Skip to main content

IT-auditing

5
2 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 6 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 7.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 06-11-2024 Breda
  • 06-11-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Iets voor jou?
 • Je bent werkzaam als controller, risk officer, compliance officer en/of (IT-, operational of financial) auditor en van jou wordt verwacht een oordeel te kunnen vormen of te kunnen adviseren over IT binnen jouw organisatie.
 • Je wilt binnen jouw organisatie IT audits op een professionele manier uitvoeren.
 • Jouw organisatie heeft behoefte om de beheersing van haar IT & data op een effectieve en efficiënte manier in te richten en/of te optimaliseren.

Informatietechnologie (IT) is het vakgebied dat gaat over hoe je met computers informatie kunt beheersen; dat wil zeggen verzamelen, bewerken, analyseren, integreren en presenteren. Het omvat de ontwikkeling en het onderhoud van de daartoe benodigde hardware, software en netwerken. IT is al lang geen exclusieve taak meer van gespecialiseerde (IT-)afdelingen; het is inmiddels doorgedrongen tot in alle geledingen van de bedrijfsvoering. Geen enkel bedrijfsonderdeel ontkomt tegenwoordig nog aan IT. Dit maakt dat de governance rondom en de beheersing van IT van levensbelang is voor de continuïteit van organisaties.

Waarom een IT auditing opleiding?

Geautomatiseerde informatievoorziening wordt steeds belangrijker, niet alleen binnen organisaties maar ook binnen onze maatschappij als geheel waarin toezichthouders een steeds meer vooraanstaande rol spelen. Er is dus veel aan gelegen om zeker te weten dat al die systemen nu en in de toekomst ook goed en ongestoord zullen blijven functioneren. De IT-auditor is er voor opgeleid om, na een gedegen vaktechnische onderzoek, die zekerheid te bieden door het afgeven van een assurance verklaring.

Wat doet de IT-auditor

De specifieke kennis van de IT-auditor is breder dan alleen controle en beveiligingsmaatregelen. Ook wordt door de IT-auditor gekeken naar de verschillende kwaliteitsaspecten van de systemen en infrastructuren alsmede de beheersing van de IT-omgeving in het algemeen. Dit maakt de IT-auditor bij uitstek geschikt om als gesprekspartner op te treden bij grote verander- en verbetertrajecten binnen het IT-domein of in project organisaties waarin een belangrijke IT-component aanwezig is. Mis je deze kennis? Dan is onze auditopleiding geschikt voor jou.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam als (IT-, operational of financial) auditor, controller, risk officer en/of compliance officer en van jou wordt verwacht een oordeel te kunnen vormen of te kunnen adviseren over IT binnen jouw organisatie. Of je bent werkzaam binnen de IT en krijgt steeds vaker te maken met vraagstukken op het gebied van audit en compliance.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De postbacherloropleiding IT-auditing is praktijkgericht. Je voert tijdens de opleiding een IT-audit in de eigen praktijk uit en wordt hierbij door een ervaren docent gecoacht. Middels innovatieve e-learnings doe je voorafgaand aan bijeenkomsten de benodigde basiskennis op. Dit doe je op een moment dat en een locatie die jou het beste uitkomt. Doordat je jezelf op deze manier op de bijeenkomsten voorbereid kunnen we tijdens deze bijeenkomsten meer diepgang bereiken en echt oefenen met het in de praktijk brengen van de opgedane kennis. Dit doen we met behulp van onder meer casuïstiek en rollenspellen. Daarnaast deel je tijdens de bijeenkomsten jouw ervaringen met de overige deelnemers die werkzaam zijn binnen diverse branches en organisaties. Door het interactieve karakter van de opleiding ontstaat een sterk lerend effect.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De postbacheloropleiding IT-auditing bestaat uit 1 masterclass met 6 bijeenkomsten tussen 09.00 en 16.00 uur en een praktijkopleiding met 8 bijeenkomsten tussen 09.00 en 16.00 uur. Deelnemers voeren tijdens de opleiding een IT-audit in de eigen praktijk uit en worden hierbij door een ervaren docent gecoacht. De tijdsbesteding hiervan bedraagt gemiddeld zo’n 80 uur. Daarnaast wordt verwacht dat deelnemers ongeveer 30 uur aan zelfstudie besteden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de post hbo IT auditing zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 7.450,-.
  • Leermiddelen: inclusief
  • Boeken: circa € 110,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 685,-.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Diploma

  Diploma

  PE-logoNa het afronden van de opleiding IT-auditing ontvang je het postbachelordiploma IT-auditing. Ben je PE-plichting? Dan ontvang je voor het succesvol afronden van deze opleiding 120 PE-punten.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het afronden van de postbacherloropleiding IT-auditing ben je in staat (aanvullende) zekerheid te geven over de beheersing van IT binnen jouw organisatie. Door de opgedane adviesvaardigheden lever je een stevige bijdrage aan het lerend vermogen van de organisatie. Je verstaat het auditvak, weet wat er speelt in de praktijk en bent volwaardig gesprekspartner van onder meer de Chief Information Officer, de Chief Information Security Officer, het bestuur en de directie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Het programma van IT-auditing bestaat uit:

  IT control

  Tijdens deze module worden in zes verschillende onderdelen de basisprincipes van IT behandeld:
  +    Business & IT
  +    IT & Risk 
  +    IT-componenten
  +    IT-processen
  +    Cyber security
  +    Data

  Gedurende deze module werk je individueel en in leerteams aan een opdracht binnen jouw eigen context, de zogenoemde integrale beroepsprestatie.

  Praktijk en toepassing

  In deze module ga je de in de eerste module opgedane kennis toepassen. Dit doe je door daadwerkelijk een IT-audit uit te voeren in de eigen praktijk. Het uitvoeren van een audit bestaat uit de volgende drie fasen:

  • Tijdens de eerste fase van de audit stel je een concreet plan van aanpak (auditontwerp) op. Gedurende vier dagdelen krijg je technieken aangereikt om een auditontwerp op te stellen die ook echt aansluit op de behoefte van jouw organisatie. 
  • Gedurende de tweede fase van de audit voer je het veldwerk uit. Hierbij ga je in de praktijk, door middel van onder meer documentanalyse, interviews en observaties, toetsen in welke mate wordt voldaan aan het vooraf opgestelde en afgestemde normenkader. In deze fase worden de verschillende gegevensontsluitingstechnieken behandeld en wordt hier vooral veel mee geoefend. 
  • De derde fase van de audit staat geheel in het teken van effectief rapporteren. Hoe stel je een auditrapport zodanig op, dat die het management ook daadwerkelijk aanzet tot actie? Tijdens deze fase wordt geoefend met het opstellen van diepgaande oorzaakanalyses en verbeterplannen. 

  programma IT-auditing
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  5
  2 reviews
  Download brochure Inscrijven