Skip to main content

Automatisering in het lab: een mooie kans voor iedere analist

  • 23 oktober 2019
  • Door: Govert Schröder

Veilig voedsel, eerlijke sport, een goede gezondheid: allemaal zaken die mede mogelijk zijn dankzij laboratoria. “Hun werk heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt”, vertelt Govert Schröder, business development manager bij Axel Semrau, een leverancier van geautomatiseerde analysesystemen voor laboratoria. “De methodieken worden steeds verfijnder en we kunnen stoffen in steeds lagere concentraties meten. Dat is mede te danken aan de steeds geavanceerdere apparatuur waarover we kunnen beschikken. Deze ontwikkeling vraagt wel om goed geschoolde, gemotiveerde analisten met oog voor kwaliteit – en daar is dringend behoefte aan.”

“Routinematige, repeterende handelingen vinden nu veelal plaats met slimme apparatuur. Dat is beter voor de analisten en beter voor het resultaat. De analisten krijgen uitdagender werk en worden minder lichamelijk belast. En omdat apparaten geen fouten maken, zijn de resultaten betrouwbaarder. Win-win dus. Het werk van de analisten verschuift hierdoor. Zij kunnen nu op een hoger niveau werken en zich meer verdiepen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun werk.”

Up-to-date en gemotiveerd

“Ook worden er steeds nieuwe apparaten, methodieken en eisen ontwikkeld waarvan zij op de hoogte moeten blijven. Daarom speelt Avans+ met zijn laboratoriumopleidingen nu al in op zaken waar de analist van morgen mee te maken krijgt. Dit houdt het werk uitdagend en de analisten up-to-date én gemotiveerd. Toch komen er helaas nog steeds te weinig mensen van de opleiding. Dat maakt het een uitdaging voor laboratoria om aan goed gekwalificeerd personeel te komen.”

Professionals inzetten

“Niet alle bedrijven zien overigens in dat je voor analyses echte professionals moet inzetten; het bekende spanningsveld tussen kwaliteit en kosten. Ik ken bijvoorbeeld een bedrijf dat de analyse van de productie overlaat aan zijn procesoperators. Zolang er een groen lampje brandt, is het goed. Zo werkt het helaas niet en het is wachten op problemen. Je moet inzicht hebben in wat je apparatuur precies meet en dit proces volledig onder controle hebben. Gelukkig zijn er voor operators die zich op dit vlak verder willen ontwikkelen wel goede opleidingen, onder meer bij Avans+.”

Een leven lang leren

“Ik vergelijk laboratoriumautomatisering graag met auto’s. Een navigatiesysteem wijst je meestal de goede kant op, maar je moet wel zelf blijven nadenken. Jij blijft als bestuurder verantwoordelijk. Ook in de autobranche vindt verdere automatisering plaats in de vorm van zelfrijdende auto’s. Ook daarin hoort iemand te zitten die deskundig is en kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Die weet hoe het systeem werkt en hoe je bijvoorbeeld moet sturen en remmen. Daar ligt verder een belangrijke taak voor werkgevers: ga jij nog chauffeurs opleiden als zelfrijdende auto’s de nabije toekomst zijn? Ik denk dat het verstandiger is om hen op tijd in een andere richting op te leiden. Hetzelfde geldt voor analisten: ‘een leven lang leren’ is ook op hen van toepassing en daar draagt Avans+ met zijn actuele laboratoriumopleidingen graag een steentje aan bij.”

Ben je op zoek naar een passende laboratoriumopleiding? In het uitgebreide aanbod van Avans+ vind je vast en zeker de opleiding laboratoriumtechniek die aansluit bij jouw werkniveau en ervaring.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.