Avans+ gelooft in de kracht van blended learning. Maar wat houdt deze manier van lesgeven precies in? En waarom heeft Avans+ hiervoor gekozen? Op deze pagina legt onze lector Eugène Rameckers uit hoe blended learning binnen onze Fysiotherapie masteropleidingen in de praktijk wordt gebracht.

Wat is blended learning bij Avans+?

Blended learning is een slimme mix van online leren en contactonderwijs. De deelnemers komen een aantal keer bij elkaar voor klassikale lessen. Daarnaast leren ze vooral in hun eigen praktijk en via een digitaal leersysteem. Zo leren ze van ons als docenten en vooral ook van elkaar.

Waarom heeft Avans+ gekozen voor blended learning?

Blended learning zorgt ervoor dat de opleiding makkelijker te combineren is met een baan en een druk gezinsleven. Doordat je in je eigen tempo en op je eigen tijd en plaats kunt leren, blijft het behapbaar. Het zorgt ook voor een persoonlijke leerweg, een van de speerpunten van Avans+.

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Deelnemers leren waar en wanneer het hun het beste uitkomt: online als dat kan, fysiek als dat nodig is. Fysiotherapie blijft natuurlijk een vak van de praktijk. Daarom gebruiken we de lessen vooral voor het bespreken van casuïstiek en het nabootsen van praktijksituaties. De rest van de lesstof leren de deelnemers vooral online. Ze bepalen daarbij zelf hoever ze willen gaan. Blended learning zorgt dus ook voor een gezonde dosis persoonlijk leiderschap.

Wat zijn de verschillen met reguliere onderwijsvormen?

Regulier onderwijs gaat vooral uit van lessen op locatie. Avans+ kijkt liever welke lesstof ook online kan worden aangeboden. Blended learning maakt de opleiding flexibel en het scheelt reistijd. Via onze online mogelijkheden hebben de deelnemers steeds laagdrempelig contact met elkaar en met de docenten.

Hoe is blended learning in de opleidingen van Avans+ verweven?

We hebben ons hele curriculum kritisch tegen het licht gehouden om te bepalen welke onderdelen ook prima online geleerd kunnen worden. Natuurlijk vraagt een masteropleiding Fysiotherapie om de nodige oefening op locatie. Toch zijn er ook veel zaken die deelnemers vooraf kunnen voorbereiden of online kunnen bespreken. Ik kijk als docent bijvoorbeeld regelmatig via online videocommunicatie mee in de praktijk van een deelnemer om gericht advies te kunnen geven tijdens de behandeling.

Wanneer sluit blended learning optimaal aan bij je persoonlijke situatie?

Blended learning is een ideale oplossing voor mensen met een baan en een druk gezinsleven. Je bepaalt zelf waar en wanneer je leert. Je bepaalt zelfs wát je wilt leren, zolang je maar voldoet aan de toetsingseisen. En ben je nog niet helemaal vertrouwd met online leren? Dan helpen we je graag op weg. Dankzij blended learning heb je straks echt een streepje voor.