Skip to main content

Bezoek woe 14 juni om 19.00u de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Software engineer: goed voorbereid op de toekomst

  • 29 oktober 2019
  • Door: Paul Walraven

Vraag iemand om een programmeur te beschrijven en je krijgt waarschijnlijk het stereotype te horen van een nerd achter een beeldscherm. Toch klopt dat beeld allang niet meer. “Programmeurs hebben zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld tot ICT-deskundigen met goede sociale vaardigheden”, vertelt opleidingsmanager ICT Paul Walraven van Avans+. “Zeker de jongere garde ontwikkelt software in nauw overleg met de klant. Om professionals daarop voor te bereiden, heeft Avans+ onder andere de bacheloropleiding Software engineer ontwikkeld.”

“Tot een paar jaar geleden was in de ICT de zogeheten watervalmethode gebruikelijk. De klant vertelde wat hij wilde, de programmeurs gingen programmeren en testen, en na enige tijd presenteerden ze hun eindproduct aan de klant. Die aanpak is achterhaald sinds de komst van agile en scrum. Daarbij wordt de klant juist vanaf het begin intensief betrokken. De software wordt in korte cycli ontwikkeld door dynamische teams. Dat is een fundamenteel andere manier van werken, die vraagt om professionals met goede sociale vaardigheden voor een soepel klantcontact.”

Persoonlijk leiderschap

“Jonge programmeurs pikken deze manier van werken over het algemeen snel op. Onze opleiding Software engineer is vooral waardevol voor mensen die al wat langer in het vak zitten. De oude methodes van softwareontwikkeling werken namelijk niet meer. Tegenwoordig ligt de nadruk op heel andere zaken: de veiligheid van de software, solide gegevensopslag en de mogelijkheid om data te kunnen gebruiken voor business intelligence en data science. Dat vraagt om inzicht en analytisch vermogen, twee belangrijke zaken die in deze opleiding aan bod komen. Andere speerpunten zijn persoonlijk leiderschap en methoden van onderzoek. Een programmeur moet goed kunnen inschatten wat de klant wil en welke programmeertaal daarvoor het meest geschikt is. De software moet immers steeds vaker online en op ieder device beschikbaar zijn. Dat stelt andere eisen aan de software en daar gaan we tijdens de opleiding dan ook dieper op in.”

Win-win

“Het unieke aan de bacheloropleiding Software engineer is de looptijd: mensen met de juiste vooropleiding kunnen hem in 2 jaar afronden. Het hart van de opleiding is de module ‘Technologie en innovatie’. Daarin leren de deelnemers hoe ze innovaties herkennen en hoe ze die vervolgens vertalen naar hun eigen praktijk. Zo creëren ze toegevoegde waarde voor hun opdrachtgevers. Daarnaast bieden we 5 modules aan over specifieke trends en innovaties. De opleiding bestaat verder uit 2 afstudeermodules. Avans+ werkt bewust met virtual action learning: deelnemers leren door te doen en tonen in een afrondend assessment hun kennis aan. Ze leren bovendien op hun eigen werkplek, waardoor ook hun werkgever profiteert van deze opleiding. Voor de module Cybersecurity maken deelnemers bijvoorbeeld een dreigingsmodel en een recoveryplan. Direct toepasbare, zeer actuele producten waar een werkgever meteen iets aan heeft. Win-win dus.”

Goede carrièrekansen

“Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en leidt dus tot een erkend hbo-diploma, wat goede carrièrekansen biedt voor programmeurs. ICT is in de meeste branches sowieso niet meer weg te denken; een belangrijke reden voor Avans+ om meer opleidingen aan te bieden op dit gebied. De komende jaren nemen de digitale mogelijkheden namelijk alleen maar toe. Dat vraagt om goed opgeleide ICT-professionals die meegaan met de tijd en die straks misschien wel werken in beroepen die vandaag nog niet eens bestaan. Maar wat de toekomst ons ook brengt, de deelnemers van de opleiding Software engineer zijn er klaar voor!”

Benieuwd naar de opleiding? Bekijk nu de opleiding Software engineer.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.