Lees hoe Marianne Steentjes de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl heeft ervaren:
"Ik heb de postbacheloropleiding Jeugdverpleegkunde Nieuwe Stijl gevolgd van maart 2014 tot juni 2015, in Breda bij Avans+. In 1981 ben ik afgestudeerd aan de HBO-v in Nijmegen en inmiddels heb ik ruim 30 jaar ervaring in de Jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar). Sinds 2014 neem ik (vanuit mijn moederorganisatie GGD West-Brabant) deel in het team Centrum voor Jeugd en Gezin in de gemeente waar ik werk.
Aanleiding
Al heb ik regelmatig congressen en scholingen gevolgd, ik merkte dat ik het overzicht wat kwijt raakte en minder op de hoogte was van ontwikkelingen betreffende de zorg voor jeugd. Toen ik als jeugdprofessional in het CJG ging werken, had ik behoefte aan een boost. Ik wilde graag een update van hoe ik als jeugdverpleegkundige wil en kan werken.
Over de opleiding
Dankzij de opleiding van Avans+ heb ik nieuwe kennis en vaardigheden aangereikt gekregen waardoor ik nu zekerder en deskundiger in mijn schoenen sta. De lessen zijn zeer praktijkgericht en geven diepgang aan het vak. Achtergronden en ontwikkelingen worden uitgediept en er is alle ruimte voor interactie met medeleerlingen. Dit is zeker in deze tijd (transities) zeer leerzaam. Ik kan mijn vak weer goed verkopen en dat is belangrijk. Zeker nu de samenwerking met ketenpartners in de zorg en regievoering steeds belangrijker wordt. Ik heb me zowel op professioneel vlak als op persoonlijk vlak verder kunnen ontwikkelen.
Toepassing
De eindopdracht van de opleiding heeft mij veel gebracht in mijn verdere loopbaan. Ik had een onderwerp gekozen dat zeer actueel was. Ik heb namelijk onderzocht hoe de jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar) effectief en efficiënt kan samenwerken met ketenpartners. Dit heb ik toegespitst op de samenwerking met de lokale afdeling van Vluchtelingenwerk. Tijdens de uitvoering van de pilot bleek dit zeer succesvol voor alle partijen.
Resultaat
Daarnaast heb ik binnen GGD West-Brabant bijgedragen aan verdiepende scholing voor alle JGZ medewerkers. Die scholing ging over de zorg voor nieuwkomers. Verder heb ik mogen bijdragen aan een artikel in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen. Ondertussen kwamen van allerlei kanten vragen om informatie. Zo waren de beroepsvereniging V&VN en kenniscentrum gezondheidsverschillen Pharos geïnteresseerd en hierdoor kon ik deelnemen aan allerlei inspirerende bijeenkomsten.
Omdat het lezen van een gehele scriptie niet voor iedereen haalbaar is, hebben ze mij gevraagd om een factsheet te maken. Die factsheet gaat dus over de samenwerking tussen JGZ-professionals en de lokale afdelingen van Vluchtelingenwerk. Uiteindelijk is deze breed verspreid en daardoor heb ik ontzettend leuke reacties vanuit het hele land gekregen. Dit heeft mij veel contacten opgeleverd en dat heeft me weer geholpen om verder te groeien binnen dit onderwerp. Die opgedane kennis kan ik vervolgens toepassen in mijn eigen werk.
Zou ik de opleiding aanbevelen?
Ik zou de opleiding zeker aanbevelen. Wel goed om te vermelden is dat het maken van de werkstukken na elke module meer tijd kostte dan aangegeven in de brochure. Mijn leeftijd (58) en dat ik geruime tijd niet meer gestudeerd had zijn hierbij van invloed geweest.
Deze opleiding is zeker de moeite waard als je van je beroep houdt en met de tijd mee wilt gaan. De opleiding helpt je om een mooie en waardevolle invulling aan het vak te blijven geven. Kortom: als je het lef hebt de postbacheloropleiding Jeugdverpleegkundige Nieuwe Stijl te volgen, brengt dit waarschijnlijk ongekend mooie ervaringen op je pad."