Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Bacheloropleiding voor alle ervaren verpleegkundigen

  • 16 augustus 2022
  • Door: Alexandra van der Schaaf

Alexandra van der Schaaf was jarenlang werkzaam als IC- en ambulanceverpleegkundige. Haar basis is een in-serviceopleiding op mbo-niveau. De bacheloropleiding van Avans+ hielp haar om stappen te zetten.
“Op een bepaald moment merk je dat je niet meer doorgroeit in je werk. Daarbij kreeg ik in de loop van de tijd behoefte aan meer regelmaat. Ik ging op zoek naar een andere baan met een vergelijkbaar salaris, maar dat viel niet mee. Voor de meeste werkgevers was mijn mbo-diploma toch een struikelblok.”

Flexibele hbo-v opleiding

Alexandra vond uiteindelijk een oplossing bij een nieuwe werkgever Careyn. “Zij wilden mij dolgraag aannemen als wijkverpleegkundige. Zij keken verder dan mijn diploma en boden mij de kans om een hbo-opleiding te doen. Daar zag ik in eerste instantie tegenop: had ik in mijn loopbaan al niet genoeg opleidingen afgerond? Gelukkig kwam ik toen in contact met Avans+. De bacheloropleiding Verpleegkunde die zij aanbieden is erg flexibel. Via een assessment worden je competenties vastgesteld, waardoor je eventueel een verkorte leerroute kunt volgen als de examencommissie vrijstelling verleend. Dat scheelde mij ontzettend veel tijd! Die flexibiliteit zie je gedurende de opleiding overal in terug. Avans+ zoekt altijd een leslocatie bij je in de buurt en denkt ook goed mee als je een deadline door omstandigheden niet kunt halen. Ook tijdens de coronacrisis schakelden ze razendsnel om alles voor ons zo makkelijk mogelijk te maken.”

Nieuwe competenties en persoonlijke ontwikkeling

In eerste instantie was Alexandra terughoudend over het nut van een hbo-opleiding. Maar ze heeft inmiddels ervaren dat de opleiding een enorm verschil maakt. “Nieuwe competenties als evidence based werken en verpleegkundig leiderschap zorgen ervoor dat je je mening beter kunt onderbouwen en een helikopterview ontwikkelt. Hierdoor kun je meer in de breedte naar vraagstukken kijken, houd je de regie en word je ook écht serieuzer genomen. Daarnaast zorgt de opleiding voor een persoonlijke ontwikkeling: ik voel mezelf nu een betere gesprekspartner. Ik kan meer analytisch denken en beter luisteren. Daardoor sta ik sterker in mijn schoenen. Dat is de ‘plus’ die ik ervaren heb en waarmee ik meer bereik in mijn werk. Deze bacheloropleiding kan op termijn ook helpen om nieuwe stappen te zetten in je loopbaan. Bijvoorbeeld richting een meer adviserende of leidinggevende functie.”

Werkgevers staan in de rij

“Ik merk in de praktijk wat een verschil het maakt om een hbo-diploma op zak te hebben. Werkgevers staan bij wijze van spreken voor je in de rij. Zelfs het innovatieve onderwerp van mijn scriptie opende al diverse deuren. Ik werk graag aan mijn persoonlijke ontwikkeling en ik ben ervan overtuigd dat de zorg ook meer goedopgeleide, ondernemende persoonlijkheden kan gebruiken die zorgen voor innovatie. Opleider Avans+ past daar heel goed bij. Je leert alleen wat je echt nog nodig hebt en ze vertrouwen volledig op de discipline en zelfstandigheid van de deelnemers. En als je toch ergens vastloopt, denken ze altijd met je mee. Die persoonlijke aandacht vind ik echt top. Ik raad de bachelor Verpleegkunde van Avans+ dan ook zeker aan, aan andere gespecialiseerde mbo-verpleegkundigen die stappen willen zetten.”

Wil je meer weten of hulp bij het maken van de juiste opleidingskeuze? Download de brochure, vraag een adviesgesprek aan of bezoek een voorlichtingsbijeenkomst. We geven je graag vrijblijvend advies wat een passende stap zou kunnen zijn voor jou.

Avans+ biedt meerdere hbo-v opleidingen aan

Afhankelijk van jouw voor opleiding kijken we welke bij jou past. Bekijk hier alle mogelijkheden.