Skip to main content

Momenteel ondervinden wij een telefoonstoring op ons algemene telefoonnummer. Wil je toch graag contact? Bel ons dan via 076-5258809 of mail naar info@avansplus.nl. Tevens zijn wij bereikbaar via Whatsapp op telefoonnummer 06-13583501.
Onze deuren zijn geopend en fysieke lessen zijn gedeeltelijk weer gestart! Kijk hier voor meer informatie.

Digitale toegankelijkheid

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 15 uur per week
 • studiekosten 0,-
Iets voor jou?
 • Je wilt alles weten over de vernieuwde wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid èn dit toepassen in jouw werk.
 • Je zoekt een IT-module die aansluit bij jouw werkervaring en –niveau.
 • Je zet meteen de eerste stap naar het digitaal toegankelijk maken van de websites van jouw organisatie.

Per 1 juli 2018 is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid, van kracht. Dit is een wettelijke verplichting. Vanaf 2020 wordt er gecontroleerd op naleving van deze wetgeving. Het doel is om de toegankelijkheid van websites van (semi-)overheidsinstanties voor mensen met een functiebeperking te waarborgen. Het digitaal toegankelijk maken van websites is niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van wetgeving. Naast dat het een ‘burgerrecht’ is, levert het meer voordelen op, bijvoorbeeld:

 • De (informatie op de) website is beter vindbaar in zoekmachines;
 • Alle burgers worden bereikt;
 • De website werkt in alle browsers en op alle apparaten.

Organisaties en bedrijven 

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (2017) verplicht ook bedrijven om hun (digitale) diensten toegankelijk te maken. Ook voor bedrijven gelden de voordelen van een toegankelijke website, net als voor overheden. Daarnaast zijn er meer voordelen, bijvoorbeeld:

 • Het actief uitdragen van sociale verantwoordelijkheid;
 • Het verbeteren van de klantbeleving;
 • Bereiken van meer potentiële klanten (in geval van commerciële websites).

Organisaties en bedrijven die digitale toegankelijkheid in hun gehele strategie meenemen, hebben dan ook een flinke voorsprong op hun concurrentie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan webshops die meer omzet maken doordat er meer potentiële klanten de website kunnen bekijken en het bestelproces succesvol doorlopen.

De module Digitale toegankelijkheid heeft tot doel medewerkers van een organisatie op te leiden zodat zij zelf ervoor kunnen zorgen dat hun websites digitaal toegankelijk zijn en op dit gebied voldoen aan de laatste wetgeving.

Over deze kosteloze opleidingsmogelijkheid

Je krijgt deze unieke kans om kosteloos een scholingstraject te volgens via Avans+ als partner van CA-ICT. Hiermee is het mogelijk om, namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid én het opleidingscollectief Digipower 2021 een scholing aan te bieden voor deze module. Belangrijk hierbij is dat het mogelijk is om maar 1 opleiding volledig gesubsidieerd te volgen. Meer over deze regeling en de voorwaarden van deze regeling vind je op de website van de Rijksoverheid

Digipower 2021 is mede mogelijk gemaakt door CA-ICT, het opleidingsfonds voor de arbeidsmarkt ICT.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze module is bestemd voor iedereen die actief is, c.q. betrokkenheid heeft, met het toegankelijk maken van websites conform de laatste wetgeving. Ben je een professional in web ontwikkeling, marketing en/of communicatie en verantwoordelijk voor de digitale toegankelijkheid van de websites en/of webapplicaties van een organisatie dan is deze module zeer actueel voor jou. Mogelijke deelnemers zijn:

  • Web developers
  • Web redacteuren 
  • Web designers

  Werkvorm

  Werkvorm

  Er wordt gewerkt met de VAL-methodiek. VAL staat voor Virtual Action Learning. Aan de hand van leerarrangementen ga je actief aan de slag binnen jouw eigen organisatie. Een leerarrangement heeft altijd een theoretische component die vervolgens in de eigen praktijk moet worden toegepast. Studenten geven elkaar actief feedback via het social learning platform.

  Gedurende het traject vindt er virtuele leerinteractie op het platform plaats in de vorm van leervragen, stellingen, interessante websites en artikelen. Na de feedback te hebben verwerkt in versie 2 van het leerarrangement vindt plenair de editorial review plaats. In deze actieve sessie worden de leerarrangementen besproken door de expert. In een betekenisvolle dialoog met de studenten wordt verdere diepgang op het onderwerp van het leerarrangement bereikt.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze module bestaat uit 5 bijeenkomsten gedurende een periode van 10 weken. In week 1 tot en met 8 van ieder blok volg je tweewekelijkse collegebijeenkomsten. Het gehele blok kun je de docenten van het blok raadplegen als je vragen hebt via de Virtual Learning Community. In week 8- 9 vindt de toetsing plaats.

  De gemiddelde studiebelasting is 10 tot 15 uur per week, naast de opleidingsdagen. Je besteedt deze uren aan zelfstudie, de voorbereiding van de bijeenkomsten en het uitwerken van opdrachten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De opleiding Digitale toegankelijkheid is in het kader van de Nederland Leert Door opleidingssubsidie kosteloos te volgen. Hierbij is de subsidieregeling met voorwaarden van de Rijksoverheid van toepassing. 

  Meer over deze regeling en de voorwaarden van deze regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.

   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module Digitale toegankelijkheid ontvang je een certificaat van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  Het resultaat na het succesvol volgen van deze module is dat je:

  • Bewust bent van de noodzaak van digitale toegankelijkheid;
  • Kennis heeft over de laatste wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid;
  • Kennis heeft van de theorie hoe websites digitaal toegankelijk gemaakt kunnen worden (volgens WCAG 2.0);
  • Een organisatie met een of meerdere websites heeft doorgelicht;
  • Een verbeteradvies heeft gemaakt voor een of meerdere websites met betrekking tot wat en hoe een en ander aangepast/ontwikkeld moet worden;
  • De voordelen van digitale toegankelijkheid kunt vertalen in bruikbare marketingtoepassingen.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande-Koevoets van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma

  De module omvat 5 contactdagen verspreid over een periode van 10 weken. Tijdens de bijeenkomsten staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Bewustwording digitale toegankelijkheid.
  • WCAG 2.0 en het toegankelijk maken van websites volgens WCAG 2.0.
  • Analyse en inspectie van websites.
  • Adviseren over digitale toegankelijkheid.
  • Voordelen digitale toegankelijkheid.

  Programma Digitale toegankelijkheid
   
  Brochure aanvragen Inscrijven