Skip to main content

Psychiatrische problemen identificeren

Opleiding Psychiatrische problemen identificeren (PPI) verpleegkunde
iets voor u?
 • U werkt als hulpverlener en heeft een relevant hbo- of mbo-diploma.
 • U wilt uzelf verder ontwikkelen op het gebied van psychiatrie.
 • U wilt cliënten snel de juiste zorg kunnen bieden.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 8 maanden
 • studiebelasting 5 uur per week
 • studiekosten 2.050,-
 • startdata
  • 30-09-2019 Breda
  • 10-10-2019 Zwolle
  • 10-10-2019 Utrecht
  • 08-10-2019 Capelle aan den IJssel
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Psychiatrische problemen identificeren (PPI) avansplus breda

Psychiatrische problemen identificeren

Zorgverleners en hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met complexe problematiek. Cliënten hebben niet alleen psychosociale en medische problemen, maar ook psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is belangrijk dat u hun klachten tijdig herkent en zorgt voor de juiste opvolging. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg en voorkomt dat problemen chronisch worden.

praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U heeft een relevante hbo-opleiding, zoals MW of SPH en u werkt als zodanig in de praktijk. Of u heeft een passend mbo-diploma en beschikt over een hbo-werk- en denkniveau op basis van overige opleidingen en ervaring. U wilt weten welke mogelijkheden er zijn om cliënten met psychiatrische problemen te herkennen en te behandelen.

  Tijdens de opleiding heeft u een werkplek als hulpverlener, waarin de begeleiding van cliënten centraal staat. U werkt bijvoorbeeld als praktijkondersteuner binnen een huisartsenpraktijk.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Psychiatrische problemen identificeren is competentiegericht en de werkervaring van u en andere deelnemers wordt zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. Onze docenten hebben allemaal praktijkervaring en ondersteunen u in het leerproces via persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen.

  U leert de theoretische kennis en praktische toepassing volgens de laatste richtlijnen van het Trimbos-instituut. In de opleiding zijn ook gesprekstechnieken opgenomen waarin u met eigen casuïstiek uw gespreksvaardigheden kunt oefenen.  U rondt de  module af met een schriftelijke toets. Tevens geeft u een presentatie waarin u laat zien hoe deze module heeft bijgedragen aan uw persoonlijke ontwikkeling en u professionele verbetering binnen uw werkveld.  

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding duurt 8 maanden en bestaat uit ongeveer 14 bijeenkomsten, inclusief toetsing. 3 U heeft iedere 2 weken les. In de tussenliggende weken werkt u aan opdrachten (op uw leer- of werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychiatrische problemen identificeren zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 2.050,-.
  • Boeken: circa € 150,-. Deze schaft u zelf aan.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u deze opleiding heeft afgerond, ontvangt u het certificaat Psychiatrische problemen identificeren. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en Registerplein.

  Resultaat

  Resultaat

  U bent bekend met de diverse psychiatrische stoornissen waar u als hulpverlener mee te maken kunt krijgen. U heeft uw kennis over de meest voorkomende stemmingsstoornissen, angsten en persoonlijkheidsstoornissen verdiept. U herkent de stoornis, kunt opvolging bieden en weet wanneer u moet doorverwijzen. Verder kent u de richtlijnen, behandelingen en begeleidingsmethoden van het Stepped Care Model en heeft u uw gespreksvaardigheden verder ontwikkeld. Daarnaast bent u bekend met de indeling van psychiatrische stoornissen via internationaal vastgestelde criteria voor het stellen van psychiatrische diagnoses: DSM.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Psychiatrische problemen identificeren

  Naast diverse psychosociale en/of medische problemen lijden cliënten aan psychiatrische problemen, zoals angsten en depressies. Het is van belang dat u de klachten tijdig herkent, signaleert en de juiste opvolging binnen de keten realiseert. Dit verbetert de kwaliteit van zorg en voorkomt chroniciteit.

  • Herkennen en classificeren van de meeste voorkomende psychiatrische stoornissen
  • Psychosociale begeleiding en farmacologie
  • Eigen casuïstiek oefenen in gespreksvaardigheden met acteurs

  programma Psychiatrische problemen identificeren (PPI)
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven