Je bent eruit: je wilt jezelf ontwikkelen. Je wilt een volgende stap maken in je carrière, maar je bent nog zoekende wat je precies nodig hebt om die stap te bereiken. En vooral wie je daarbij kan helpen. Dus waar begin je dan?
Er komen flink wat vragen op je af tijdens zo’n keuzeproces. Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen alle opleidingen is het goed om eerst wat basiskennis te hebben, zodat je door de bomen het bos weer kan zien. Begin daarom met de volgende stappen.
Stap 1: bepaal het niveau
In Nederland kennen we verschillende opleidingsniveaus. Deze zijn vastgelegd in het Europees Kwalificatieraamwerk. De niveaus zien er als volgt uit:
Een deelnemer moet een in het tabel genoemde opleiding volledig voltooien om voor een kwalificatie in aanmerking te komen.
Wanneer je een opleiding hebt afgerond op dit niveau ontvang je een geaccrediteerd getuigschrift. Als je dus bij Hogeschool A de opleiding Bedrijfskunde hebt afgerond, zit je op hetzelfde niveau als iemand die de opleiding Bedrijfskunde bij Hogeschool B heeft afgerond.
Men spreekt vaak over geaccrediteerde opleidingen als het één van de 8 bovenstaande kwalificaties betreft.
Stap 2: bepaal de soort opleiding
Oké, het niveau is je duidelijk. Nu is de soort opleiding aan de beurt: postbachelor of bachelor?
Een postbacheloropleiding kan een verbreding of verdieping zijn op een bepaald vakgebied, op tenminste bachelor/hbo-niveau (niveau 6 volgens het Europees Kwalificatieraamwerk). Zo is Arbeidsrecht een verdieping binnen het vakgebied Personeel & Organisatie. Bedrijfskunde is daarentegen een verbreding voor bijvoorbeeld een professional met een technische achtergrond.
Het uitgangspunt van een postbacheloropleiding is de dagelijkse praktijk van een deelnemer. Elke bijeenkomst draait om het koppelen van nieuwe kennis aan ieders individuele praktijk. De toetsing is ook praktijkgericht. Dat wil zeggen: je rondt een postbacheloropleiding vaak af door middel van een businessproject, plan, adviesrapport of onderzoek binnen je eigen praktijk. Let wel op, want welke competenties in een opleiding centraal staan, verschilt per opleiding. Een opleidingsinstituut bepaalt zelf wat in een postbacheloropleiding aan de orde komt. Daardoor kan het zijn dat de ene bedrijfskundige opleiding 3 maanden duurt en een andere 2 jaar.
Bij een geaccrediteerde opleiding, bijvoorbeeld een bacheloropleiding, is deze praktijkgerichtheid een stuk minder. Voor een Europees erkende kwalificatie dien je simpelweg meer bewijs op te leveren. Er wordt dus meer en vaker getoetst. Ook is de toetsing vaker buiten je eigen praktijk. Belangrijk is dus dat je weet waar de opleiding toe opleidt. Inzicht in competenties die vertaald zijn in leerdoelen is dan een eerste stap. Ook kun je kijken naar het aantal contacturen en de studiebelasting.
Stap 3: kies een instituut
De keuze voor een instituut is natuurlijk erg belangrijk. Avans+ zou hoog op je lijstje moeten staan, want we ontwikkelen mensen én organisaties. We koppelen persoonlijke ontwikkeling van een medewerker aan de prestaties van een organisatie. Bij een postbacheloropleiding staat dan ook de toepassing van het geleerde centraal, omdat dit een belangrijke voorspeller is van leerrendement in de dagelijkse praktijk. We streven naar meetbare performanceverbetering: de prestaties van mensen moet beter worden, anderen om hen heen moeten verbetering zien en de organisatie moet ervan profiteren.
Daar is het bos weer!
Nu je het bos weer in beeld hebt, kun je een weloverwogen keuze maken. Heb je nog vragen, schroom niet om even contact op te nemen via jjoling@avansplus.nl of 076 – 525 83 11.
Jessica Joling is productmanager van de Bedrijfskunde opleidingen bij Avans+ in Breda.