Met de verwachte groei van het aantal ouderen stijgt tegelijkertijd de verwachte toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen en daarmee de zorgvraag. De verwachting is dat de groeiende groep ouderen steeds meer gebruik zal maken van gezondheidsvoorzieningen. Voor dit veranderingsproces is behoefte aan bevoegde en bekwame professionele beroepsbeoefenaren, zoals goed opgeleide praktijkondersteuners (POH) en praktijkverpleegkundigen (POH) in de huisartsenpraktijk. Kennis van somatische aspecten, in combinatie met de kennis en vaardigheden op het gebied van psychosociale zorg en behandeling, zorgen ervoor dat de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen verbeterd wordt.
Met deze behoefte als uitgangspunt is deze opleiding Kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg ontwikkeld. Deze opleiding is gericht op POH en PVK die zich willen verdiepen in protocol overstijgende persoonsgerichte integrale zorgtaken in de zorg aan kwetsbare ouderen of als POH-ouderen in de huisartsenzorg aan de slag willen.
Doelgroep
Je beschikt over hbo werk- en denkniveau en je wil in je functie van praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige je kennis van (kwetsbare) ouderenzorg verdiepen en verbreden. Deze opleiding is ook heel geschikt voor wijkverpleegkundigen die hun kennis van kwetsbare ouderen willen verdiepen of praktijkverpleegkundigen werkzaam in de gehandicaptenzorg die een specialistische rol ten aanzien van kwetsbare ouderen (gaan) vervullen. Gedurende de opleiding dien je een werkplek te hebben voor minimaal 16 uur per week in een huisartsenpraktijk of in de zorg voor (kwetsbare) ouderen.
Werkvorm
Het geflexibiliseerde programma wordt aangeboden op basis van sociaal leren, met interactieve en praktijkgerichte, innovatieve leermiddelen en onderwijsvormen. Elke lesbijeenkomst start met een korte inhoudelijke inleiding, direct gevolgd door praktijktoepassing met docenten uit de beroepspraktijk. Je werkt in leerteams aan aangeboden leeractiviteiten. Binnen het leerteam bespreek je opdrachten, geef je elkaar feedback en zoek je naar oplossingen voor vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Je eigen praktijkervaring en die van andere deelnemers worden in het programma geïntegreerd. Het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als rode draad door de module.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
Deze opleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten. De lessen zijn van 14.00 tot 21.00 uur, de lesdag is afhankelijk van de startdatum. Je werkt daarnaast aan de praktijkgerichte leeractiviteiten. De gemiddelde studiebelasting is 8 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding Kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg zijn als volgt:
De kosten voor de opleiding Kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg zijn inclusief de eindopdrachten die ingeleverd dienen te worden. Mocht het voorkomen dat er een opdracht herkanst moet worden, dan is dit éénmaal in de prijs inbegrepen.
Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat.
Accreditatie: deze opleiding levert accreditatiepunten op bij de NVvPO en de V&VN.
Resultaat
Je bent in staat om kwetsbare ouderen te herkennen en verschillende ziektebeelden bij ouderen vanuit diverse perspectieven te bekijken. Je herkent signalen en kunt vervolgens op effectieve wijze de juiste zorg in kaart brengen en inzetten. Bij chronisch zieke ouderen kun je adaptieve opgaven herkennen. Je kent de meest voorkomende geriatrische ziektebeelden in de huisartsenzorg en je kunt de zorg voor de kwetsbare ouderen optimaliseren door ook draagkracht en draaglast van de mantelzorg te analyseren. Je herkent de signalen van ouderenmishandeling en kunt op de juiste wijze handelen bij vermoedens hiervan.
Tenslotte ben je ook in staat om kritisch te reflecteren op eigen professionaliteit en effectiviteit, bent je bewust van de invloed van het eigen functioneren op anderen en je kunt op basis hiervan handelingsalternatieven ontwikkelen.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.
Deze opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van je ontwikkelvraagstuk. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor je medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie.
Bekijk hier meer informatie over onze maatwerktrajecten.