Skip to main content

IT en Tech voor financiële professionals: Cybersecurity

  • 17 maart 2020
  • Door: Jan Hendrikx

De hoeveelheid data en stuurinformatie binnen organisaties neemt toe. Veel financiële professionals vragen zich af hoe ze hier optimaal gebruik van kunnen maken en met welke risico’s zij rekening moeten houden. Avans+ speelt op die behoefte in met verschillende opleidingen op het gebied van IT en Tech. Daarmee maak je als auditor, controller, accountant of riskmanager je kennis en vaardigheden weer helemaal up-to-date. In deze blog vertelt docent Jan Hendrikx je meer over onze opleiding Cybersecurity.

Cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering

“Organisaties worden iedere dag aangevallen via internet. Hackers proberen op die manier waardevolle data te bemachtigen of bedrijven te ontregelen. Niet zo vreemd dus dat er steeds meer wet- en regelgeving komt om de informatiebeveiliging goed te regelen. Cybersecurity is daarmee een zeer actueel onderwerp én een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Het gaat veel verder dan alleen de afdeling IT; ook financiële professionals krijgen hiermee te maken.”

Bespreken binnen de eigen organisatie

“In de opleiding Cybersecurity gaan we dieper in op de risico’s die organisaties lopen op het gebied van informatiebeveiliging. Aan de hand van praktijkvoorbeelden maken we het onderwerp bespreekbaar binnen de eigen organisatie. We wisselen ook onderling ervaringen uit. Vaak blijkt dan niet de techniek het probleem te zijn, maar de mens. Doordat collega’s bijvoorbeeld onzorgvuldig omgaan met gegevensdragers of te lang wachten met de installatie van cruciale updates, ontstaan datalekken en kwetsbaarheden in de IT-infrastructuur die door hackers misbruikt kunnen worden.”

De juiste vragen stellen

“Verder krijgen de deelnemers een overzicht van de belangrijkste (audit)frameworks. Daarmee kunnen ze de huidige stand van de informatiebeveiliging in kaart brengen en gericht verbeteringen in gang zetten. Ook leren zij om binnen hun organisatie de juiste vragen te stellen. Zo kunnen zij zelf in de praktijk aan de slag gaan met dit belangrijke onderwerp.”

De docent

Docent Jan Hendrikx neemt de deelnemers mee in de wereld van cybersecurity. Hij is eigenaar van Hendrikx ITC en werkt als IT-security, ethisch hacker, register IT-auditor en trainer. “Het leukste aan mijn werk? Dat ik mag meekijken in de keuken van gerenommeerde instellingen en overheden. Over die projecten kan ik natuurlijk niet te veel vertellen, maar meestal gaat het om het opsporen en verhelpen van kwetsbaarheden in de IT-beveiliging.”

“Cybersecurity is een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering van iedere serieuze organisatie. Veel mensen denken dat het vooral een technisch onderwerp is, maar het is juist mensenwerk. Het draait veelal om bewustwording, waarna je met elkaar stappen kunt zetten om de informatiebeveiliging verder te verbeteren. Mijn kennis en ervaring op het gebied van cybersecurity deel ik graag met anderen. Daarom geef ik met veel plezier les bij Avans+ en Ferocia. Zo kan ik relevante kennis over informatiebeveiliging uitwisselen met enthousiaste (financiële) professionals uit het werkveld en daar zelf ook weer wat van opsteken.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.