Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) voor SPV

 • niveau Postbachelor
 • duur 4 maanden
 • studiebelasting 8 uur per week
 • studiekosten 2.175,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 02-11-2021 Utrecht
  • 03-11-2021 Breda
  • 03-11-2021 Rotterdam
Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je hebt een afgeronde opleiding SPV en enkele jaren praktijkervaring.
 • Je wilt een huisarts ondersteunen bij de eerstelijns GGZ.
 • Je wilt de zorg voor cliënten met GGZ-problematiek verbeteren.

De praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts in de eerstelijns geestelijke gezondheidszorg. Cliënten krijgen daardoor sneller de kwalitatieve zorg die ze nodig hebben. Je helpt de huisarts bovendien om zijn regie in de eerstelijns GGZ te vergroten. Na deze POH-opleiding zorg je voor een verbetering van de integrale gezondheidszorg. Je zorgt daarbij voor de nodige afstemming binnen de keten van zorg voor cliënten met psychische en psychiatrische problemen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een afgeronde opleiding Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige (SPV) en je hebt al enkele jaren praktijkervaring. Tijdens deze POH-opleiding heb je een werk- of stageplek voor minimaal 4 uur per week nodig. Het gaat om een stageplaats als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ in een huisartsenpraktijk, zorgnetwerk of een gelijkwaardige zorgomgeving.

  Toelatingsassesment POH opleiding GGZ voor SPV

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding POH is waar mogelijk competentiegericht opgezet. We vinden het belangrijk dat jouw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd wordt. We ondersteunen je in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Toetsing opleiding POH GGZ voor SPV

  Je sluit diverse onderwerpen af met een toets of opdracht, zodat je kunt aantonen dat je de gewenste competenties hebt ontwikkeld. Je rondt de opleiding af met een eindopdracht waarbij je de verworven competenties in een gesimuleerde praktijksituatie demonstreert.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Tijdens onze POH-opleiding volg je alleen de lessen die voor jou relevant zijn binnen het opleidingstraject van 9 maanden. Wanneer we voldoende aanmeldingen ontvangen, starten we met het compacte traject voor SPV’ers zodat je de opleiding al binnen 4 maanden kunt afronden.

  Deze opleiding POH telt 9 bijeenkomsten, inclusief toetsing. Daarnaast heb je minimaal 3 intervisiebijeenkomsten met medestudenten. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten. De gemiddelde studiebelasting is 8 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) voor SPV zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 2.175,-
  • Boeken: circa € 110,- Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van deze POH opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Toelatingsassement POH opleiding

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Avans+ vindt het belangrijk dat POH-GGZ zich blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij 1 daagse nascholingen aan. Deze nascholingen zijn voor alumni van de POH-GGZ van Avans+ gratis. Kijk hier welke nascholing je na de opleiding gratis kunt volgen. 
  De nascholingen zijn geaccrediteerd bij de Landelijke Vereniging POH GGZ. 

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding POH succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ voor SPV (certificaat POH-GGZ). Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en het registerplein (voorheen BAMw).

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze POH-opleiding herken je de meest voorkomende stoornissen in de eerste lijn en kun je zelf cliënten begeleiden. Je kunt op de juiste manier het gesprek aangaan binnen een consult, een relatie met de cliënt opbouwen en individuele en groepsvoorlichting geven. Met jouw actuele kennis over wetgeving, beleid en kwaliteitszorg lever je een bijdrage aan de inhoudelijke ontwikkeling van jouw functie. Je kunt bovendien beter netwerken en neemt de verantwoordelijkheid voor jouw professioneel handelen. Kortom, je kunt succesvol en professioneel invulling geven aan jouw functie als praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) voor SPV

  Als POH-GGZ zorg je voor een verbetering van de integrale geestelijke gezondheidszorg door afstemming binnen de keten. Je leert jouw kwaliteiten als SPV optimaal in te zetten in de huisartsenpraktijk. De opleiding start met een persoonlijk intakegesprek. Jouw kennis en ervaring en het competentieprofiel van de POH-GGZ geven je inzicht in jouw persoonlijke leerdoelen tijdens de opleiding.

  • Triage en kortdurende begeleiding en casemanagement
  • Gesprekstechnieken en intervisie
  • Netwerken, kwaliteitsbewaking en innovatie
  • Preventie

  programma Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) voor SPV
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Download brochure Inscrijven