Bij SGS heeft Ivar Kooren een maatwerktraject opgezet rondom gasveiligheid. Ieder jaar wordt het personeel bijgeschoold op een onderwerp. Al in 2012 is een gas awareness training verzorgd. Er was een noodzaak om een herhaling te geven omdat er dingen aan het veranderen waren op het laboratorium en er nieuw personeel bij is gekomen. Dit vergrootte de noodzaak om een opleiding rondom gasveiligheid op te zetten.

Theorie en praktijk combineren in het laboratorium

Het traject is al in 2021 opgestart, in de corona periode. Hierdoor is het verplaatst naar 2022, om wat meer ruimte in de manier van werken te hebben. Vanuit Avans+ is Petra van der Veeken op locatie geweest, samen met de docent om goed inzicht te krijgen in de situatie van het lab en de opbouw van de cursus te bespreken. “De wens was er om de theorie terug te laten komen in de praktijk. Dat is bij het merendeel van de opleidingsdagen goed gelukt.”

Grote groepen opleiden in het laboratorium

“De groep was in totaal 60 personen, waar we in kleinere groepen van gemiddeld 12 personen de opleidingsdagen hebben gedraaid. Al met al waren dat nog grote groepen, waardoor de interactie wat moeilijk op gang kwam. Ook daarin is een ontwikkeling geweest en in de laatste groepen was er veel meer discussie.” Bij de laatste groepen kwam de praktijk meer terug, er werd in de middag veel gewerkt met het wisselen van de verschillende gasflessen, waar bij de theorie gelijk werd toegepast. “Het idee was om het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers te laten stijgen. Soms ga je dingen uit gewoonte doen, dat willen we natuurlijk niet.”

Direct veranderen in het laboratorium

“De medewerkers kwamen zelf ook met voorstellen voor verbeteringen vanuit de cursus. Dit werd goed gehoord door het management doordat meerdere medewerkers met dezelfde punten kwamen.” Hierdoor zijn direct veranderingen doorgevoerd die de veiligheid in het laboratorium verhogen. “Het mooiste is dat de medewerkers zich betrokken en gehoord voelen en we blijven werken aan verbeteringen. Hierdoor blijft het laboratorium goed functioneren voor de medewerkers en de klanten. We hebben zaken goed in kaart en weten wanneer wat moet gebeuren. Ook op het gebied van scholing. Ik zie opleiden als een noodzakelijke en leuke manier om de medewerkers bewust te laten zijn van hun gedrag en als mogelijkheid zaken te veranderen in een laboratorium. Voor komend jaar staan er ook weer opleidingen op stapel.”

Ivar Kooren werkt als Technisch Ontwikkelaar bij SGS en heeft een breed scala aan werkzaamheden, zodat het laboratorium optimaal blijft draaien. Dit varieert van methode ontwikkeling tot de aanschaf van apparatuur en communicatie met de collega’s op de desks. Samen met Avans+ heeft hij het maatwerktraject rondom gasveiligheid opgezet.

Ook een maatwerk of incompany opleiding?

Wil jij ook een laboratoriumopleiding binnen jouw organisatie organiseren? Wij denken graag met je mee voor een maatwerktraject of incompany opleiding bij jullie op locatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek via 088 - 909 80 00