Skip to main content

Master Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

Master Pelvic Physical Therapy slider
iets voor u?
 • Er is op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten in Nederland
 • Door toename in kennis en evidentie en door het doorbreken van taboes zullen de hulpvragen van patiënten met bekken(bodem)gerelateerde problemen verder toenemen
 • Ziet u hier als fysiotherapeut een uitdaging in? Dan is de masteropleiding bekkenfysiotherapie van Avans+ wellicht iets voor u!
In het kort
 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 140 uur per kwartaal
 • studiekosten 17.995,-
 • Startmomenten September en februari
 • startdata
  • 06-09-2019 Dordrecht Zie tabblad bijeenkomsten
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven

Master opleiding bekkenfysiotherapie

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerd bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.

Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot u dus uw kansen op de arbeidsmarkt!

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze masteropleiding bekkenfysiotherapie wordt u opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om uzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.

Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van u als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en dit onderdeel staat dan ook centraal.   

U kunt zich voor de hele bekkenfysiotherapie opleiding ineens inschrijven, maar het is ook mogelijk om u per jaar in te schrijven om de master bekkenfysiotherapie te kunnen volgen. U mag zelf bepalen of en wanneer u verder wilt gaan met de rest van de opleiding, als u maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U bent gediplomeerd fysiotherapeut en u heeft de wens om zichzelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen, door middel van een masteropleiding Bekkenfysiotherapie. Op dit moment werkt u al met deze doelgroep in de eerste- of tweede lijn, of u heeft de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Bent u al master of heeft u relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of u recht heeft op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze masteropleiding Bekkenfysiotherapie wordt gebruik gemaakt van Blended learning om u in staat te stellen het opleidingstraject effectiever en efficiënter te doorlopen. Dit betekent dat u tijdens deze master Bekkenfysiotherapie minder klassikale bijeenkomsten heeft, wat er voor zorgt dat uw reiskosten en reistijd beperkt blijven. Blended learning bestaat uit een mix van didactische vormen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkplekleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges. Dankzij deze manier van werken leert u nog meer dan voorheen in en van de praktijk.

  Individueel gesprek

  Voordat u met de opleiding bekkenfysiotherapie start, plannen we een individueel gesprek tussen u en de opleidingsmanager om samen te kijken of deze opleiding bekkenfysiotherapie bij u past. Daarnaast is het uiteraard erg belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing van de master opleiding bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing van de bekkenfysiotherapie opleiding sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens uw werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leert u ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geeft u elkaar feedback. U bespaart met deze aanpak essentiële tijd die u in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De masteropleiding Bekkenfysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master bekkenfysiotherapie is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan uzelf wanneer u deze uren maakt. We organiseren eenmaal per maand een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er gewerkt in groepen bekkenfysiotherapeut. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. U en uw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in uw eigen regio.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 17.995,-.
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaft u zelf aan.

  U ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om het cursusgeld van de opleiding bekkenfysiotherapie in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 6.150,- of in 30 maandelijkse termijnen van € 630,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Inschrijven per jaar

  Het is ook mogelijk om u per jaar in te schrijven. Voor het studiejaar 2019-2020 bedragen de kosten € 6.300,-

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat u een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien u aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Diploma

  Diploma

  Als u deze masteropleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan u wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO en we zijn met de NVFB in gesprek voor toelating tot het deelregister bekkenfysiotherapie.

  Deze master opleiding bekkenfysiotherapie geeft vrijstelling voor het behalen van registratiepunten in het register Algemeen Fysiotherapeut. Dit is van toepassing op de registratieperiode waarin de bekkenbodemfysiotherapie opleiding wordt gevolgd, met een maximum van 2 registratieperiodes.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding Bekkenfysiotherapie kunt u voor en met uw patiënt onderbouwde keuzes maken op basis van klinisch redeneren. U werkt altijd binnen de driehoek die bestaat uit: Evidence based practise, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog te weinig masters bekkenfysiotherapeuten werkzaam in deze specialisatie. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan bekkenbodemfysiotherapeuten die deze specialistische masteropleiding hebben afgerond. Dankzij deze master kunt u taboes doorbreken en er daardoor voor zorgen dat patiënten met bekken(bodem)gerelateerde klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben.

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  In onderstaand overzicht vindt u per locatie op welke dagen de introductie en bijeenkomsten plaats vinden.

  Dordrecht:

  In Dordrecht vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen plaats:

     Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  6 september 2019  09:30 - 16:30  Breda
   Bijeenkomsten  Vrijdag  09:30 - 16:30  Dordrecht

  Er zijn 2 a 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding bekkenfysiotherapeut? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma
  Module 1 - Persoonlijk leiderschap

  Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.

  Bekijk jaar 1
  Module 2 – Evidence Based Practice

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor uw patiënt met (complexe) bekken-gerelateerde problemen staat centraal.

  Bekijk jaar 1
  Module 3 – Pelvic Physical Therapy 1

  Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan uw handelen binnen het bekkenfysiotherapeutisch proces?

  Bekijk jaar 1
  Module 4 – Pelvic Physical Therapy 2

  Diverse soorten complexe bekken-gerelateerde problemen vragen om diverse medische behandelingen. Wat betekenen deze voor de bekkenfysiotherapiepraktijk? Met welke psychosociale factoren kan ik te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ik daar als bekkenfysiotherapeut mee om?

  Bekijk jaar 1
  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 1
  Module 5 – Pelvic Physical Therapy 3

  Dit kwartaal volgt u een patiënt en past u het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteed aan screening.

  Bekijk jaar 2
  Module 6 – Pelvic Physical Therapy 3

  U volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe problematiek. De nadruk ligt in dit kwartaal op diagnosticeren.

  Bekijk jaar 2
  Module 7 – Pelvic Physical Therapy 3

  De problematiek van de patiënt die u volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.

  Bekijk jaar 2
  Module 8 – Pelvic Physical Therapy 3

  U behandelt de patiënt uit kwartaal 3 daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Bekijk jaar 2
  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 2
  Module 9 – Projectplan

  U kiest een onderwerp waarop u wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  Module 10, 11 en 12 – Project

  U voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Er moet altijd een duidelijk vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 3
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven