Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Erwin Gijzen over het nut van Design of Experiments

  • 12 november 2013
  • Door: Avans+

Jij ziet DoE als een belangrijke tool voor procesinnovatie. Waarom eigenlijk?

Een belangrijk struikelblok in procesinnovatie is de complexiteit die moderne processen in zich dragen. Het eindproduct moet aan veel kwaliteitseisen gelijktijdig voldoen, en als dat nu eens niet meteen lukt, dan zijn er veel (vaak tientallen) procesparameters waarmee dat bijgestuurd kan worden. Maar die procesparameters kunnen elkaar én de verschillende kwaliteitseisen op allerlei manieren beïnvloeden, en dat maakt de optimalisatie complex. Slim gebruik maken van DoE kan dit plaatje inzichtelijk maken, en ervoor zorgen dat binnen korte tijd wél aan alle kwaliteitseisen gelijktijdig voldaan kan worden.

Vaak denken klanten dat DoE alleen nut heeft voor complexe processen met veel variabelen. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Ook als je een proces wilt optimaliseren met 2 of 3 variabelen is DoE heel nuttig. Het geeft meer inzicht en is bijna altijd sneller. Bovendien, als aan het eindproduct meerdere kwaliteitseisen gesteld worden, of er interacties bestaan tussen de variabelen, dan blijken via DoE ook processen met weinig variabelen vaak beter dan verwacht te kunnen presteren.

Heb je een voorbeeld van een geslaagde toepassing van DoE?

Een klassiek voorbeeld dat ik ooit zelf uitvoerde betrof het ontwikkelen van een bepaald type kunststof. Dat bestond uit ca. 10 componenten, polymeren en additieven. Het product was al ruim 20 jaar op de markt, maar kon niet voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van brandvertraging. Ook niet na 20 jaar productontwikkeling zonder DoE. Daarop heb ik toen de DoE technieken toegepast, en wat bleek? Het was zelfs mogelijk met alleen de bestaande componenten, maar dan in een onverwachte combinatie van percentages die tot dan toe nooit geprobeerd was. Het eindproduct voldeed aan alle eisen, inclusief de beste brandvertragingsklasse, en was per kg nog goedkoper ook. Dat was heel verrassend, en dat zijn veel andere voorbeelden ook.

Voor wie kan DoE een nuttige cursus zijn?

In grote lijnen een drietal doelgroepen. Ten eerste mensen in een (toegepaste) R&D- of innovatieafdeling. Zij ontwikkelen vaak nieuwe producten en processen. Dan zijn er de engineers die lopende productieprocessen dienen te verbeteren. Zij kunnen met DoE ontdekken waar de meer lastige problemen vandaan komen. En dan zijn er mensen die apparatuur, methoden of processen moeten valideren, b.v. in een laboratorium omgeving. Zij kunnen met DoE een validatie uitvoeren met veel minder werk dan men normaal denkt te moeten doen.

Bekijk hier de opleiding Design of Experiments (DoE).

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.