Zorgverleners en hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met complexe problematiek. Cliënten hebben niet alleen psychosociale en medische problemen, maar ook psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is belangrijk dat je hun klachten tijdig herkent en zorgt voor de juiste opvolging. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg en voorkomt dat problemen chronisch worden. De opleiding psychiatrisch problemen identificeren leidt je op een stevige gesprekspartner met gedegen kennis.
Doelgroep
Je hebt een relevante hbo-opleiding, zoals MW of SPH en je werkt als zodanig in de praktijk. Of je hebt een passend mbo-diploma en beschikt over een hbo- werk- en -denkniveau op basis van overige opleidingen en ervaring. Je wilt weten welke mogelijkheden er zijn om cliënten met psychiatrische problemen te herkennen en te behandelen.
Tijdens de opleiding heb je een werk- of stageplaats voor minimaal 8 uur per week als hulpverlener, waarin de begeleiding van cliënten centraal staat. Je werkt bijvoorbeeld als wijkverpleegkundige. Je wilt meer weten over psychosociale problematiek en dit kunnen toepassen in je hulpverlening zodat je cliënten betere zorg kunt bieden.
Werkvorm
De opleiding Psychiatrische problemen identificeren is competentiegericht en de werkervaring van jou en andere deelnemers wordt zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. Onze docenten hebben allemaal praktijkervaring en ondersteunen je in het leerproces via persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen.
Je leert de theoretische kennis en praktische toepassing volgens de laatste richtlijnen van het Trimbos-instituut. In de opleiding zijn ook gesprekstechnieken opgenomen waarin je met eigen casuïstiek jouw gespreksvaardigheden kunt oefenen. Je rondt de module af met een schriftelijke toets. Tevens geef je een presentatie waarin je laat zien hoe deze module heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en je professionele verbetering binnen jouw werkveld.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De opleiding duurt 4 maanden en telt 9 bijeenkomsten De bijeenkomsten vinden 1x in de 2 weken afwisselend in de middag en/of avond plaats van 14.00-21.00 uur met een pauze van 17.00-18.00. In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten (op jouw leer- of werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding Psychiatrische problemen identificeren zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Wanneer je deze opleiding heeft afgerond, ontvang je het certificaat Psychiatrische problemen identificeren. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en Registerplein.
Resultaat
Je bent bekend met de diverse psychiatrische stoornissen waar je als hulpverlener mee te maken kunt krijgen. Je hebt je kennis over de meest voorkomende stemmingsstoornissen, angsten en persoonlijkheidsstoornissen verdiept. Je herkent de stoornis, kunt opvolging bieden en weet wanneer je moet doorverwijzen. Verder ken je de richtlijnen, behandelingen en begeleidingsmethoden van het Stepped Care Model en heb je jouw gespreksvaardigheden verder ontwikkeld. Daarnaast ben je bekend met de indeling van psychiatrische stoornissen via internationaal vastgestelde criteria voor het stellen van psychiatrische diagnoses: DSM.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.