Skip to main content

Onze deuren zijn geopend en fysieke lessen zijn gedeeltelijk weer gestart! Kijk hier voor meer informatie.

Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige

Inschrijven
opleiding verpleegkundige m&g profiel jeugdverpleegkundige
Iets voor jou?
 • Je bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige.
 • Je wilt jouw functie verdiepen en verbreden of je wilt je voorbereiden op jouw nieuwe functie.
 • Je hebt een afgeronde opleiding hbo verpleegkunde en werkervaring op dit gebied.

De verschuiving van alle hulp aan jeugdigen naar de gemeenten, flexibilisering en taakverschuiving binnen de jeugdgezondheidszorg vragen om andere competenties van de jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige moet zich op een professionele manier kunnen positioneren en profileren tegenover jeugdigen en/of ouders, maar tegelijkertijd ook naar samenwerkingspartners en gemeenten.

Taakverschuiving jeugdgezondheidszorg

Door de taakverschuiving binnen de jeugdgezondheidszorg en de toename van complexe hulpvragen dient de jeugdverpleegkundige ook klinische besluitvorming toe te passen. Daarnaast moet hij of zij als zelfstandige professional kunnen opereren binnen de jeugdketen en kwaliteit van hulpaanbod waarborgen. De jeugdverpleegkundige moet zowel specialist zijn (op het gebied van gezond en veilig opgroeien) en een generalist (met een brede kijk naar de jeugdige vanuit het gehele zorgsysteem).

Opleiding tot jeugdverpleegkundige

Dit alles vraagt om een gedegen kinderverpleegkundige opleiding die je klaarstoomt voor een functie als jeugdverpleegkundige of die jouw functie juist verdiept en verbreedt.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De jeugdgezondheidszorgopleiding Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige richt zich op jeugdverpleegkundigen die hun functie willen verdiepen en verbreden, of op verpleegkundigen met andere, relevante werkervaring die zich met deze opleiding jeugdverpleegkundige willen voorbereiden op de functie van jeugdverpleegkundige.

  De opleiding jeugdverpleegkundige is bedoeld voor BIG-registreerde verpleegkundigen. Je hebt een afgeronde opleiding hbo verpleegkunde en passende werkervaring. Voor aanvang van de kinderverpleegkundige opleiding dien je een werk- of stageplek te hebben voor minimaal 16 uur per week als jeugdverpleegkundige in het publieke domein, bij een GGD, thuisorganisatie of via een CJG.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De jeugdgezondheidszorg opleiding Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige is gebaseerd op de V&VN Expertiseprofielen van de Jeugdverpleegkundige en Wijkverpleegkundige en is waar mogelijk evidence-based. De opleiding jeugdverpleegkundige is praktijkgericht en behandelt dus ook veel casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Je start deze kinderverpleegkundige opleiding met een assessment om richting te geven aan de competenties die je specifiek dient te ontwikkelen.

  Vergroten van persoonlijke effectiviteit

  Het vergroten van jouw persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als een rode draad door de hele opleiding jeugdverpleegkundige heen. Voorafgaand aan het traject wordt een assessment afgenomen. De uitkomsten van het assessment worden getoetst aan de competenties van de M&G jeugdverpleegkundige. Met deze resultaten worden individuele leerdoelen opgesteld die het uitgangspunt zijn voor het Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP). Aan deze POP en de persoonlijke effectiviteit wordt gedurende de hele opleiding gewerkt. In elke module van de opleiding worden 1 of 2 dagdelen besteed aan communicatievaardigheden in relatie tot de behandelde thema’s.

  Competentiegerichte jeugdgezondheidszorg opleiding

  De jeugdgezondheidszorg opleiding Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige is competentiegericht opgezet. Je eigen werkervaring en die van je mededeelnemers worden zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij jou in het leerproces. Je rondt iedere module af met een toets en/of opdracht, zodat je kunt aantonen dat je de gewenste competenties hebt ontwikkeld. De opleiding jeugdverpleegkundige wordt afgesloten met een verbeterplan als eindopdracht.

  Gezamenlijk opleidingstraject wijkverpleegkundige

  Daar waar de competenties van jeugd- en wijkverpleegkundige overeenkomen, zal het opleidingstraject door zowel jeugd- als wijkverpleegkundigen worden gevolgd. Hiermee profiteren jeugd- en wijkverpleegkundigen optimaal van voordelen gericht op samenwerking in de praktijk, met gezamenlijke casuïstiek, opdrachten, etc. Waar competenties afwijken zullen lessen van deze kinderverpleegkundige opleiding separaat worden gegeven, om optimaal rendement uit de opleiding te kunnen halen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding jeugdverpleegkundige duurt ongeveer 12 maanden inclusief assessment en toetsing. Daarnaast heb je minimaal 3 intervisiebijeenkomsten met medestudenten. Je hebt eens per 2 weken les in de middag- en avonduren. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten (op jouw leer-/werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 12 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 5.350,-.
  • Boeken: circa € 400,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementkosten € 125,-

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten van deze kinderverpleegkundige opleiding worden belast met 9% BTW.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Het is mogelijk om het cursusgeld van de opleiding Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 10 termijnen van € 550,-.

  Bedrijven kunnen de kosten van een training of opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van de opleiding jeugdverpleegkundige ontvang je het postbachelordiploma Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige. Accreditatie wordt gegeven namens het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Deze opleiding jeugdverpleegkundige bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van jouw ontwikkelvraagstuk. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Yvonne Bello via 076-5258835.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding jeugdverpleegkundige? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Intro

  De opleiding Verpleegkundige M&G profiel Jeugdverpleegkundige is gebaseerd op het competentieprofiel en de eindtermen van de jeugdverpleegkundige en verpleegkundige M&G. Deze kinderverpleegkundige opleiding hbo is praktijkgericht en behandelt dus ook veel casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Deze opleiding is modulair opgebouwd. In de modules vormen de competentiegebieden de leidraad, maar vooral de professionele zorgverlening staat centraal.

  intro verpleegkundige m&g profiel jeugdverpleegkundige
   

  Organisatie en beleid

  De eerste fase van deze kinderverpleegkundige opleiding hbo draait om organisatie en beleid. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Rol en positie jeugdverpleegkundige
  • Klinische besluitvorming

  programma verpleegkundige m&g profiel jeugdverpleegkundige module 1
   

  Zorg voor jeugdigen

  In de tweede module draait alles om zorgverlening. De volgende onderwerpen worden behandeld: 

  • Kind en ontwikkeling
  • Kind en gezin
  • Recht en ethiek

  programma verpleegkundige m&g profiel jeugdverpleegkundige module 2
   

  Professionele rolontwikkeling

  De derde module gaat in op de professionele rolontwikkeling van de jeugdverpleegkundige. De onderwerpen die worden behandeld, zijn:

  • Communicatieleerlijn
  • Leerlijn Persoonlijk ontwikkelplan
  • Eindopdracht

  programma verpleegkundige m&g profiel jeugdverpleegkundige module 3
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Ik was erg te spreken over de docenten en de begeleiding vanuit Avans+

   Melania van der Helm
   Jeugdverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding biedt ruimte voor persoonlijke groei en gooit je af en toe in het diepe. Dit kan wat confronterend zijn, maar is tegelijkertijd zo leerzaam! 

   Lieke Witvoet
   Jeugdverpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Download brochure Inscrijven