Skip to main content

Hoe een Belg de Master of HRM in Nederland ervaart

  • 03 februari 2023
  • Door: Jens de Wael

Jens komt uit België en is HR manager bij Bilfinger België en Nederland. Hij heeft een aantal jaar geleden zijn Master of HRM diploma behaald bij Avans+. Hij heeft destijds heel bewust gekozen voor een opleiding in Nederland en specifiek de Master of HRM van Avans+. Onze opleidingsmanagers gingen bij hem langs om nog eens te spreken over deze bewuste keuze, zijn ervaringen en de meest belangrijke take outs van zijn masteropleiding. 

Waarom heb je destijds voor de Master of HRM van Avans+ gekozen? 

“Ik had op dat moment 3 bachelors maar wist dat als ik een verdere stap wilde zetten in mijn carrière, een master belangrijk is. Ik ben toen gaan kijken wat er goed combineerbaar is met werk. Als ik dan naar de Belgische markt keek, waren er in mijn interessegebied toch niet veel mogelijkheden. Je hebt wel verschillende masterclasses in België, maar ik kon geen volledige masteropleiding vinden. Je hebt wel master na masteropleidingen maar dan moet je al een masteropleiding hebben. 

Via een collega in Nederland ben ik toen gewezen om eens bij Avans+ te gaan horen. Het aanbod dat werd gegeven en de mogelijkheid om werken en studeren echt te combineren, door het op een weekdag te doen tussen 14:00-21:00 uur, sprak mij erg aan. Het was ook een beetje geven en nemen met de werkgever; de werkgever investeert een halve dag en de avond investeer je zelf. Deze combinatie was ideaal. Daarnaast sprak het modulaire verhaal mij aan. Je kon ook na 1 jaar pauze nemen, dat heb ik dan wel niet gedaan maar het gaf rust dat het wel kon.” 

Merkte je veel verschil als Belg in een Nederlandse opleiding?

“Ik voelde mij meteen welkom in de groep dus dat was fijn. Waar ik het hardst aan moest wennen in het begin was het schrijven van de opdrachten. Ik las de woorden wel die er stonden, maar wist niet altijd wat er van mij werd verlangd. Ik heb daarom een aantal papers opnieuw moeten doen omdat ik soms net de finesse miste in de opdrachtomschrijving. We spreken wel dezelfde taal, maar soms toch net iets anders. 

Daarnaast was er nog een verschil, puur in cultuur, maar dat is niet per se verkeerd; als je een opleiding doet in België krijg je een cursus, je leert die cursus uit je hoofd, dan krijg je examenvragen waar je die cursus mag herhalen en opschrijven. Die dynamiek zit er in België nog heel sterk in. De manier in Nederland van echt zelf een boek vastpakken en gaan jagen wat je nodig hebt, dat was in het begin voor mij ook nog wel een moeilijk component, maar dat was daarom niet verkeerd.” 

Wat zou je een collega HR manager in België over de opleiding vertellen? 

“Ik ben echt een ambassadeur van jullie club; ik heb heel veel geleerd op heel diverse manieren. Wat ik goed vond aan de opleiding, vanuit mijn Belgische oogpunt bekeken, is dat je in België al heel snel in het theoretische leren zit en het herhalen wat je uit een boek hebt gelezen. Terwijl bij de master van Avans+ het doe-effect erg sterk werd ingegeven. De zelfstudie, zelf zaken uitzoeken, het in dialoog gaan met elkaar en daaruit leren was erg sterk aanwezig. 

Ook vond ik de combinatie van modules heel goed, er zaten een aantal harde modules richting de bedrijfskunde gericht, maar ook een aantal meer softe HR stukken zaten erin. Dit vond ik heel leerrijk. 

Over het stuk zelfstudie weet ik nog de eerste keer dat ik alle boeken kreeg en dat ik dacht waar ga ik aan beginnen, maar je leert al heel snel op de juiste manier je kennis te zoeken en zelf daar je eigen draai aan mee te geven. De begeleiding was van docenten die echt de kennis, maar ook het vakgebied goed beheersen. Ik moet zeggen dat ik daar altijd wel met een hele positieve gedachte aan heb teruggedacht. Mensen die uit het werkveld kwamen en de lessen gaven, zoals Ber Damen bijvoorbeeld, dat zijn mensen die echt met hun voeten in de praktijk staan en je dan de theorie aanrijken met voorbeelden uit de praktijk. Die combinatie maakt het heel behapbaar en duidelijk.“

Je geeft aan dat de opleiding heel praktisch toepasbaar was, heb je de opdrachten dan ook echt in de praktijk kunnen toepassen?

“Ik denk dat ik van alles wat ik heb geleerd wel iets eruit heb kunnen halen. Was het niet onmiddellijk inzetbaar dan was het wel de retrospectie die het bracht. Ik herinner mij een bepaalde opdracht voor change management en daar zaten we met mijn werkgever Bilfinger net in de integratie oefening van afdelingen die we gingen samenvoegen. Daarin was vooral de retrospectie goed waarin je naar achter gaat leunen en gaat kijken hoe het komt dat het zo moeilijk is om twee afdelingen samen te voegen. We hebben twee finance afdelingen, die mensen kennen elkaar allemaal en de opdracht is exact hetzelfde maar nu je ze samen gaat zetten, werkt het toch niet. Daar kwam de opleiding van pas om te denken van hoe komt dat? Ik snap nu veel beter waar de componenten zitten die het bemoeilijkte. Dat heb ik wel echt mee kunnen nemen bij die integratie oefeningen.“

Wat vond je de voordelen van Avans+?

“Avans+ was gericht, diepgaand en persoonlijk. Bij Avans+ zit je meestal met 10 personen in de les dus heb je een veel directer contact met iedereen en krijg je de 1 op 1 begeleiding.“

Wat zijn de verschillen in het HR vakgebied tussen Nederland en België volgens jou?

“In België zijn er weinig die een HRM opleiding hebben gedaan, de meeste collega’s in HR komen uit hele diverse vakgebieden. Ikzelf ben ook vanuit een hele andere hoek hierin terecht gekomen. HR is in België heel lang alleen een verhaal geweest van harde HR. HR waren de mensen die de salarissen berekenden, die de documenten invulden en vooral die harde HR vervulden, die softe HR is heel lang een moeilijk verhaal geweest in België. In Nederland waren ze hier toch al verder in ontwikkeld in wat ik zag. 

Als ik dan kijk naar mijn werk bij Bilfinger in Nederland en België, waar in de Nederlandse cultuur al veel focus lag op de soft skills als vaardigheden en de ontwikkeling van mensen was het in België toch een lang gevecht om los te komen van de harde kant. Uiteindelijk hebben we die combi goed gevonden, maar dat heeft wel even geduurd.“ 

Avans+ erkend als dienstverlener kmo-portefeuille

Sinds kort zijn wij bij Avans+ ook erkend en geregistreerd als dienstverlener voor de kmo-portefeuille. Dit betekent dat je als ondernemer gevestigd in het Vlaams Gewest financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren zoals scholing. Ons aanbod wordt hiermee voor Belgen nog toegankelijker. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.