Lees hoe Jacqueline Hartman de opleiding Jeugdverpleegkundige M&G heeft ervaren:

“In 2015 maakte ik als jeugdverpleegkundige de overstap van de leeftijdsgroep van 0-4 jaar naar kinderen van 0-12 jaar. Daar had ik dus meer kennis voor nodig. Daarnaast is jeugdverpleegkundige een vrij solistische functie. We maken zeker tijd voor intervisie, maar niet heel vaak. Daarom was ik ook op zoek naar meer verdieping en reflectie. Ben ik nog steeds goed bezig en ben ik wel op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen? Dus toen mijn leidinggevende vroeg of ik wilde deelnemen aan een incompany-opleiding Jeugdverpleegkundige M&G van Avans+, greep ik mijn kans.”

Pittig

“Deze opleiding was heel leerzaam en ik ben blij dat ik hem heb gevolgd. Toch vind ik het ook fijn dat ik de opleiding ondertussen met een voldoende heb afgerond. Het was behoorlijk pittig om ruim een jaar lang te studeren naast mijn werk en privéleven. Gelukkig heeft mijn werkgever mij daar goed bij gefaciliteerd. Daarnaast was het fijn om deze opleiding samen met collega’s te kunnen doen.”

Vaker op mijn handen zitten

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd is: wat vaker op mijn handen zitten. Ik sta niet meer meteen met adviezen klaar, maar vraag eerst of mensen daar wel voor openstaan. Daardoor bereiken mijn cliënten meer op eigen kracht en houden zij zelf de regie. De lessen met acteurs waren daarbij een geweldig middel om mijn gesprekstechnieken te verbeteren.”

Kritisch naar jezelf kijken

“Ik werk nu minder vanuit intuïtie en veel meer methodisch en evidence based. Ik weet hoe ik mezelf beter kan profileren als jeugdverpleegkundige en hoe ik mijn adviezen goed kan onderbouwen. Wat ik heel interessant vond, waren de lessen die een jurist gaf over onze bevoegdheden en over ouderlijk gezag. Het is belangrijk om daar voldoende over te weten. Verder heb ik geleerd om kritisch naar mijn eigen werk en functioneren te blijven kijken. Daar besteden de docenten van Avans+ terecht veel aandacht aan.”