Mijn persoonlijke verhaal

Datum review 24 januari 2018

De wereld staat niet stil en zeker in ons bedrijf vinden vele interessante ontwikkelingen plaats. Er worden nieuwe, vooruitstrevende producten gesynthetiseerd en daar komt een hoop bij kijken. Vele uitdagingen liggen constant in het verschiet.

Sinds enige jaren ben ik werkzaam als radiochemisch analist bij BV Cyclotron VU. Met alle ontwikkelingen die binnen ons bedrijf plaatsvinden, had ik niet meer het gevoel dat ik, met alleen mijn mlo-opleiding, genoeg kennis in huis had om hier altijd goed mee om te gaan. Vandaar mijn besluit om de opleiding Algemene chemie te gaan volgen.

In mijn situatie was het niet mogelijk om een 4-jarige opleiding naast mijn werk te volgen. Dat is waarom de 1-jarige opleiding van Avans+ mij direct aansprak. Kort genoeg om me erdoorheen te slaan mocht het zwaarder zijn dan verwacht, maar lang genoeg om me er echt in vast te bijten en veel te leren. En dat is precies het sterke punt van deze opleiding; er valt ontzettend veel te leren en er wordt aan alle algemene onderwerpen aandacht besteedt. Wat mij enorm geholpen heeft is dat het geleerde in je eigen werkomgeving in de praktijk wordt gebracht aan de hand van een opdracht op basis van de theorie. Dat zet je pas echt aan het denken en je leert meteen de vergaarde kennis toe te passen op de werkvloer!

De opleiding Algemene chemie heeft me veel geleerd, van basiskennis van het periodiek systeem tot de grondbeginselen van kwantummechanica. Het heeft vooral mijn begrip op het gebied van algemene chemische interacties verbeterd. Waarom vindt een scheiding in een bepaalde volgorde plaats en waarom reageren sommige stoffen alleen onder bepaalde omstandigheden? Voor mij zijn dit soort wetenswaardigheden erg belangrijk voor bijvoorbeeld een foutenanalyse tijdens een synthese of het verklaren van afwijkingen tijdens de kwaliteitscontrole van een product. Pas nadat ik deze opleiding gevolgd had kwam ik erachter hoe weinig ik wist en hoeveel meer ik nu kan betekenen op mijn werk.

Woorden als horizon verbredend, inspirerend en fundamenteel (het heeft voor mij een stevig fundament gelegd voor de toekomst) typeren voor mij de opleiding Algemene chemie bij Avans+."

Lees meer