• 21 juni 2024

Vijf regeltechnische bedrijven en opleider Avans+ tekenen vandaag (21 juni) een convenant voor de ontwikkeling van een post-mbo opleiding technicus gebouwautomatisering. Bij gebouwautomatisering wordt onder meer de klimaatbeheersing in gebouwen geregeld. Het is voor het eerst dat bedrijven in deze branche gezamenlijk optrekken om samen te zorgen voor meer technici in de toekomst.

“Het gaat er niet alleen om dat we in de winter warm blijven en in de zomer niet oververhit raken, ook de wet stelt steeds meer eisen rondom gebouwautomatisering waar bedrijven zich aan moeten houden. Er zijn, kortom, meer technici nodig”, zegt Ruud Cuppé, commercieel directeur van Rensen. Antoine Brunink directeur van Regelpartners kwam daarom met het idee om een nieuwe opleiding te starten.

“Door gezamenlijk op te trekken, bieden we jongeren en zij-instromers de beste kansen. We delen de plekken voor een traineeship en helpen Avans+ aan enthousiaste vakmensen die specifieke kennis en ervaring kunnen overbrengen.” “We hebben allemaal technici nodig. Die moeten we niet bij elkaar gaan wegkapen. We moeten elkaar juist helpen”, voegt Lennart van Egmond, directeur van Numan & Kant toe.


Kees-Jan Jekel-Sweerman, opleidingsmanager bij Avans+ is enthousiast over de nieuwe opleiding. "Samen met onze partners gaan we de toekomstige generatie professionals voorbereiden om een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling en implementatie van gebouwautomatisering."


“Het is belangrijk dat iedereen weet dat deze opleiding bestaat. We zijn dus druk bezig om scholen en brancheorganisaties te informeren zodat we straks genoeg deelnemers hebben die dit najaar met de opleiding gaan starten”, vertelt Joep van der Velden, directeur bij Kropman. “Zij worden voorbereid op een carrière als onder meer technicus, inbedrijfsteller of werkvoorbereider.” Egbert Kroon, directeur Digital Solutions bij Kuijpers, kijkt ernaar uit om studenten te mogen begeleiden. “Na de opleiding hebben zij kennis van moderne technologieën en systemen en zijn ze klaar om succesvol in de snelgroeiende sector van gebouwautomatisering aan de slag te gaan.”

Tekenmoment Technicus gebouwautomatisering