Skip to main content

PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 dag
 • studiebelasting 2 uur per week
 • studiekosten 645,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 17-09-2024 Breda
PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering
Iets voor jou?
 • Je bent RAB'er en je hebt te maken met opvolgings- en/of waarderingsvraagstukken.
 • In je functie kom je regelmatig in aanraking met ESG en waarderingsvraagstukken.  
 • Je wilt graag meer weten over ESG in relatie tot bedrijfswaardering.  

In de maatschappelijke discussie omtrent duurzaamheid staat ESG centraal waarbij deze afkoring vooral in de financiële wereld wordt gebruikt. De afkorting ESG staat voor ‘Environment’ (milieu), ‘Social’ (sociaal) en ‘Government’ (goed bestuur). Grote bedrijven maar in de nabije toekomst krijgen ook MKB ondernemingen te maken met ESG-rapportages. De ESG-rapportage gaat over de niet-financiële cijfers waarbij het iets dient te zeggen over de langetermijnvisie van het bedrijf en daarmee ook over de toekomstbestendigheid. Investeerders, maar ook financiële instellingen zullen veel nadrukkelijker gaan sturen op ESG door bedrijven te motiveren en met ‘zachte hand’ te dwingen om bewust met duurzaamheid en toekomstbestendigheid om te gaan.

Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor de bedrijfswaardering. Is het waarderingsobject (het bedrijf) al in voldoende mate ingericht op duurzaamheid en toekomstbestendigheid met betrekking tot ESG. Indien dit niet zo is, wat betekent dit voor de waardering van het bedrijf, welke investeringen c.q. maatregelen zijn nodig om wel ESG-proof te zijn. Bij ESG staat de materialiteitsanalyse centraal. Met deze analyse identificeer je de  thema’s waarop het bedrijf de meeste invloed heeft op de buitenwereld, met inbegrip van de toekomstbestendigheid van het bedrijf zelf. Hoe groot de effecten van ESG op de bedrijfswaardering zullen zijn, is de vraag die centraal staat tijdens deze bijeenkomst. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam als fusie- en overnamespecialist, intermediair, relatiebeheerder, financieel (bedrijfs)adviseur, accountant, financieel planner, controller, waarderingsdeskundige/valuator of belastingadviseur en je houdt je bezig met bedrijfsadvisering en waarderingsvraagstukken.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je volgt een interactieve bijeenkomst van 6 uur. Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte voor het stellen van vragen. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering is een bijeenkomst van 1 dag. De voorbereidingstijd bedraagt 1 tot 2 uur.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 645,- 
  • Leermiddelen: € 25,- 
  • Arrangementskosten € 35,- 

  Sta je in het RAB-register? dan ontvang je 10% korting op de opleidingskosten. 

  Je ontvangt voor aanvang van de bijeenkomst een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering ontvang je een bewijs van deelname. Ben je geregistreerd in het RAB-register? Dan vermelden wij jouw PE-activiteit in het register.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het bijwonen van deze bijeenkomst moet de deelnemer in staat zijn om bij bedrijfswaarderingen ESG effecten te kunnen verwerken. De deelnemer moet na het bijwonen van deze bijeenkomst kennis hebben van een materialiteitsanalyse in relatie tot een bedrijfswaardering en de effecten hiervan op de waarderingsuitkomst. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.

  Programma

  Tijdens de bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is het ESG-normenkader? In dit kader zal ook nader worden ingezoomd op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).  
  • Kunnen ESG maatregelen en rendementsverbeteringen samengaan? 
  • Hoe kunnen we in de bedrijfswaardering rekening houden met ESG-effecten? Betekent dit een aanpassing van de rendementseis of dient nadrukkelijker gekeken te worden naar geldstroomeffecten door bijvoorbeeld het investeringsbeleid aan te passen?
  • Wat is het effect van ESG-effecten op het risicoprofiel van de onderneming?
  • Hoe kijken investeerders naar ESG bij bedrijven waarin zij willen gaan investeringen c.q. participeren?
  • Zijn er al ESG-richtlijnen en/of normen die bij het waarderen van bedrijven gehanteerd kunnen worden? Hoe kunnen we een materialiteitsanalyse uitvoeren en kunnen we deze vertalen naar een bedrijfswaardering?
  • Wat is de impact van ESG-effecten op de waarderingsuitkomst?

  Programma opleiding - PE RAB – ESG en Bedrijfswaardering
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven