Lees hoe Angela van Gurp de opleiding Jeugdverpleegkunde nieuwe stijl heeft ervaren:

"Ik ben nu bijna 4 jaar werkzaam binnen de Jeugdgezondheidszorg en ik heb hiervoor ruim 10 jaar in een ziekenhuis op de kinderafdeling gewerkt. Toen ik bij Thebe JGZ begon moest ik erg wennen aan de nieuwe setting. Als jeugdverpleegkundige ben je vaak op jezelf aangewezen en dat was ik met mijn collega’s in het ziekenhuis niet gewend.
Ik kwam erachter dat de JGZ erg breed is en dat het tijd kost om op alle aspecten hiervan goed ingewerkt te raken. Bovendien hebben de laatste tijd veel veranderingen binnen de JGZ plaatsgevonden; een voorbeeld hiervan is de leeftijdsuitbreiding van de cliënten. De groep bestond oorspronkelijk uit kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar, maar is nu een stuk groter namelijk 0 tot 19 jaar.

In Zundert ben ik werkzaam binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en daar wordt ook van mij verwacht dat ik ouders van kinderen binnen deze leeftijdscategorie kan helpen. Toen mij door mijn werkgever de kans werd geboden om te starten met de opleiding Jeugdverpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg (huidige opleiding: Jeugdgezondheidszorg nieuwe stijl), dacht ik ‘hier ga ik voor’. Meer kennis en inhoud op mijn vakgebied geeft mij meer inzicht en zorgt voor professionaliteit naar ouders toe. Ik heb ook behoefte aan uitdaging in mijn werk en door deze opleiding kan ik mogelijk in de toekomst ook binnen de organisatie meer betekenen. Ik ben nog  jong dus nog heel wat werkjaren te gaan.

Stiekem best zwaar

Tot nu toe bevalt de opleiding me goed, al moest ik in het begin erg wennen dat ik weer in de schoolbanken plaats moest nemen met alles wat daarbij kwam kijken: huiswerkopdrachten, toetsen en een digitale leeromgeving. Eerlijk is eerlijk, het is best een zware opleiding en ik vond toen ik begon dat niet altijd even duidelijk werd uitgesproken wat van ons verwacht werd in opdrachten en toetsen. Gelukkig wordt deze feedback van ons goed opgepakt en merk ik dat hier verbetering in zit. Ik vind de docenten erg leuk, omdat zij een schat aan praktijkervaring meenemen. Ook de contacten met de andere deelnemers bevallen me erg goed; we wisselen ervaringen uit en hiervoor wordt ook echt ruimte geboden binnen de bijeenkomsten. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de indeling van de modules met ons samen vorm te geven. 

Iedere jeugdverpleegkundige zou deze opleiding moeten volgen

Ik merk nu al dat ik, door de opleiding, in de praktijk stappen vanuit ons management en de gemeente beter kan volgen, doordat ik beter op de hoogte ben van landelijke ontwikkelingen en actuele veranderingen. Ook binnen het CJG voel ik me zekerder door de nodige kennis die ik tot op heden opgedaan heb. Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke effectiviteit. Ik ervaar hierdoor een positieve zelfontwikkeling op meerdere fronten. Het zet mij regelmatig aan het denken waarom ik dingen doe, zoals ik ze doe. Ik ervaar de opleiding als erg volledig en ik ben van mening dat iedere jeugdverpleegkundige deze opleiding zou moeten volgen om het uiterste uit je beroep te halen.

De opleiding Jeugdverpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg is vernieuwd en heet tegenwoordig Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl (JGZ)."