Het is nogal een beslissing, een opleiding volgen naast je werk. Het feit dat je jezelf hebt ingeschreven betekent dat je de ambitie hebt om je verder te ontwikkelen en daarmee heb je al de helft gewonnen!
En dan is er nog het gezegde “een goed begin is het halve werk”. Het lijkt misschien een inkopper, maar het is belangrijk om je vooraf goed voor te bereiden op wat je te wachten staat. We helpen je daarbij graag op weg zodat je straks klaar bent voor de start.
In dit artikel krijg je van onze opleidingsmanagers een paar waardevolle tips. Kijk eens of je hier al aan gedacht hebt. Niet? Doe er dan je voordeel mee. Succes!
Tip 1: Stel doelen
Je hebt gekozen voor een bepaalde opleiding. Als het goed is heb je een beeld van wat je hiermee wilt bereiken. Denk niet alleen aan een diploma, maar stel doelen voor jezelf per onderdeel van je opleiding. Een doel, of dit nu groot of klein is, helpt je om naar een punt toe te werken. Elk doel dat je bereikt, brengt je weer een stap verder. Dit geeft je dan weer energie om door te willen gaan. Vragen die je helpen om doelen te stellen zijn bijvoorbeeld:
- Wat zou je willen verbeteren aan je persoonlijk functioneren?
- Welke competenties zou je willen ontwikkelen / versterken?
- Op welk vlak zou je willen groeien in je eigen functioneren?
Tip 2: Inventariseer binnen je werkomgeving
Je hebt gekozen voor een opleiding waarbij je vooral gaat leren in de praktijk. Hier wordt mee bedoeld dat je het geleerde direct gaat toepassen in je eigen werkomgeving. Om de theorie beter te begrijpen is het goed wanneer je deze kunt vertalen naar je praktijksituatie. Andersom is het ook gewenst dat je onderwerpen uit je eigen werkomgeving kunt inbrengen, zodat deze kunnen dienen als casus ter bespreking. Door reacties en de visie van mededeelnemers kun je soms verrassende en vernieuwende inzichten krijgen.
Bedenk daarom wat je binnen je eigen werkomgeving zou willen verbeteren en aan welke praktijksituaties je zou willen werken. Spar hiervoor ook met collega’s over je onderwerp. Zo neem je je collega’s mee in jouw leerproces. Dit zorgt ook alvast voor draagvlak op een later moment, wanneer je binnen je werkomgeving een advies uit gaat brengen.
Tip 3: Maak een planning
Het combineren van je privéleven met een studie vraagt veel van je. Met een goede planning maak je het jezelf makkelijker. Denk na over de invulling van je (werk)week. Benader je studie als werk en plan voor jezelf wanneer je hieraan wilt werken (structureel) en hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Hoe je dit doet?
Maak voor jezelf een plan van aanpak zodra het rooster en toetsmomenten bekend zijn. Breng vervolgens schematisch in kaart wanneer je tijd nodig hebt om aan je studie te werken. Hierbij moet je denken aan het lezen van literatuur, uitwerken van werkopdrachten, portfolio opdrachten en voorbereiding op het inleveren van opdrachten of het maken van examens.
Probeer je aan je eigen planning te houden gedurende je studie. Die planning voorkomt onnodige werkdruk tijdens je opleiding en op deze manier haal je ook meer voldoening uit de momenten dat je jezelf rust gunt. Ben je een keer eerder klaar, dan is dat gewoon mooi meegenomen!
Tip 4: De praktische kant
Over de praktische kant willen we kort zijn, maar uiteraard zijn er een paar praktische zaken die je vooraf kunt regelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan:
- Weet waar je moet zijn op je eerste dag; je wilt uiteraard niet als laatste binnenkomen (of erger nog; te laat).
- Kom je met de auto? Zoek alvast uit waar je kunt parkeren.
- Je ontvangt van ons twee weken voor de start van de opleiding een inloglink voor de digitale leeromgeving. Bekijk deze leeromgeving alvast, zodat je hier een beeld bij hebt voordat de opleiding start.
- Bestel op tijd de literatuur die je nodig hebt via de link die je van ons ontvangt twee weken voor aanvang van de opleiding.
- Zorg dat je voorbereid naar de eerste bijeenkomst komt.
Tip 5: Vier je vooruitgang!
De laatste tip is minstens zo waardevol als de voorgaande tips. Na hard gewerkt te hebben om een resultaat te behalen, komt hét moment om iets leuk te doen. Beloon jezelf voor je eigen inzet. Hierdoor kun je even opladen om vervolgens weer met frisse moed verder te gaan. Op deze manier houd je het beter vol en niet geheel onbelangrijk; blijf je goed gemotiveerd!
Veel succes in onze opleiding. Maar ook veel plezier!