Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 2 maart alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

De master of HRM, wordt dat jouw volgende stap?

  • 09 februari 2018
  • Door: Koen van Schendel

Elke dag nog beter worden in wat je doet, dat is wat jij wil. Je hebt passie voor het HR-vak en je wilt jezelf blijven ontwikkelen. Je wilt groeien en jezelf onderscheiden van de rest. Daarom overweeg je een master HRM.

Verschillende aanleidingen

Als opleidingsmanager van de master of HRM ben ik trots op de master zoals die nu staat: een geaccrediteerd masterprogramma dat professionals nog verder laat groeien. Dagelijks spreek ik mensen die overwegen een masteropleiding te volgen. Ieder heeft zo zijn eigen aanleiding hiervoor, maar de belangrijkste die ik tegen kom zijn:

+ Ik denk te vaak direct vanuit oplossingen, een helicopterview helpt me om advies te onderbouwen.
+ Ik wil beter kunnen schakelen met MT leden en dat vraagt om meer kennis en inzichten op bedrijfskundig en financieel terrein.
+ Ik zit tegen masterniveau aan en ik merk dat het voor mijn eigen carrière belangrijk is om de titel te behalen.

Maar, een masteropleiding ga je niet zomaar doen. Graag zet ik de plussen voor je op een rij om je te ondersteunen bij jouw oriëntatie.

Waarom zou je een HR-master gaan doen?

Vragen uit de organisatie worden steeds lastiger te beantwoorden. Organisaties worden complexer en veranderingen hebben een steeds grotere invloed op het HR-beleid en de behoefte aan advies. Dit vraagt andere competenties van jou als HR-professional. In de master of HRM leer je wetenschap te koppelen aan praktijkgericht onderzoek. Het doel hiervan is om complexe vraagstukken te analyseren en oplossingen voor de dagelijkse praktijk aan te reiken. Deze vaardigheden geven je meer invloed waardoor je meer bereikt.

+ Onderbouwd advies geeft richting aan het beleid
In de master of HRM leer je wat nodig is om goed onderzoek te doen. Met de resultaten daarvan onderbouw je jouw advies, zowel inhoudelijk als financieel. Zo krijg je meer voor elkaar in je organisatie en geef je meer richting aan het beleid.

+ Praktijkgericht
Jouw praktijk staat centraal. Niet alleen in de opdrachten, maar ook tijdens de bijeenkomsten. Sparren met andere professionals uit diverse organisaties helpt jou om het vraagstuk van jouw organisatie in een bredere context te plaatsen. Theorie wordt op deze manier direct toepasbaar. Wat je vandaag leert, gebruik je morgen in de praktijk.

+ Het HR-vakgebied van de toekomst
Een masteropleiding doe je niet alleen met oog op vandaag, maar ook voor de uitdagingen van de toekomst. Dat zie je ook terug in het beroepsprofiel, wat de basis vormt voor de master of HRM. Dit beroepsprofiel is niet statisch, maar wordt regelmatig met onder andere de werkveldadviesraad van de HR-opleidingen besproken. Daaruit komt naar voren dat naast bedrijfskundige en IT thema’s juist ook meer diepgang op organisatiedynamica en psychologie noodzakelijk is. Avans+ speelt hierop in door deze thema’s te integreren binnen de master of HRM.

+ Vanuit verschillende invalshoeken breed leren kijken
Een vraagstuk heeft altijd meerdere dimensies. Alleen kijken met een HR-bril is dus niet voldoende. Met ons docententeam sluiten we hierop aan. Daarom bestaat dit team niet alleen uit HR-professionals maar ook uit bedrijfskundigen, een econoom en organisatiepsychologen. Het docententeam staat onder leiding van Dr. Ber Damen als lector. Met zijn achtergrond als bedrijfskundige en organisatiepsycholoog is hij als geen ander in staat om op het snijvlak van harde en zachte kant te ondersteunen bij jouw ontwikkeling.

+ Persoonlijke ontwikkeling
Geen HR-professional is hetzelfde. Het ontwikkelen naar masterniveau vraagt van iedere deelnemer andere competenties. Persoonlijk leiderschap is dan ook een belangrijk onderdeel van onze opleiding. Sparren in kleine groepen, toepassen in de praktijk, daarvan leren en verdiepen aan de hand van de theorie.

+ Jouw (werk)leeromgeving
Jouw werkomgeving is belangrijk voor het leerproces. Je werkomgeving moet het mogelijk maken om gedurende het traject steeds meer complexe vragen op te pakken. Naast 2 individuele praktijkopdrachten wordt iedere masterclass afgesloten met een businessproject. Dit doe je samen met 1 of 2 andere deelnemers, onder begeleiding van een van onze docenten. De ene keer is het businessproject direct toepasbaar op jouw organisatie en de andere keer op die van je mededeelnemer. Zo brengen jullie advies uit aan verschillende organisaties en doe je niet alleen ervaring op in je eigen, reeds bekende praktijk, maar ervaar je ook wat een andere context en cultuur betekent.

+ Privé en werk, hoe combineer ik dat?
Een veel gehoorde opmerking in mijn adviesgesprekken is: “Ik wil wel gaan beginnen maar het is te druk op mijn werk of privé.” Een juiste balans vinden in privé, werk en een opleiding is belangrijk. Samen met je omgeving, zowel werk als privé, zal je moeten kijken naar hoe je de tijd kunt vinden om je ontwikkeling de juiste hoeveelheid aandacht te geven. Ook helpt het om met een groep gemotiveerde deelnemers elkaar te inspireren en ondersteuning te krijgen op die momenten waarop je even vast loopt. Je doet het zelf, samen met Avans+.  

+ Een praktijkgerichte of universitaire master?
Een praktijkgerichte master zoals de HRM master van Avans+ levert dezelfde titel op als een universitaire master. Ze zijn in niveau dus hetzelfde. De insteek van een praktijkgerichte master is echter anders, in deze master komen leren en werken samen. Onderzoek wordt direct doorvertaald om een bijdrage te leveren aan de innovatie van je eigen beroepspraktijk, jouw organisatie en jouw professioneel handelen.

Alle plussen tezamen

Kortom, dankzij de master of HRM verkrijg je een helicopterview waarmee je het gehele speelveld van de organisatie kunt overzien. Je advies en het HR-beleid zijn beter onderbouwd. Je voegt meer waarde toe voor je organisatie en jouw persoonlijke groei als HR-professional verstevigt je rol in het MT.

Persoonlijk advies over de master of HRM? Neem dan contact met mij op via kvanschendel@avansplus.nl.

Koen van Schendel is opleidingsmanager van de master of HRM

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Deze vraag dient om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam-inzendingen te voorkomen.