“Veiligheid in het laboratorium is van groot belang, ook bij Eurofins,” aldus Frans Verwoolde. “Al eerder had ik met een collega de dagcursus Veilig werken op het laboratorium bij Avans+ gevolgd. Toen dit onderwerp bij Eurofins Agro Wageningen zeer actueel werd, is besloten om een maatwerktraject bij Avans+ aan te vragen. Dit sloot goed aan bij de andere stappen die we aan het zetten waren op het gebied van veiligheid.”

Hoger veiligheidsbewustzijn laten krijgen

“Het doel van het gehele traject was om onze medewerkers een hoger veiligheidsbewustzijn te laten krijgen. Op een gegeven moment ga je toch werken op een bepaalde manier, door gewenning ontwikkel je een blinde vlek.”

Inhoud programma 

“Avans+ heeft de coördinatie uit handen genomen ten aanzien van de lessen. De docente, Iris heeft met ons de inhoud van het programma bepaald. Bepaalde onderdelen hebben we laten vervallen, omdat dit niet direct van belang was voor onze medewerkers. Iris heeft ook vooronderzoek uitgevoerd bij ons op de laboratoria. Hierdoor kon ze tijdens de lessen veel refereren naar de huidige situatie binnen de laboratoria. De inhoud sloot daardoor goed aan bij de belevingswereld van de deelnemers.”

Maatwerk opleiding: direct toepasbaar

“Het samenstellen van de inhoud kostte relatief veel tijd, maar dit is de kwaliteit van de lessen zeker ten goede gekomen. De deelnemers werden hierdoor ook goed geprikkeld en konden situaties direct aanpassen. Vanuit het management hadden we ook alle medewerking om deze lessen te organiseren. Zij zagen direct het nut in van dit onderdeel in het grotere plaatje. Door dit traject rondom veiligheid hebben we onze medewerkers bewuster gemaakt van hun handelingen op het lab.”

Frans Verwoolde werkt als coördinator QA bij de afdeling QHSE van Eurofins Agro Wageningen en heeft voor deze locatie een integraal veiligheidsprogramma opgezet om via meerdere wegen het veiligheidsbewustzijn bij zijn collega’s te laten stijgen en gedrag te veranderen. De training Veilig werken op het laboratorium van Avans+ was een onderdeel van dit traject.

Ook een maatwerk of incompany opleiding?

Wil jij ook een laboratoriumopleiding binnen jouw organisatie organiseren? Wij denken graag met je mee voor een maatwerktraject of incompany opleiding bij jullie op locatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek via 088 - 909 80 00