Skip to main content

De zorg staat op zijn kop; meer behoefte aan goede POH GGZ

  • 07 mei 2015
  • Door: Avans+

Huisarts vertelt over belang van stage & ontwikkeling

De zorgbranche staat de afgelopen tijd eigenlijk volledig op zijn kop, ook binnen de huisartsenpraktijk zijn veranderingen meer standaard dan uitzondering. De toename van psychiatrische patiënten binnen een praktijk vraagt om andere kwaliteiten van medewerkers; de POH GGZ wordt steeds belangrijker. Gezondheidscentrum Tol uit Berkel en Rodenrijs bood Kyra Crezee, deelnemer van de Avans+ opleiding POH GGZ, een stageplaats. Deze zijn schaars. Huisarts Simone Nobel-Tjokroatmodjo vertelt waarom zij Kyra deze kans heeft geboden.

“Kyra Crezee volgde de opleiding POH GGZ bij Avans+ en kwam bij ons in het gezondheidscentrum met de vraag of ze hier haar stage mocht voltooien. Onze bestaande POH GGZ, die onder mijn toezicht valt, was enthousiast over het voorgesprek dat ze met Kyra had gehad. Ook had Kyra al ervaring op psychosociaal gebied, dat leek me een extra voordeel, dus heb ik ingestemd met haar verzoek. Uiteraard is het goed om nieuwe POH GGZ op te leiden. Er is de laatste tijd behoorlijk wat veranderd. Zo is er veel meer psychosociale problematiek en ook psychiatrie kan tegenwoordig in de huisartsenpraktijk behandeld worden.

Patiënten voelen zich gehoord

Kyra heeft tijdens haar stage laten zien dat ze erg goed mensen kan begeleiden. Ik hoor van patiënten terug dat ze haar begeleiding als zeer prettig ervaren. Zowel jongere als oudere patiënten benoemen dit. Daarnaast is ze ook voor collega's een prettig persoon. Ze zoekt de samenwerking met andere medewerkers in de GGZ op (bijvoorbeeld met psychologen, maatschappelijk werkers en psychiaters). Ook bracht ze nieuwe ideeën en inzichten mee die we konden gebruiken in onze praktijk. Zo ziet zij mensen die communicatief en sociaal wat lastig in omgang zijn, juist als een uitdaging en dat merken patiënten, ze voelen zich gehoord. Met haar achtergrond en expertise kunnen we een nog breder pakket aan psychosociale zorg aanbieden (we hadden al 2 andere POH GGZ, ieder met hun eigen expertise).

Een POH GGZ in opleiding kost uiteraard tijd, maar we hebben echt voordeel gehad van haar inbreng als zorgprofessional in onze praktijk. Daarnaast is het belangrijk voor de branche om tijd en aandacht vrij te maken zodat de juiste mensen op de juiste plek de juiste zorg kunnen bieden. Het is geven en nemen.

In dienst

Het voordeel is dat Kyra eerst bij ons haar stage deed en nu bij ons is komen werken. Ze kent al veel samenwerkingslijnen, dus een inwerkingsprocedure hoefde ze niet meer te doorlopen. Daarnaast waren we uiteraard zeer te spreken over haar als persoon en haar uiterst professionele inbreng.

De toekomst

Zelf ben ik bezig met de opleiding Kaderhuisarts GGZ, dus zie ik het juist als een uitdaging om meer gebruik te maken van de expertise van de POH GGZ in de eerste lijn. Gezien alle veranderingen binnen de GGZ wordt de rol van POH GGZ alleen maar groter en als de zorgverzekeraar meewerkt kunnen we bijvoorbeeld ook groepstherapie gaan aanbieden. We willen meer consultatie gaan doen; dus overleggen met de tweede lijn, zodat de patiënt in de eerste lijn behandeld kan worden.”

Contact

Bent u als huisarts geïnteresseerd in een opleiding POH GGZ voor uw medewerker(s), of bent u geïnteresseerd in het aanbieden van een stageplaats? Kijk voor meer informatie over de opleiding POH GGZ op onze website of maak een vrijblijvende afspraak met onze opleidingsmanager Cora Soffers: csoffers@avansplus.nl of bel 0900 110 10 10 (lokaal tarief).

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.