Skip to main content

Kom zaterdag 13 april naar de open dag in Breda. Meld je hier aan!

Database Ontwerp (JTF)

 • niveau Postbachelor
 • duur 5 weken
 • studiebelasting 7,5 uur
 • studiekosten 2.000,-
Iets voor jou?
 • Je bent geïnteresseerd in het ontwerpproces van een database en wat nodig is om data op te kunnen slaan. 
 • Je wilt bekend raken met hoe data wordt opgeslagen, bewerkt en opgevraagd.
 • Je wilt meer leren over conceptueel nadenken over problemen die met een database moeten worden opgelost of waar databases een belangrijke rol in spelen. 

Woon of werk je in West Noord-Brabant? Volg deze opleiding dan met 50% subsidie. Lees meer over de mogelijkheden voor jou.

Het doel van deze opleiding is om jou te leren wat een database is, welke vormen daarvan bestaan en hoe deze worden gebruikt. Er wordt gekeken naar hoe een database van begin tot eind tot stand komt en wat daarbij komt kijken. De opleiding start met de basics van databaseterminologie en Entiteit Relatie Diagrammen (ERD). Gedurende de opleiding wordt de verdieping gezocht in de ERD en in het ontwikkelproces.  

Meer algemeen wordt er gekeken naar welke informatiebehoefte de opdrachtgever heeft, hoe een ERD en (populatie)tabel tot stand komt en hoe deze genormaliseerd kan worden zodat het voldoet aan de vraag. In het bijzonder wordt er stil gestaan bij voorwaarden waaraan de data in een database moet voldoen voordat de informatie kan worden. Halverwege de opleiding maak je kennis met SQL en wat de toepassingen daarvan zijn.  

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je wilt meer leren over hoe databases worden ingericht, hoe je data kan opslaan, bewerken en opvragen. 

  Je bent in het bezit van een afgeronde mbo4/havo/vwo diploma. Heb je dit niet én ben je 21 jaar of ouder dan nemen we een 21+ toets af waaruit moet blijken dat je minimaal mbo4-niveau hebt. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Er zijn in totaal 5 online bijeenkomsten waarin je de theorie krijgt uitgelegd en kan toepassen in de praktische opdrachten. Uiteindelijk zijn de praktische opdrachten een deel van de uiteindelijke eindopdracht die je moet inleveren en presenteren ter afronding. 

  Heb je een specifiek vraagstuk dat je met de opleiding wilt onderzoeken en beantwoorden dan kan je dit met de docent afstemmen. Heb je extra vragen of ondersteuning nodig bij de opleiding? Dan zijn er per week begeleidingsmomenten waar je dit met de docent kan bespreken. 
   
  Let erop dat je een laptop of computer hebt dat een stabiele internetverbinding aan kan en je de mogelijkheid hebt om software te installeren. Eventuele literatuur ontvang je van de docent. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De online bijeenkomsten vinden op een vaste avonddeel plaats in de week van 19:00 – 22:00 uur. De begeleidingsbijeenkomsten op een vaste avonddeel in de week van 19:00 – 21:00 uur.  

  De opleiding heeft een totale studiebelasting van 10 uur per week.  

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor deze module bedraagt € 2.000,-. 

  Subsidie

  Je komt in aanmerking voor deze overheidssubsidie als je aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Je bent óf woonachtig óf werkzaam in de regio West-Noord-Brabant en kan dit ook aantonen. De regio bestaat uit de gemeenten: Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.
  • Je bent meerderjarig maar hebt nog niet de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd bereikt. 
  • Dit project is voor uitkeringsgerechtigden, niet-uitkeringsgerechtigden, ZZP’ers, flexwerkers en mensen in loondienst. 

  Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet kan je kosteloos deelnemen aan de trajecten: Intake en het Loopbaan oriëntatie traject. De opleidingstrajecten worden voor 50% vanuit de subsidie gefinancierd.  

  • Indien je werkt betaalt je huidige werkgever of jouw toekomstige werkgever (in overleg) de resterende 50% opleidingskosten.
  • Indien je uitkeringsgerechtigd bent, ga in gesprek met je uitkeringsinstantie over de resterende 50% opleidingskosten.
  • Ben je ZZP’er? Dan betaal je zelf 50% van de opleidingskosten.

  Meer informatie: Digipower 2023-2026 'Green Deal'

  Werkwijze

  Wanneer je deze trajecten gesubsidieerd gaat volgen hebben wij persoonsgegevens en ingevulde formulieren van je nodig. Het CA-ICT heeft deze gegevens nodig om de ontvangen subsidies uit het subsidieprogramma Just Transition Fund te kunnen verstrekken aan opleiders ten behoeve van de uitvoering van scholingsactiviteiten van het project Digipower 2023-2026 ‘Green Deal’. Het CA-ICT kan dat niet zonder deze gegevens, omdat via het inzien van deze gegevens gecontroleerd wordt of de gesubsidieerde activiteiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Dat neemt niet weg dat je gegevens natuurlijk wel van vertrouwelijke aard zijn. Het CA-ICT ziet er daarom nauwkeurig op toe dat deze optimaal beschermd worden tegen onbevoegde ogen. Na aanmelding ontvang je van ons een mail met de benodigde gegevens en formulieren. Ook sturen wij een privacy statement van het CA-ICT, hierin staat precies wie welke gegevens over je mag inzien, op welke wijze en hoe lang de gegevens bewaard worden en hoe wordt voorkomen dat onbevoegde personen de gegevens kunnen lezen. 

  Diploma

  Diploma

  Na een succesvolle afronding van de eindopdracht ontvang je een certificaat. 

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze module kan je een database ontwerpen, inrichten en beheren. Je weet door middel van SQL-statements en bedrijfsregels de juiste informatie op te vragen en je weet hoe je met grote hoeveelheden data moet omgaan. Een ideale stap als database specialist. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000. 

  Programma

  • Databasebegrippen zoals tabel, rij, kolom, primaire sleutel, referentiele sleutel;
  • ERD methodologie voor het conceptueel denken en ontwerpen van een database;
  • SQL voor het manipuleren van data;
  • Bedrijfsregels (Totaliteit, Referentiele intergriteit, Uniciteit) voor gestructureerde data;
  • Normaliseren van data.

  Opleiding Database Ontwerp (JTF)
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven