Skip to main content

Leidinggevende integraal kindcentrum

Leidinggevende integraal kindcentrum
iets voor u?
 • U bent geregistreerd directeur primair (RDO) en u wilt zich verder ontwikkelen als leidinggevende van een Integraal Kindcentrum. 
 • U bent leidinggevende binnen de kinderopvang. U hebt minimaal het bachelordiploma  en aanvullende opleiding op het gebied van leiderschap, bijvoorbeeld PMK. 
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 8 dagen
 • studiebelasting 192 SBU
 • studiekosten 3.835,-
 • startdata
  • 02-10-2019 Amsterdam
  • 02-10-2019 Nijmegen
  • 02-10-2019 Utrecht
  • 04-10-2019 Breda
  • 09-10-2019 Eindhoven
  • 02-10-2019 Groningen
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Leidinggevende integraal kindcentrum

Leidinggevende Integraal Kindcentrum

Lokale en regionale organisaties in het primair onderwijs en de kinderopvang werken steeds vaker samen aan het vormgeven van Integrale Kindcentra (IKC’s). Een belangrijke factor bij de verdere ontwikkeling van IKC’s is de rol van de leidinggevende en de wijze waarop het leiderschap en het management in de organisatie wordt vormgegeven.

Leidinggeven aan en binnen een IKC vraagt om specifieke kennis en vaardigheden van leiderschap, bijvoorbeeld  op het gebied van interdisciplinair werken en ondernemerschap. Tijdens de opleiding leidinggevende IKC werkt u vanuit uw eigen beroepspraktijk aan het vergroten van die kennis en vaardigheden.

srvo logo

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Directeuren PO en leidinggevenden binnen de opvang die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een IKC en zich als leidinggevende daarin verder willen ontwikkelen. Zij willen dit doen in een gemengde groep waarin de pedagogische en didactische expertise van beide werkvelden bij elkaar komt en onderwerp zijn van het leren.   

  Werkvorm

  Werkvorm

  Uitgangspunt is uw eigen beroepspraktijk. We reiken u actuele kennis en ervaringen aan op het gebied van de IKC ontwikkeling. U wordt gevraagd deze kennis en ervaringen toe te passen op uw eigen beroepspraktijk. U werkt in groepen om individuele leervragen, leerdoelen en casuïstiek te bespreken.

  Tijdens de opleiding maakt u uiteindelijk een stappenplan om uw integraal kindcentrum te realiseren. Hierbij wordt u geïnspireerd en begeleid door verschillende docenten die ervaring hebben in de praktijk.    

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding bestaat uit 8 hele dagen. Totale studietijd is 192 uur, waarvan 60 uur contacttijd. De overige 132 uur besteedt u aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van uw persoonlijk stappenplan als eindwerkstuk. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Leidinggevende Integraal Kindcentrum zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 3.835,-.
  • Arrangementskosten € 175,-.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen en het arrangement.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u de opleiding succesvol heeft afgerond ontvangt u het diploma Leidinggevende Integraal Kindcentrum. Geregistreerde directeuren onderwijs kunnen zich met dit diploma herregistreren bij het Schoolleidersregister.

  De opleiding Leidinggevende integraal kindcentrum is als formeel aanbod opgenomen in het Schoolleidersregister PO bij de professionaliseringsthema’s ‘Persoonlijk leiderschap’, ‘Regie en strategie’, ‘In relatie staan tot de omgeving’ en ‘Leidinggeven aan verandering’. Schoolleiders PO die de opleiding volgen, kunnen hiermee de genoemde thema’s afronden voor hun herregistratie.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van deze opleiding bent u in staat om:

  • De visie van het Integraal Kindcentrum weer te geven en te verdedigen en aanspreekpunt te zijn voor de gemeenschap
  • De ontwikkeling van een IKC te beargumenteren en laten zien aan verschillende partijen (MR/OC, gemeente, inspectie, GGD)
  • Verschillen en overeenkomsten aan te geven van de wettelijke kaders WPO en WKO die betrekking hebben op het IKC
  • Een stappenplan te maken voor Integrale Kindcentra, met deelprocessen
  • Een verantwoorde bedrijfsvoering te voeren (juridisch, HR beleid, huisvesting en financieel) voor uw IKC
  • Problemen op te lossen in de organisatie en bedrijfsvoering, die voorkomen uit de tegenstelling tussen publiek en private kaders (onderwijs en opvang)
  • De eigen rol te beoordelen binnen het ontwikkelproces

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  De opleiding Leidinggevende integraal kindcentrum is tevens onderdeel van het samenwerkingsverband proQualis, ons schoolleidersopleidingen merk dat in samenwerking met iPabo is opgezet.

  Programma
  Programma

  In de opleiding Leidinggevende integraal kindcentrum komen de volgende programmaonderdelen aan bod:

  1. Wat is een IKC en relevante ontwikkelingen
  2. Wet en regelgeving
  3. Verdieping van het inhoudelijk concept en strategische verkenning
  4. Leidinggeven aan personeel
  5. Persoonlijk leiderschap in het veranderproces
  6. Organisatie en bedrijfsvoering
  7. Een eigen plan maken

  Magistrum Leidinggevende Integraal Kindcentrum
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven