Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Bachelor Verpleegkunde: persoonlijk en praktijkgericht studeren

  • 08 april 2021
  • Door: Elsbeth de Jonge en Caterien Selen

Als verpleegkundige wil je natuurlijk allereerst dat de patiënt beter wordt. Maar ook de zorg kan altijd beter: de organisatie, de processen, de resultaten. Hoe pak je dat aan en hoe krijg je je collega’s mee? Dat is een belangrijk leerdoel van de Bachelor verpleegkunde van Avans+. Opleidingsmanagers Elsbeth de Jonge en Caterien Selen vertellen er meer over – en leggen uit waarom ze de Bachelor verpleegkunde zo uniek vinden: van vraaggestuurde didactiek tot persoonlijk studieprogramma.

Van deelnemer naar opleidingsmanager

Elsbeth en Caterien zijn opleidingsmanagers van de bachelor Verpleegkunde. Dagelijks zetten zij zich ervoor in dat de opleiding Bachelor verpleegkunde van de hoogste kwaliteit is. Niet alleen vanwege hun competenties binnen het vakgebied zijn zij de juiste personen voor deze taak, ook dankzij hun achtergrond, beiden hebben zelf de Bachelor verpleegkunde gedaan. Een ervaring die ervoor zorgt dat ze nóg beter weten hoe ze zich moeten inzetten voor huidige en toekomstige deelnemers.

Docenten uit de praktijk

“Werving en selectie is een belangrijk onderdeel van ons takenpakket”, vertelt Elsbeth. “We kiezen voor docenten die uit de praktijk afkomstig zijn, of nog met één been in de praktijk staan”, vult Caterien aan. “We vormen een sterk en betrokken team, met veel kennis van de zorg en didactiek.”

Bijdragen aan het verbeteren van de zorg

“De Bachelor verpleegkunde is heel praktijkgericht”, vertelt Caterien verder. “En de informatie reiken we aan op allerlei manieren: een film, een artikel, een presentatie, een discussie. Er is altijd een leerstijl die bij jou past. Onderzoeksvaardigheden zijn belangrijk, daar wordt dan ook een beroep op gedaan in de meeste modules. Zo krijg je een onderzoekende houding aangeleerd waarmee je kunt bijdragen aan een betere kwaliteit van de zorg. Onze deelnemers zijn proactieve professionals die de ideeën, durf en wil hebben om de zorg, zorgketens en multidisciplinaire samenwerking te verbeteren.” Elsbeth: “Die drive is mooi om te zien en de impact ervan is direct merkbaar in de praktijk. We horen het ook van hun werkgevers: zij constateren een mentaliteitsverandering en zijn blij met hun proactieve instelling.”

Studieprogramma aangepast aan jouw ervaring

“Onze didactische aanpak is vraag gestuurd in plaats van aanbodgestuurd”, vertelt Caterien. “Wat heb jij als verpleegkundige nodig om je functie beter uit te oefenen?” Er wordt in mogelijkheden gedacht om alle deelnemers optimaal te faciliteren. En per deelnemer wordt er gekeken wat het ideale programma is. De meeste deelnemers hebben al een opleiding achter de rug hebben en zijn ervaren zorgverleners. “Met mbo niveau 4 duurt de opleiding mogelijk tweeënhalf jaar, met een CZO-specialisatie wellicht anderhalf jaar”, zegt Caterien. “Het is zelfs mogelijk om maar één module te doen als je vindt dat je daarmee je functie beter kunt uitoefenen. Alle modules zitten direct op het eindniveau, omdat onze deelnemers al veel kennis en ervaring hebben.”

Persoonlijk advies over jouw leerroute

Ben je benieuwd of de Bachelor Verpleegkunde bij jou past? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Samen met de opleidingsmanager kijk je naar jouw ambities en hoe onze hbo-v aansluit bij jouw groeipad – en welk studieprogramma voor jou het beste werkt.

Of download de brochure of neem contact met ons op, we helpen je graag vrijblijvend.