Skip to main content

Psychiatrische problemen identificeren

Opleiding Psychiatrische problemen identificeren (PPI) verpleegkunde
iets voor u?
 • Je werkt als hulpverlener en hebt een relevant hbo- of mbo-diploma.
 • Je wilt jezelf verder ontwikkelen op het gebied van psychiatrie.
 • Je wilt cliënten snel de juiste zorg kunnen bieden.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 8 maanden
 • studiebelasting 5 uur per week
 • studiekosten 2.050,-
 • startdata
  • 07-11-2019 Zwolle
  • 07-11-2019 Utrecht
  • 02-03-2020 Breda
  • 12-03-2020 Utrecht
  • 12-03-2020 Zwolle
  • 31-03-2020 Capelle aan den IJssel
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Psychiatrische problemen identificeren (PPI) avansplus breda

Psychiatrische problemen identificeren

Zorgverleners en hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met complexe problematiek. Cliënten hebben niet alleen psychosociale en medische problemen, maar ook psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is belangrijk dat je hun klachten tijdig herkent en zorgt voor de juiste opvolging. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg en voorkomt dat problemen chronisch worden.

praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een relevante hbo-opleiding, zoals MW of SPH en je werkt als zodanig in de praktijk. Of je hebt een passend mbo-diploma en beschikt over een hbo- werk- en -denkniveau op basis van overige opleidingen en ervaring. Je wilt weten welke mogelijkheden er zijn om cliënten met psychiatrische problemen te herkennen en te behandelen.

  Tijdens de opleiding heb je een werkplek als hulpverlener, waarin de begeleiding van cliënten centraal staat. Je werkt bijvoorbeeld als praktijkondersteuner binnen een huisartsenpraktijk.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Psychiatrische problemen identificeren is competentiegericht en de werkervaring van jou en andere deelnemers wordt zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. Onze docenten hebben allemaal praktijkervaring en ondersteunen je in het leerproces via persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Je leert de theoretische kennis en praktische toepassing volgens de laatste richtlijnen van het Trimbos-instituut. In de opleiding zijn ook gesprekstechnieken opgenomen waarin je met eigen casuïstiek jouw gespreksvaardigheden kunt oefenen. Je rondt de module af met een schriftelijke toets. Tevens geef je een presentatie waarin je laat zien hoe deze module heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en je professionele verbetering binnen jouw werkveld.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding duurt 8 maanden en bestaat uit ongeveer 14 bijeenkomsten, inclusief toetsing. 3 Je hebt iedere 2 weken les. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten (op jouw leer- of werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychiatrische problemen identificeren zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 2.050,-.
  • Boeken: circa € 150,-. Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding heeft afgerond, ontvang je het certificaat Psychiatrische problemen identificeren. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en Registerplein.

  Resultaat

  Resultaat

  Je bent bekend met de diverse psychiatrische stoornissen waar je als hulpverlener mee te maken kunt krijgen. Je hebt je kennis over de meest voorkomende stemmingsstoornissen, angsten en persoonlijkheidsstoornissen verdiept. Je herkent de stoornis, kunt opvolging bieden en weet wanneer je moet doorverwijzen. Verder ken je de richtlijnen, behandelingen en begeleidingsmethoden van het Stepped Care Model en heb je jouw gespreksvaardigheden verder ontwikkeld. Daarnaast ben je bekend met de indeling van psychiatrische stoornissen via internationaal vastgestelde criteria voor het stellen van psychiatrische diagnoses: DSM.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Psychiatrische problemen identificeren

  Naast diverse psychosociale en/of medische problemen lijden cliënten aan psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is van belang dat je de klachten tijdig herkent, signaleert en de juiste opvolging binnen de keten realiseert. Dit verbetert de kwaliteit van zorg en voorkomt chroniciteit.

  • Herkennen en classificeren van de meeste voorkomende psychiatrische stoornissen
  • Psychosociale begeleiding en farmacologie
  • Eigen casuïstiek oefenen in gespreksvaardigheden met acteurs

  programma Psychiatrische problemen identificeren (PPI)
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven