Skip to main content

Master opleiding Bekkenfysiotherapie: zorgen voor een betere kwaliteit van leven

  • 27 september 2022
  • Door: Roos Hanemaaijer

De master opleiding Bekkenfysiotherapie is gebaseerd op een een relatief nieuw en onbekend vakgebied. “Toch is de bekkenregio een grote veroorzaker van pijnklachten en andere ongemakken”, vertelt Roos Hanemaaijer, hoofddocent bekkenfysiotherapie bij Avans+. “De spieren rond je bekken zijn onder meer betrokken bij het ophouden van je urine, ontlasting en bij de geslachtsgemeenschap.

Veel mensen vinden het lastig om over hun klachten op dit gebied te praten. In de master opleiding bekkenfysiotherapie besteden we dan ook veel aandacht aan communicatie. Pas als we een cliënt écht begrijpen, kunnen we de concrete hulpvraag formuleren en de passende interventie bieden. Dat maakt ons werk zo mooi: we geven mensen meer controle over hun lichaam en een betere kwaliteit van leven.”

“Fysiotherapeuten die zich verder willen specialiseren, kiezen nu nog vaak voor onze andere richtingen: ‘kinderen’, ‘geriatrie’ of ‘oncologie’. Voor bekkenfysiotherapie geldt ‘onbekend maakt onbemind’. Daarnaast voelen ook fysiotherapeuten zich soms wat ongemakkelijk bij klachten in de bekkenregio. Sommige spieren kun je immers alleen inwendig behandelen waarbij de vertrouwensband tussen therapeut en cliënt essentieel is. Mensen met dit soort klachten helpen en een verschil maken in hun leven. Incontinentie is dan misschien niet levensbedreigend – het kan wel een enorme impact hebben op iemands kwaliteit van leven. En het inwendig handelen? Ach, artsen vallen soms ook flauw bij hun eerste operatie, maar op een gegeven moment wordt het een vast onderdeel van het werk.”

Spanningen behandelen en bespreken

“De bekkenregio is een plaats waar spanningen en emoties voelbaar zijn. Je hoort niet voor niets veel gespannen mensen zeggen dat ze kriebels in hun buik of buikpijn hebben. Onbewust spannen zij de spieren rond hun bekken aan. Als deze spieren vervolgens niet meer ontspannen kan dit tot vervelende klachten leiden. Een bekkenfysiotherapeut maakt cliënten bewust van deze spanningen, waarbij we hen via coaching leren beter naar hun lichaam te luisteren.

Dat gaat veel verder dan het behandelen van hun spieren; het kan zelfs leiden tot zeer emotionele gesprekken. Daar bereiden we onze deelnemers dan ook goed op voor. Een ander aspect dat in de opleiding aan bod komt, is de multidisciplinaire samenwerking. Een cliënt kan immers alleen optimaal geholpen worden in samenwerking met andere specialisten. Bij Avans+ gaan de deelnemers daarom zelf in hun netwerk op zoek naar collega’s met andere specialisaties, bijvoorbeeld binnen onze drie andere fysiotherapieopleidingen.”

Master opleiding Bekkenfysiotherapie

“Avans+ kiest vooral voor een praktische en flexibele insteek met hun Master opleiding Bekkenfysiotherapie. Deelnemers volgen de opleiding naast het werk in hun eigen praktijk. Daarom zorgen wij ervoor dat zij de lesstof thuis kunnen voorbereiden via e-learning. Ze werken online samen met hun mededeelnemers, waarbij de docenten feedback geven en kunnen bijsturen waar nodig. Dat leidt tot minder bijeenkomsten, maar juist een intensiever contact met elkaar waarbij effectief en efficiënt leren een primaire pijler is. 

Ook krijgen ze in het 2e jaar een praktijkbegeleider om het inwendig handelen in de praktijk te oefenen. Dit mogen alleen geregistreerde bekkenfysiotherapeuten doen. Deze registratie kun je pas krijgen na het afronden van een masteropleiding bekkenfysiotherapie. Er is bewust gekozen om de module Persoonlijk leiderschap vooraan in het curriculum te plaatsen, want zeker bij intieme onderwerpen is goede communicatie cruciaal."

Goede vooruitzichten

“Bekkenfysiotherapie is een specialisatie met goede vooruitzichten. Veel van de huidige bekkenfysiotherapeuten zijn al op leeftijd. Daarnaast is er een groeiend aantal ouderen met bekkengerelateerde klachten, zoals incontinentie. Genoeg werk aan de winkel dus. Ook het werkveld zelf is interessant en nog volop in ontwikkeling. Deelnemers die de opleiding afronden, hebben nog behoorlijk wat missiewerk te verrichten: zij laten in het werkveld zien hoe belangrijk ons vakgebied is. Ze nemen plaats in multidisciplinaire teams en delen hun resultaten.

Dankzij onze expertise kunnen we de kwaliteit van leven en eigen regie van mensen vergroten en de zorgkosten verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door een afname van de gebruikte hoeveelheid incontinentiemateriaal en een toename van zelfredzaamheid. Daarmee is deze geaccrediteerde master opleiding bekkenfysiotherapie goed voor jezelf, je cliënten én de maatschappij.”

Benieuwd naar het belang van dit vakgebied en of het iets voor jou zou kunnen zijn? Bezoek dan een voorlichtingsbijeenkomst, een meekijkdag of vraag een adviesgesprek aan, we helpen je graag. In de brochure lees je alles over de opleiding master Bekkenfysiotherapie.


Indien je nog meer wilt lezen over deze master Bekkenfysiotherapie opleiding dan vind je wellicht de blog; "Waarom Bekkenfysiotherapeut worden" interessant.