Skip to main content

Afstudeerproject HIT-W: de perfecte groeiomstandigheden creëren voor gewassen

  • 25 mei 2021
  • Door: Ewout de Jongh

Onlangs voltooide een nieuwe lichting deelnemers de opleiding HIT-W van Avans+. In deze serie blogs kijken we mee met hun succesvolle afstudeerprojecten. Wat hebben zij ontworpen? Hoe heeft de opleiding HIT-W hen geholpen om tot een integraal en duurzaam ontwerp te komen? En welke inzichten hebben zij opgedaan? We spraken met Ewout de Jongh, die een ontwerp maakte voor de optimale teelt van medicinale cannabis.

Verdieping

“Tijdens mijn opleiding Werktuigbouwkunde vond ik installatietechniek al meteen interessant. Via mijn werk kwam ik in contact met de studie HIT-W van Avans+. Binnen Certhon Build B.V. ben ik de eerste die deze opleiding heeft afgerond en ik ben nog steeds blij met mijn keuze.”

Praktisch

“Bij de HIT-W leer je de essentie van de theorie en ga je daar in de praktijk mee aan de slag. Hoe vertaal je bijvoorbeeld de wensen van de klant naar de installatietechniek en naar harde getallen? En op welke manier kun je het beste met andere partijen samenwerken in een project? Het gedeelte over persoonlijk leiderschap kwam daarbij goed van pas: hoe profileer je jezelf bij anderen? Hoe kom je over, bijvoorbeeld in je woordkeuze en lichaamshouding? Dat is essentieel, want kennis over installatietechniek is mooi, maar je moet mensen ook nog kunnen overtuigen van je verhaal.”

Optimale teelt

“Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een klimaatinstallatie ontworpen die de optimale teelt van medicinale cannabis mogelijk maakt. Het is in de basis de alom bekende techniek van de broeikas, maar dan anders. Bij deze vorm van indoor farming is het gewas helemaal afgeschermd van de buitenwereld. Alle facetten worden gecontroleerd door de teler: temperatuur, luchtvochtigheid, belichting, irrigatie, CO2-gehalte van de lucht en luchtbeweging. De installaties geven de teler volledige controle over het groeiproces. Het ontwerp heeft dus directe invloed op de opbrengst – een wederzijds belang dat het ontwerptraject en daarmee de systeemkeuzes sterk beïnvloedt. Dat zorgde naast technische uitdagingen ook voor financiële vraagstukken, zoals de terugverdientijd. Daar moet je goede afwegingen in maken en dat leidde tot serieuze discussies, wat mijn onderzoek extra uitdagend maakte. Je kijkt toch ineens met een andere blik naar dezelfde installaties.”

Uitgewerkt

“Voor Certhon Build is het bij het voorontwerp gebleven; het project ging helaas niet door. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik het ontwerp tóch verder uitgewerkt om zelf tot een oplossing te komen op basis van alles wat ik tijdens de HIT-W had geleerd. Hopelijk krijgen we de komende jaren nog meer kansen voor teeltfaciliteiten voor medicinale cannabis.”

Bredere blik

“Ik ben positief over de opleiding en over Avans+. Met de docenten en de andere deelnemers heb ik veel kennis en waardevolle feedback uitgewisseld. Je merkt direct dat de docenten van de hoed en de rand weten. De opleiding heeft vooral gezorgd voor een nieuwe manier van kijken, een bredere blik. Dat vind ik misschien nog wel belangrijker dan de lesstof. De docenten hebben ons deze nieuwe manier van kijken echt laten ervaren en hebben laten zien hoe je steeds de beste keuzes kunt maken tijdens het ontwerpproces.”

Pittige kost

“De opleiding HIT-W is absoluut pittige kost, zeker naast een fulltime baan. Avans+ heeft daar vooraf terecht voor gewaarschuwd. Daarom heb ik hun advies ter harte genomen om 4 dagen per week te gaan werken. De opleiding staat als een huis en je kunt merken dat die het resultaat is van jarenlange ervaring en perfectioneren. De docenten vormen een goed team en zetten een compleet verhaal weg.”

Breder inzetbaar

“Dankzij de opleiding HIT-W ben ik gegroeid en breder inzetbaar. Voorheen werkte ik alleen voor de afdeling Waterbehandeling en Irrigatietechniek. Nu word ik ook steeds vaker gevraagd voor klimaatvraagstukken. Die groei wil ik graag doorzetten. Door mijn onderzoek kwam ik met veel collega’s in contact. Dat leidde steeds tot positieve reacties: ‘Goh, ik wist niet dat je je daar ook mee bezighield.’ Dankzij de opleiding kon ik mezelf profileren op nieuwe vakgebieden en raakte ik bij meer projecten betrokken.”

Koploper

“Ik hoop de komende jaren verder te kunnen werken aan mijn ontwikkeling, want ik ben nog lang niet klaar met leren. Ik kijk uit naar de uitdagende projecten die nog op mijn pad gaan komen. Dankzij de HIT-W heb ik een flinke sprong in mijn ontwikkeling gemaakt, waar ik nu verder op kan voortbouwen. De glastuinbouw is een boeiend en bijzonder vakgebied waarin Nederland wereldwijd vooroploopt. Mede dankzij uitgekiende installatietechniek kunnen we het beste uit ieder gewas halen. Ook daarvoor geeft de HIT-W je de juiste kennis en vaardigheden.”

Wil je weten of de opleiding HIT-W iets voor jou is? Lees dan alles over de opleiding Hogere Installatietechniek voor werktuigkundige installaties, of vraag een adviesgesprek aan. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.