Bij het bepalen van de ondernemingswaarde van een MKB-onderneming dient een uitspraak gedaan te worden over de vermogenskostenvoet (rendementseis). De ondernemingswaarde wordt doorgaans vastgesteld bij een eventuele verkoop van de onderneming maar ook wanneer een gehele of gedeeltelijke overdracht plaatsvindt binnen de familiesfeer of naar werknemers. Bij een gehele of gedeeltelijke overdracht binnen de familiesfeer of naar werknemers zal de Belastingdienst kritisch naar de waardering willen kijken. De discussie spits zich vaker toe op de gehanteerde vermogenskostenvoet.
Naast het waarderen van de onderneming is de vermogenskostenvoet ook belangrijk bij het beoordelen van investeringsprojecten binnen de onderneming. Bij het bepalen van de vermogenskostenvoet van beursgenoteerde ondernemingen kunnen we vaak gebruik maken van geaccepteerde theoretische modellen en beschikbare marktdata. Voor het vaststellen van de vermogenskostenvoet bij niet-beursgenoteerde ondernemingen, en dan met name MKB-ondernemingen, zijn deze modellen niet altijd goed toepasbaar en is het nog maar de vraag in hoeverre we marktdata kunnen gebruiken.
Na het bijwonen van deze bijeenkomst moet de deelnemer in staat zijn om een vermogenskostenvoet voor het MKB vast te stellen, dan wel, moet de deelnemer in staat zijn om de componenten die de vermogenskostenvoet bepalen te benoemen en deze te vertalen naar een verdedigbare vermogenskostenvoet.
Doelgroep
Je bent werkzaam als fusie- en overnamespecialist, intermediair, relatiebeheerder, financieel (bedrijfs)adviseur, accountant, financieel planner, controller, waarderingsdeskundige/valuator of belastingadviseur en je houdt je bezig met bedrijfsadvisering en waarderingsvraagstukken.
Werkvorm
Je volgt een interactieve bijeenkomst van 6 uur. De literatuur bestudeer je thuis. Tijdens de bijeenkomst is er veel ruimte voor het stellen van vragen.
Tijdsinvestering
Deze opleiding bestaat uit 1 bijeenkomst van 9.00 - 18.00 uur of van 12.00 - 21.00 uur.
De voorbereidingstijd bedraagt 1 tot 2 uur.
Studiekosten
De kosten van de PE RAB - Vermogenskostenvoet voor het MKB zijn als volgt:
Sta je in het RAB-register? dan ontvang je 10% korting op de opleidingskosten.
Je ontvangt voor aanvang van de bijeenkomst een factuur.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.
Diploma
Na het succesvol afronden van de PE RAB - Vermogenskostenvoet voor het MKB ontvang je een bewijs van deelname. Ben je geregistreerd in het RAB-register? Dan vermelden wij jouw PE-activiteit in het register.
Resultaat
Na het bijwonen van deze bijeenkomst moet de deelnemer in staat zijn om een vermogenskostenvoet voor het MKB vast te stellen, dan wel, moet de deelnemer in staat zijn om de componenten die de vermogenskostenvoet bepalen te benoemen en deze te vertalen naar een verdedigbare vermogenskostenvoet.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.