Skip to main content

‘Spelen’ met financiële gegevens

  • 19 februari 2014
  • Door: Avans+

Maandagochtend, april 2014

“Maandagochtend, 09.00 uur. Het wekelijkse afdelingsoverleg is net begonnen. Tijdens deze bijeenkomst houdt onze controller een betoog over de financiële situatie van het bedrijf. De financiële termen vliegen me keer op keer om de oren, maar ik weet niet precies wat ze betekenen. Doordat de begrippen me niet helder zijn, meng ik me ook maar niet in de discussie. Ik ben dus eigenlijk niet in staat om de juiste, kritische vragen te stellen. Na afloop van de vergadering blijf ik vaak met een knagend gevoel zitten omdat ik mijn visie meer naar voren had willen brengen, maar dat niet durf omdat mijn argumenten ongegrond voelen. Ik blijf steeds afhankelijk van de financiële kennis die anderen mij voorschotelen. Graag zou ik zelf meer financieel inzicht willen hebben om meer te kunnen sturen op cijfers”. Herkent u zich in dit verhaal?

Maandagochtend, juni 2014

De controller licht de maandcijfers van afgelopen maand toe en geeft aan dat er boven budget ‘gedraaid’ wordt en de winstgevendheid van de organisatie goed blijft. Ik, (voormalig) deelnemer Finance for non-financials vraag vervolgens: “maar hoe staat het met de liquiditeitspositie? Want ik heb begrepen dat onze klanten slecht betalen en dat heeft negatieve invloed op onze liquiditeitspositie, dus vraag ik me af: staan we er echt zo goed voor?”. In 2,5 maanden financiële presentaties beter begrijpen en zelfs in staat zijn om kritische vragen te stellen? Hoe kan dat?

Finance for non-financials; de juiste basis

De opleiding Finance for non-financials van Avans+ gaat in op alle aspecten van de planning en control cyclus. We houden hierbij altijd in het achterhoofd dat we te maken hebben met “non-financials”. Dus de diverse methodieken in de opleiding zijn er op gericht om “het verhaal achter de financiële cijfers te analyseren” en niet dat iedereen de cijfers zelf dient te herleiden. Binnen de opleiding Finance for non-financials zal daarom eerst worden ingegaan op de financiële basisbegrippen (Financiële verantwoording). Vervolgens zal het managementaspect van financiële cijfers aan de orde komen (Management accounting & control). Begrippen waaraan u dan moet denken zijn: Gevorderde kostencalculatie, Interne verrekening, Investeringsanalyse en Het beïnvloeden van gedrag met kosten en budgetten.

Verder heeft het programma een interactief karakter. Tijdens de bijeenkomsten is er namelijk voldoende ruimte om de dagelijkse praktijk te koppelen aan de theorie. Ook wordt elke deelnemer gestimuleerd om zijn eigen ervaringen te delen met de overige deelnemers. Door het verschil in achtergrond en werkomgeving brengt iedereen zijn of haar ervaring of specialisme in: een toevoeging die zijn waarde keer op keer heeft bewezen.

Kortom; Professioneel opereren als manager of medewerker, zonder kennis van cijfers, is erg lastig. Om uw verantwoordelijkheid te nemen en uw ambities waar te maken moet u grip hebben op de financiële gegevens. Beter nog, u moet er mee kunnen spelen. Wilt u gefundeerde beslissingen nemen, dan is minimale kennis van de vaak complexe financiële materie essentieel. De opleiding Finance for non-financials geeft u een brede financieel-economische basis mee die u meteen in de praktijk kunt toepassen en waarmee u meer en beter durft mee te denken rondom financieel-economische onderwerpen.

Bekijk nu de opleiding Finance for non-financials.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.