Skip to main content

Psychogeriatrie

Inschrijven
Psychogeriatrie
Iets voor jou?
 • Je bent BIG-geregistreerd verpleegkundige of praktijkondersteuner.
 • Je hebt hbo- werk- en -denkniveau.
 • Je werkt of gaat werken met (kwetsbare) ouderen.

De inzet van praktijkverpleegkundigen bij (kwetsbare) ouderen is overal anders georganiseerd. De ervaring leert dat praktijkverpleegkundigen zowel op psychogeriatrische als somatische afdelingen werken. Gezien de doelgroep, zal bij somatische problematiek vaak ook psychogeriatrische problematiek optreden. Het is daarom van belang dat de praktijkverpleegkundige op de hoogte is van de meest voorkomende ziektebeelden bij ouderen en weet hoe hierbij te handelen. Ook steeds meer ouderen met psychiatrische ziektebeelden zijn aangewezen op speciale zorg en zien we terug in de intramurale setting. Met de opleiding Psychogeriatrie ontwikkel je specialistische kennis en kunde op dit gebied.

test
Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Kijk ook eens op het blog van Avans+.
Lees meer
r
test
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
Lees meer
r
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Psychogeriatrie is bedoeld voor BIG-geregistreerd verpleegkundigen en gediplomeerd praktijkondersteuners met hbo- werk- en -denkniveau. Je werkt of gaat werken met (kwetsbare) ouderen en je hebt behoefte aan meer gespecialiseerde kennis op het gebied van psychogeriatrie.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De module Psychogeriatrie is competentiegericht opgezet en de werkervaring van deelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij je in het leerproces. Je rondt de module af met een kennistoets.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module duurt ongeveer 4 maanden en telt 8 bijeenkomsten. Je hebt eens per 2 weken les en in de tussenliggende weken werk je aan opdrachten (op jouw leer-/werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de opleiding Psychogeriatrie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.700,-.
  • Boeken circa € 200,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding. Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Je bent op het gebied van de psychogeriatrie toegerust om vraagverheldering en triage te doen voor de arts. Je bent in staat vraagstukken te analyseren en tot een oordeel te komen of doorverwijzing noodzakelijk is. Je onderbouwt die doorverwijzing door middel van instrumenten die jou worden aangereikt in de opleiding. Waar mogelijk handel je zaken zelf af. Als de arts of andere behandelaar (op basis van jouw voorwerk) de diagnose heeft gesteld en het behandelplan heeft opgesteld, kun je de vertaling maken naar mantelzorgers en andere zorgmedewerkers. Waar nodig rapporteer je zelf in het zorgdossier om de afgesproken acties met de arts in het zorgplan vast te leggen.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Psychogeriatrie

  De zorg voor de kwetsbare ouderen is steeds meer gericht op kwaliteit van leven. Om de juiste zorgbehoefte voor deze steeds groter wordende doelgroep vast te stellen is kennis van psychische en psychiatrische problematiek van groot belang.  De module is ook zeer geschikt voor zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor ouderenzorg in de eerste lijns- gezondheidszorg

  • Kennis en toepassing van interventies bij psychogeriatrische problematiek zoals stemmingsproblemen, angst en depressie, agressie , dementie en onbegrepen gedrag.
  • Naast kennis en toepassing van interventies bij rouw en verlies, aanpassingsstoornis en psychotrauma komt ook ouderenmishandeling aan bod.
  • Kennis van polyfarmacie en toepassen van medicatieveiligheid.

  programma psychogeriatrie
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven