Skip to main content

Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen

Laboratoriumtechniek opleiding - Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen
iets voor u?
 • U heeft al enige ervaring met methodeontwikkeling voor scheidingsmethoden en/of massaspectrometrie.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 4 weken
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 2.425,-
 • startdata
  • 23-09-2019 Breda
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen

Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen

Wanneer je binnen je werk betrokken bent bij het ontwikkelen van nieuwe analysemethodes of de structuuropheldering van verbindingen, heb je inzicht nodig in de fysisch-chemische eigenschappen van moleculen. Soms is die kennis in de loop der jaren verwaterd. Het gaat dan vaak over vragen als: Hoe kan ik de ruimtelijke structuur van een verbinding bepalen, waarom gedraagt de ene verbinding zich als een zuur en de andere als een base, wat maakt de ene verbinding vluchtiger dan de andere, welk oplosmiddel kies ik voor een monster, hoe kan ik logische keuzes maken voor de (chromatografische) scheiding van verbindingen, welke fragmenten van een verbinding kan ik verwachten in een massaspectrum?
In deze cursus krijgt u antwoord op deze en andere vragen. U leert weer moleculen lezen, dat wil zeggen dat u vanuit de molecuulstructuur (geometrie, aard en plaats functionele groepen) voorspellingen kunt doen over het gedrag van verbindingen. Dat doen we vanuit het perspectief van de analytisch chemicus.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U bent analist in een laboratorium op MBO+ niveau en hebt enige ervaring met chromatografie. U wilt meer inzicht krijgen in de opbouw van organische verbindingen en hoe hun fysisch-chemische, chromatografische en spectrofotometrische eigenschappen worden bepaald door hun molecuulstructuur. Of u wilt meer begrijpen van het gedrag en de reactiviteit van verbindingen bij massaspectrometrie. U wilt uw kennis op dit gebied graag opfrissen en uitbreiden.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding bestaat uit 6 contactdagen verspreid over 3 maanden. Per contactdag worden twee onderwerpen behandeld. De lessen dienen als inleiding en terugkoppeling van opdrachten, die u in zelfstudie tussen de lessen uitvoert, zodat de lessen heel interactief worden en toegespitst op uw leerwensen. Daarbij maken we gebruik van de virtuele leeromgeving Blackboard Tussen de contactmomenten met de docenten kunt u altijd een beroep doen op hun ondersteuning.
  Om de theorie uit de lessen zo goed mogelijk te kunnen integreren in uw eigen praktijk gaat u parallel aan de lessen op uw werk een eindopdracht uitvoeren.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De cursus beslaat totaal 6 lesdagen van 6 uur. Daarnaast besteedt u per cursusdag nog 8 uur aan zelfstudie. Met het praktijkwerkstuk op uw werk bent u 5 halve dagen bezig. Inclusief het schrijven van het rapport en het voorbereiden van de presentatie van de praktijkwerkstuk bedraagt dat 40 uur. Totaal komt de tijdsinvestering daarmee op ca. 90 uur. Verspreid over 14 weken (exclusief vakanties) is dat een weeklast van gemiddeld 6 uur, inclusief contacttijd.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen zijn als volgt:

  • Opleidingskosten € 2.425,-.
  • Leermiddelen € 80,-.
  • Arrangementskosten € 120,-.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de cursus een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Als de onderwerpen van dag 3 of 4 niet relevant voor u zijn, kunt u hier vrijstelling voor krijgen en krijgt u € 300,- korting. Neem daarvoor telefonisch contact op via 076 - 525 88 88.

  Diploma

  Diploma

  Na het afronden van deze cursus ontvangt u een bewijs van deelname.

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze cursus kunt u  van aan de hand van de structuur van een verbinding stofeigenschappen als polariteit, oplosbaarheid en vluchtigheid verklaren. U kunt voorspellingen doen over het gedrag van stoffen bij chromatografische analyses, monstervoorbewerking en bij spectrofotometrische of massapectrometrische detectie.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met opleidingsmanager John Hageman via jhageman@avansplus.nl of via 076-5258891.

  Programma

  In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Dag 1:    Atomen en het periodieksysteem
  • Dag 2:    Covalente binding en molecuulstructuur
  • Dag 3:    Functionele groepen, naamgeving en spectrofotometrie
  • Dag 4:    Polariteit en oplosbaarheid organische verbindingen
  • Dag 5:    Zure en basische eigenschappen organische verbindingen    
  • Dag 6:    Toepassing op methodeontwikkeling voor (chromatografische) scheiding

   

  programma Fysisch-chemische eigenschappen van organische verbindingen dag 1
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven