Skip to main content

Studeren op latere leeftijd, kan ik het nog?

  • 16 november 2022
  • Door: Jolanda de Kruijf

Als je al een tijdje niet meer gestudeerd hebt, kan een vervolgopleiding een grote stap zijn. Hoe gaat het passen in je drukke agenda met werk, sporten en je gezin of familie? En ga je het nog snel oppakken? Wij denken dat jou dit zeker gaat lukken, maar willen je ook een aantal tips geven voor tijdens je (post)bachelor of masteropleiding. Succes alvast!

Hbo-studie op latere leeftijd of ga je voor een master

Er kunnen heel veel redenen zijn om op latere leeftijd nog te gaan studeren; nieuwe energie uit je huidige functie halen, handvatten krijgen die je meteen in de praktijk kunt toepassen of misschien ben je klaar voor een vervolgstap in jouw carrière met een (post)bachelor studie. Ambieer je een leidinggevende functie en wil je een serieuze gesprekspartner worden voor jouw directie? Wat jouw motivatie ook is om het studeren op latere leeftijd op te pakken, het gaat je veel nieuwe kennis, nieuwe contacten en vooral veel nieuwe energie geven. 

10 tips om studeren op latere leeftijd tot een succes te brengen:

1.    Werk met een agenda en kies een vast moment om te leren
Door een vast moment te kiezen om te leren, stelt je lichaam hierop in en zal het de stof sneller opnemen. Maar ook je omgeving (werk en privé) went aan de vaste studiemomenten, waardoor je ongestoord aan de slag kunt. Plan ook al je activiteiten in je digitale of papieren agenda zodat je overzicht krijgt van al je taken. Dit geeft rust in je hoofd en komt jouw concentratie ten goede.

2.    Neem vaker een korte pauze
Neem welverdiende pauzes; het beste is om elke 30 tot 45 minuten een pauze te nemen van zo’n 5 minuten. Dit werkt beter voor je hersenen dan lange tijd in hoge concentratie te werken, gevolgd door een lange pauze. Door de korte pauze blijf je in de flow maar schakel je even af uit je concentratie, hierna kun je weer fris en geconcentreerd door. Probeer daarnaast in je pauze beeldschermen of andere media te vermijden, dit activeert je hersenen in hun behoefte naar afwisseling en dat wil je juist niet.

3.    Koppel nieuwe kennis aan wat je al weet
Klinkt alle nieuwe informatie lastig en vind je het daardoor moeilijk om het te onthouden? Niet heel gek, want je hoort het voor het eerst en soms is de logica nog niet te vinden. Wat je kunt doen, is raakvlakken zoeken met wat je geleerd hebt en jouw persoonlijke ervaring in je werk of je privéleven. Je snapt het beter omdat je het kunt toepassen in iets wat je wel kent, dit zorgt voor herkenning.

4.    Leer afwisselend; via lezen, video of overleg met mededeelnemers 
Door verschillende leervormen neem je leerstof beter op. Je hersenen raken elke keer opnieuw geactiveerd in een ander deel van je brein. Dus scan je teksten, maak opgaven, spar over de stof met mededeelnemers en bekijk beeldmateriaal over het onderwerp. In onze opleidingen is het vaak ook de bedoeling dat je het geleerde meteen toepast in de praktijk. Dit doen wij onder andere omdat de stof dan goed wordt opgenomen doordat je er direct mee aan de slag gaat. 

5.    Leer samen met een mededeelnemers
Leer samen! En neem de stof samen nog even door, heb je beide hetzelfde begrepen? Door jouw point of view uit te leggen, sla je het zelf ook weer beter op door de herhaling en de kijk van jouw mededeelnemer. Dat brengt ons meteen bij de volgende tip:

6.    Herhaal, herhaal, herhaal
Je moet iets zeker 6 keer zien voordat je iets herkent en weet. Met een studie is dit niet anders, probeer zoveel mogelijk te herhalen voor jezelf. Op een gegeven moment kun je het zelfs dromen. Je kunt ook het geleerde uitleggen aan iemand in jouw omgeving. Het uitleggen aan een ander helpt jou te testen of je het goed hebt begrepen èn om het beter op te slaan.

7.    Leer zo vroeg mogelijk
Leren gaat het beste in de ochtend. Je hersenen zijn dan het meest in staat om de stof op te nemen, ze zijn helemaal fris na een goede nachtrust. Dus als je veel te leren hebt, start dan zo vroeg mogelijk.

8.    Gebruik een vaste studieplek
Altijd op dezelfde plek studeren geeft rust en voorkomt afleiding. Ook jouw omgeving zal hieraan wennen waardoor je in alle rust kunt studeren. En dat komt de concentratie ook weer ten goede.

9.    Kies een opleiding die je echt interesseert
Je gaat namelijk “aan” op een onderwerp die je interessant vindt en wilt er alles van weten! Als iets je echt interesseert, neem je het veel beter op. Dit klinkt logisch maar is van groot belang voor jouw leerplezier en het tot je nemen van leerstof. 

10.    Stel jezelf continue vragen tijdens het studeren
Door jezelf vragen te stellen kom je erachter of je het echt begrepen hebt, je gaat als het ware een gesprek aan met jezelf over de casussen. Hierdoor ga je dieper op de stof in, je herhaalt het ook weer voor jezelf en je komt erachter of het echt helemaal duidelijk is.  

Opleiding volgen op latere leeftijd

Wees boven alles niet te streng voor jezelf. Je moet even inkomen maar voordat je het weet, zit je er helemaal in en ben je onderweg naar je diploma. Zoals je leest, zijn er genoeg redenen om de stap wel te nemen om te studeren op latere leeftijd. En met bovenstaande tips is het leren ook geen probleem meer. Op naar de volgende stap in jouw carrière!

Meer informatie of advies nodig?

Ons aanbod aan opleidingen is zeer divers: van Bedrijfskunde en HRM tot Techniek. Wil je eens praten over de mogelijkheden of kijken welke opleiding bij jou past? Neem contact met ons op, onze opleidingsmanagers helpen je graag om jouw leerroute uit te stippelen.