Skip to main content

De Bedrijfskunde bachelor, ook voor zzp’ers een slimme keuze

  • 15 augustus 2023
  • Door: Femke de Graaf

Als zzp’er wil je investeren in jezelf om waardevol te blijven voor je opdrachtgevers. Een bacheloropleiding volgen kan dan een mooie volgende stap zijn. Femke de Graaf begeleidt als zzp’er de implementatie van ERP-systemen en koos voor de opleiding Bedrijfskunde van Avans+. Daarmee kwam de langgekoesterde wens uit om haar kennis en ervaring te bekronen met een hbo-diploma. ‘Deze Bedrijfskunde bachelor heeft mij veel gebracht. Om er het maximale uit te halen, moet je als zzp’er wel flexibel en creatief zijn met de opdrachten. Aan de andere kant heb je ook meer vrijheid om je eigen tijd in te delen.’

Je werk- en denkniveau bevestigen

Je zou Femke waarschijnlijk het beste een implementatiemanager kunnen noemen. ‘Ik zorg er met mijn werk vooral voor dat een organisatie klaar is voor de overstap naar een nieuw ERP-systeem en dat iedereen er goed mee leert werken. Die voorliefde voor de ICT heb ik altijd al gehad. Ik ben in deze functie doorgegroeid vanuit mijn eerdere werk als applicatiebeheerder. Hoewel ik op hbo-niveau werk, heb ik door omstandigheden nooit een hbo-diploma gehaald. Voor mij was de formele bevestiging van mijn werk- en denkniveau dan ook een belangrijke reden om een bacheloropleiding te gaan volgen.’

Waarom deze opleiding voor zzp’ers?

‘Daarnaast wilde ik mijn kennis verbreden en mijn aanpak toetsen aan de theorie. Toen ik vooraf verschillende Bedrijfskunde bachelors met elkaar vergeleek, sprong Avans+ er meteen uit met zijn korte doorlooptijd van 2 jaar en een klassikale aanpak. Die sprak mij aan en ik heb de hele opleiding met plezier uitgekeken naar de lesdagen. Ik heb bij veel docenten aan de lippen gehangen vanwege de enorme hoeveelheid kennis en ervaring die ze met ons wilden delen. Ook het contact met mijn mededeelnemers was waardevol. Zij kwamen uit heel diverse branches, die ik door hun verhalen beter heb leren kennen.’

Uitdagingen voor zzp’ers die verder willen leren

‘Als zzp’er heb je wel een aantal specifieke uitdagingen. Je wordt bijvoorbeeld per uur betaald om een opdracht uit te voeren. Dan is het niet vanzelfsprekend dat je opdrachtgever jou de gelegenheid geeft om aan je eigen ontwikkeling te werken of dat de organisatie daar uren insteekt. Zij hebben er immers niet om gevraagd dat jij wilt afstuderen. Verder ga je in de diverse modules van de opleiding aan de slag met specifieke praktijkopdrachten. Daar moeten je eigen opdrachten inhoudelijk wel bij passen. Ik had gelukkig heel diverse opdrachten, dus dat is goed gekomen.’  

Waar kun je tegenaan lopen?

‘Voor sommige modules moet je vrij diep in de materie duiken en daarvoor kun je soms bedrijfsgevoelige informatie nodig hebben. Organisaties willen die lang niet altijd geven aan een externe zoals ik. Gelukkig had ik het voor mijn afstuderen echt getroffen met een organisatie die openstond voor mijn ontwikkeling en die daarbij wilde helpen. In andere gevallen ben je soms afhankelijk van ‘indirect bewijs’; de documenten waar je wél toegang toe hebt. Ik ben zelf heel terughoudend geweest in het opvragen van stukken. Dat geldt ook voor het delen van mijn analyses en adviezen; omdat die ongevraagd waren, heb ik die niet altijd met de organisatie gedeeld.

Verder vond ik mijn eigen positie soms lastig. Ik word ingehuurd als deskundige om een bepaalde opdracht af te ronden. Mensen vertrouwen daarbij op mijn expertise. Als je voor je opleiding ineens allerlei vragen gaat stellen, kan dat onzeker overkomen en afbreuk doen aan je positie als deskundige. Ook feedback vragen vond ik een lastig punt. Daar heb ik vooral mijn eigen netwerk voor ingeschakeld, waar gelukkig mensen in zitten die mij geweldig hebben geholpen door kritisch mee te kijken.’

Voordelen voor zzp’ers

Als zzp’er een opleiding volgen, heeft ook duidelijke voordelen. ‘Als ik een dag per week vrij wil maken om aan mijn opleiding te werken, dan doe ik dat. Ik ben de baas over mijn eigen tijd. Waar andere deelnemers zich in één organisatie hebben verdiept, had ik steeds andere opdrachtgevers om me in te verdiepen. Dat kostte me meer werk, maar daardoor leerde ik ook meer en kon ik extra oefenen.’

Zekerder in je rol

‘Het belangrijkste dat de opleiding mij heeft gebracht, is de bevestiging dat mijn werk aansluit bij de theorie. Daarnaast heb ik geleerd om altijd het doel voor ogen te houden en de stappen daarheen te blijven zien. Verder ben ik mezelf als professional serieuzer gaan nemen. Ik ben nu zekerder van mezelf en merk dat ook in gesprekken met anderen. Dat ik nu eindelijk mijn hbo-diploma heb, maakt me enorm trots.’

Advies en tips voor andere freelancers

‘Ik zou andere zzp’ers zeker aanraden om de Bedrijfskunde bachelor te volgen. Sterker nog, nu ik ben afgestudeerd mis ik de lesdagen enorm. Mijn tip voor geïnteresseerde zzp’ers is om vooraf te bekijken of je voor alle modules een passende opdracht hebt. Gebruik daarbij vooral ook je eigen netwerk. Veel mensen willen je helpen in je ontwikkeling. Mogelijk kan iemand jou de gelegenheid bieden om een opdracht te doen bij zijn of haar organisatie. Denk daarbij ook gerust aan je oude werkgever. Kortom, wees flexibel en creatief. En blijf leren. Dat is zo leuk om te doen!’  

Benieuwd naar de opties voor jou als zzp'er?

Vraag een adviesgesprek aan om in contact te komen met een van onze opleidingsmanagers. Samen kijken jullie naar jouw eerdere ervaring en mogelijkheden in opdrachten om deze Bedrijfskunde bachelor te volgen. Zet de stap naar een bachelordiploma!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.