Lees hoe Anita te Riet de opleiding Kwaliteits- en verandermanagement heeft ervaren:

“In de dagelijkse praktijk merkte ik vooral dat meegaan in een veranderende werkomgeving lastig is voor een behoorlijk aantal collega’s. Zowel in mijn huidige baan bij de overheid (Waterschap) als in mijn vorige kwaliteitsfunctie bij een commercieel lab bleek dit het geval. Deze weerstand triggerde me. Mijn nieuwsgierige aard wilde heel graag weten of dit theoretisch te verklaren was. Gelukkig bleek dat direct al in de eerste lessen! Zowel bij het onderdeel Kwaliteitsmanagement als tijdens de bijeenkomsten over het vergroten van persoonlijke effectiviteit kreeg ik antwoord op de vraag die mij zo bezighield.

Tijdens studie direct naar praktijk

Tijdens mijn studie bij Avans+ zaten we als organisatie middenin de voorbereiding van een fusie met een ander waterschapslab. Door de studiebijeenkomsten, en vooral de interactie met de mededeelnemers, was het mogelijk om wat meer op afstand te blijven. Op die manier werd ik niet meegezogen in de soms nogal beladen en emotionele sfeer van de betrokkenen in deze onderzoeksfase. Het was dus mogelijk om de studietheorieën van verandermanagement direct in de praktijk toe te passen. Er moesten immers 2 culturen samengebracht worden.

Wat ik ook geleerd heb, is echt afstand te nemen. Niet de last van anderen op mijn schouders dragen, maar het doel voor ogen houden. Ongeacht hoe lastig de beslissingen ook zijn. ‘To begin with the end in mind’ is een door mij veelgebruikte uitspraak.

Geleerd mensen beter te begrijpen

Inmiddels is de fusie een feit en zet de verandering zich onverminderd voort. Ik merk zelf dat er bij collega’s ook een positieve verandering plaatsvindt. Dat heeft natuurlijk niet alleen met de studie te maken, maar de opleiding heeft mij zeker wel geholpen beter te begrijpen wat mensen beweegt en hoe ik hiermee om moet gaan.

Zeer welkom in het nieuwe team

Ik denk dat ik dankzij de opleiding absoluut een positieve bijdrage heb geleverd aan het samensmelten van 2 verschillende culturen. Deze kennis heb ik ook weer gedeeld met andere (toekomstige) MT-leden. Ik voel me nu zeer welkom in het nieuwe team van stafleden, al ben ik de enige van de ‘ene’ organisatie terwijl de overige 5 stafleden (inclusief de directeur) van de andere organisatie afkomstig zijn. Vertrouwen, openheid en integriteit zijn zeer waardevolle eigenschappen binnen dit team.

Winst in vele opzichten

Concreet is mijn behaalde resultaat van de opleiding niet in euro’s uit te drukken, maar op termijn denk ik dat er wel degelijk winst te behalen valt door het beste van 2 culturen met elkaar te mixen tot 1 succesvol team. Ook op persoonlijk vlak is er winst te behalen; een tevreden werknemer zal eerder bereid zijn dat extra stapje te zetten als dat van hem/haar gevraagd wordt.

Woorden als interactief, intervisie, confronterend, leerzaam en waardevol voor de toekomst typeren voor mij de opleiding Kwaliteits- en verandermanagement.”