Skip to main content

Awareness cyber security

Cyber security opleiding avansplus
iets voor u?
 • U bent betrokken bij de integratie van systemen/installaties in de IT-infrastructuur van organisaties.
 • In het kader van zorgplicht en wetgeving wilt u vanuit informatiebeveiligingsperspectief naar ontwerpen en voorgestelde oplossingen kunnen kijken.
 • Met gedegen kennis wilt u zichzelf kunnen onderscheiden, door als volwaardig gesprekspartner op te treden voor IT-security specialisten of opdrachtgevers.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 4 dagdelen
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 1.195,-
 • startdata
  • 29-10-2019 Utrecht
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Cyber security cursus avansplus

Awareness cyber security

Bent u zich bewust van uw zorgplicht? Hoe voorkomt u een hack/datalek? Cyber security is een onderwerp dat binnen veel organisaties hoog op de agenda staat. Vooral sinds de invoering van de Wet Meldplicht Datalekken (2016) is dit een veelbesproken onderwerp. De technologische ontwikkelingen stellen ons in staat efficiënter en effectiever te werken en brengen mooie kansen, maar ook risico’s én maatregelen met zich mee.

Het belang van de Awareness cyber security opleiding

De ervaring leert dat cyber security, dan wel informatiebeveiliging, binnen de bouw/installatietechniek nog in de kinderschoenen staat. Het bewustzijn begint langzaam te ontstaan, maar in de uitvoering wordt het aspect informatiebeveiliging veelal nog niet integraal vanaf de eerste ontwerpfase meegenomen. Deze “verborgen schaduwwereld” is vaak nog onbekend en niet tastbaar.

Binnen de branche is echter steeds vaker sprake van integratie van systemen en installaties in de IT-infrastructuur van organisaties. Hiermee ontstaan relaties en afhankelijkheden van andere bedrijfsprocessen en informatiesystemen.

Wanneer bedrijven ‘slachtoffer’ worden van cyberaanvallen, blijkt vaak dat de daders op een of andere manier slim gebruik hebben weten te maken van componenten in bijvoorbeeld de E-installaties. Ontwikkeling van nieuwe ‘slimme’ – via internet ontsloten – technologie gaat in razend tempo. Het is daarmee voor alle betrokken partijen van belang om vooraf goed te kunnen inschatten wat de risico’s zijn en welke maatregelen het vraagt om, niet alleen tot een technisch goed werkende, maar ook tot een veilige weerbare oplossing te komen.

Deze cursus is bedoeld om u voldoende basis mee te geven om zelf, in het kader van zorgplicht en wetgeving, naar ontwerpen en voorgestelde oplossingen te kunnen kijken. Tevens kunt u als volwaardig gesprekspartner met IT-securityspecialisten in gesprek met betrekking tot informatiebeveiliging.

lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U werkt bij een installatiebedrijf of (installatietechnisch) adviesbureau als ontwerper, (lead)engineer, projectleider of adviseur. Óf u bent werkzaam bij een (semi)overheidsinstelling of bij een opdrachtgever en u bent betrokken bij de integratie van installaties in de IT-infrastructuur.  U heeft de ambitie (vanuit een zorgplicht) een volwaardig gesprekspartner op het gebied van informatiebeveiliging voor collega’s, partners (IT-security specialisten) en klanten te (willen) zijn.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Tijdens de bijeenkomsten behandelen specialisten uit de praktijk de onderwerpen op interactieve wijze. Gedurende de Awareness cyber security cursus werkt u zowel zelfstandig als in groepsverband aan (veelal korte) casuïstiek of praktijkopdrachten. Zo kunt u direct de theorie in een treffende context plaatsen. De cursus wordt afgesloten met het uitwerken van een casus.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De cursus Awareness cyber security heeft binnen een periode van een maand 2 bijeenkomsten. Deze bestaan ieder uit 2 dagdelen (middag-avondsessies). Naast de bijeenkomsten dient u 2 tot 4 uur per week te reserveren voor zelfstudie. Bij incompany- en maatwerktrajecten kunt u in overleg voor een andere doorlooptijd kiezen.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de opleiding Awareness cyber security zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.195,-.
  • Leermiddelen: circa € 75,-.
  • Arrangementskosten: € 95,-.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de cursus een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol doorlopen van de cursus Awareness cyber security ontvangt u het certificaat  Awareness cyber security van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de Awareness cyber security cursus weet u wat het begrip cyber security inhoudt, welke risico’s betrokken partijen lopen en welke dreigingen er bestaan. U begrijpt de achtergrond en bent bekend met wetgeving en normen. Ook bent u op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT) en Cloud. Dat maakt u een volwaardig gesprekspartner voor collega’s, partners (IT-security specialisten) en opdrachtgevers.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande-Koevoets van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 02.

  Programma

  In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Informatiebeveiliging in perspectief
  • Wet & Regelgeving, relevante ISO & NEN normen
  • Relatie met bedrijfsdoelstellingen & kwaliteitseisen
  • Risicoanalyse, dreigingen en risicostrategieën
  • Actuele ontwikkelingen – o.a. Internet of things (IoT) en Cloud
  • Consequenties voor dienstverlening & contractering

  programma cyber security awareness
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven