Skip to main content

Kom 29 januari naar de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Agile project management: Compleet inzicht

  • 31 mei 2017
  • Door: David Huijsmans

Agile projectmanagement is kort en cyclisch werken, waardoor sneller en beter geanticipeerd wordt op de klantvraag. Agile is niet zozeer een specifieke methodiek, maar juist een verzameling van methodes en principes.

Scrum is een van de meest bekende methode. Scrum zien we vandaag de dag niet alleen meer in de softwareontwikkeling, maar ook steeds vaker bij gemeentes, zorginstellingen, bankwezen, marketing & communicatie en in de industrie.

Wat is Agile project management?

Zoals al eerder gezegd: Agile is niet zozeer één specifieke methodiek, maar juist een verzameling van methodes en principes.

Het kan dus zo zijn dat er meerdere methodes worden toegepast binnen 1 project. Een van de bekendste methode is Scrum. Andere methodes zijn onder andere Extreme Programming, Crystal, Dynamic System Development Method en Adaptive software development.

Scrum is een projectmanagement methode uit het Agile raamwerk, dat ook wel Manifest wordt genoemd. Scrum hanteert een stap-voor-stap aanpak en stelt waarde verhoging, teamverantwoordelijkheid en klantbetrokkenheid centraal.

Agile project management versus traditioneel project management

Agile projectmanagement is ontstaan als tegenwicht van de in 1970 ontwikkelde watervalmethode, wat ten goede komt aan het ontwikkelen van software.

Waarom was er een tegenwicht nodig? De eigenschap van een watervalmethode is dat alle fases in een vastgestelde volgorde genomen moeten worden. Bij het afronden van iedere fase gaat dit gepaard met het opleveren van een grote hoeveelheid documentatie.

Daarbij wordt een afgeronde fase ook als voltooid beschouwd, dat maakt dat er achteraf geen aanpassingen meer gemaakt kunnen worden. In de praktijk komt het voor dat fases een erg lange doorlooptijd kennen en daardoor eisen van de opleveringen gedurende het traject kunnen veranderen.

Het uiteindelijke resultaat kan dus zijn dat de opgeleverde software aan het eind van het traject niet meer voldeed aan de wensen en eisen van de klant.

Dit was mede de aanzet om in 2001 een Manifest te organiseren voor het ‘lenig’ ontwikkelen van software. Meer weten over het Manifest? Kijk dan hier: http://Agilemanifesto.org/iso/nl/manifesto.html .

Waarom is Agile project management zo populair?

Agile projectmanagement is met name populair bij het ontwikkelen van software. Steeds vaker wordt Agile projectmanagement gebruikt, omdat opdrachten snel opgepakt moeten worden en daarbij vaak een multidisciplinaire aanpak vragen.

Binnen een agile project wordt ook het risico op fouten voor lief genomen waar de watervalmethode deze weg neemt. De kracht van bijvoorbeeld de methode Scrum is om in een korte tijd de juiste producten te kunnen leveren die ook nog eens voldoen aan de verwachting van de klant.

Door klanten meer betrokken te maken bij een productontwikkeling verbetert de band tussen klant en teamleden. Zo begrijpen de teamleden van een agile project steeds beter de visie of zijn overwegingen en de interne politiek aan de klantzijde.

Doordat Scrum-teamleden bij elkaar zitten, is het delen van kennis gemakkelijker, zowel in theorie als in vaardigheden. In een divers samengesteld team ontstaan hierdoor discussies en ontstaan onverwachte aanvullingen, ideeën en creatieve oplossingen. Hierdoor vormt zich een hecht team.

Tevens zijn teamleden binnen een agile project in staat om elkaars werk over te nemen. Niemand zit zonder werk en iedereen kan elkaar helpen. Door de klant te betrekken bij de dagelijkse voortgang is hij in staat hier direct op te reageren.

Op deze manier wordt het Scrum-team gevoed met informatie die relevant is voor de productontwikkeling. Iedere betrokkene is iedere dag aanwezig en ziet waar het project naar toe gaat leiden.

Hoe gebruik je de Scrum project management methode?

Bij Scrum werkt een multidisciplinair team samen om in korte perioden, Sprints genoemd, steeds een aantal kleine stappen vooruit te komen. Bij Scrum worden de benodigde experts bij elkaar in een team gezet.

Wat tijdens een Sprint wordt gerealiseerd, wordt bepaald door de product owner. Deze persoon, die ook dagelijks in het team aanwezig is, zorgt er namens de opdrachtgever voor dat er altijd een op prioriteit gesorteerde lijst met gebruikerseisen is. Deze is gebaseerd op een duidelijke visie op het eindresultaat en het bedrijfsdoel.

Bij de start van iedere Sprint kan de product owner opnieuw bepalen waar de prioriteiten liggen en dus veranderingen aanbrengen. Het team wordt begeleid door de Scrum Master en deze houdt dagelijks aan het begin van de werkdag een scrum meeting. In deze sessie moet iedereen staan en beantwoordt elk teamlid de volgende 3 vragen:

  • Wat heb je gedaan?
  • Wat ga je doen?
  • En wat zijn je problemen?

Daarna gaat het team weer aan het werk om de opdracht te volbrengen.

Tijdens een Sprint staan alle taken duidelijk zichtbaar op het task board en bepalen de teamleden zelf welke taken op een bepaald moment uitgevoerd worden en wie dit doet.