Skip to main content

Een introductie tot persoonlijke financiële planning: bouwen aan een gezonde financiële toekomst

  • 02 juni 2023
  • Door: Marie Catherine Wetzels

De moderne wereld is financieel complexer dan ooit tevoren. Met het brede scala aan financiële producten en diensten die vandaag de dag beschikbaar zijn, kunnen mensen gemakkelijk in de war raken over welke opties het beste voor hen zijn. Een opleiding persoonlijke financiële planning zorgt ervoor dat jij jouw klanten kan helpen deze complexiteit te begrijpen en hen advies kan geven om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. In deze blog duiken we verder in de wereld van persoonlijke financiële planning en laten we zien waarom een opleiding hiervoor wellicht ook wat voor jou kan zijn. 

Wat is persoonlijke financiële planning?

Persoonlijke financiële planning is het proces waarbij individuen hun financiële doelen identificeren en een plan opstellen om deze doelen te bereiken. Dit kan onder meer het plannen van budgetten, het beheren van schulden, het investeren van geld en het plannen van pensioen omvatten. Het doel van persoonlijke financiële planning is particuliere relaties, zelfstandigen of MKB te helpen hun financiële doelen op lange termijn te bereiken en hun financiële situatie te verbeteren. 
Financiële planning omvat verschillende aandachtsgebieden die samen een holistisch beeld geven van iemands financiële situatie en doelstellingen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtsgebieden van financiële planning:

  • Budgettering en cashflowbeheer: Dit omvat het opstellen van een budget, het volgen van inkomsten en uitgaven, het beheren van schulden en het optimaliseren van cashflow om financiële stabiliteit te bereiken.
  • Beleggingsplanning: Dit omvat het bepalen van beleggingsdoelen, risicobereidheid en het ontwikkelen van een strategie voor het opbouwen van vermogen, het diversifiëren van beleggingen en het optimaliseren van rendementen.
  • Pensioenplanning: Hierbij gaat het om het bepalen van het gewenste pensioeninkomen, het identificeren van geschikte pensioenplannen (bijvoorbeeld pensioenfondsen, individuele pensioenregelingen) en het opstellen van een plan om voldoende vermogen op te bouwen voor de pensioenjaren.
  • Risicobeheer en verzekeringen: Dit omvat het identificeren van financiële risico's, zoals ziekte, overlijden of arbeidsongeschiktheid, en het afsluiten van passende verzekeringen, zoals ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
  • Estateplanning: Het begrijpen van testamenten, trusts, successieplanning, nalatenschapsbelasting en adviseren van klanten hierover aan de hand van hun situatie.
  • Belastingplanning: Hierbij gaat het om het optimaliseren van de belastingaangifte, het identificeren van belastingvoordelen, het beheren van vermogensbelasting en het voldoen aan wettelijke verplichtingen op het gebied van belastingen.

Waarom een opleiding persoonlijke financiële planning volgen?

Veranderingen in de financiële wetgeving hebben het voor individuen moeilijker gemaakt om hun financiële zaken te beheren. Een opleiding persoonlijke financiële planning kan mensen helpen de impact van deze veranderingen te begrijpen en hen in staat stellen hun financiële zaken te beheren op een manier die voldoet aan de wetgeving. Een opleiding persoonlijke financiële planning biedt de vaardigheden die nodig zijn om advies te geven bij complexe financiële vraagstukken. Nadat je de opleiding Persoonlijke Financiële Planning hebt afgerond, kun je een inkomens– en vermogensstructurering voor jouw klant uitvoeren. Een gecertificeerd Persoonlijk Financieel Planner kan dan ook helpen bij het identificeren en aanpakken van de hierboven gespecificeerde aandachtsgebieden en hoe deze specifiek op de situatie binnen jouw organisatie van betrekking zijn. 

Zelf aan de slag met een opleiding persoonlijke financiële planning

Bij Avans+ bieden we een volledige postbachelor persoonlijke financiële planning aan maar ook een PE persoonlijke financiële planning. Bij beide opleidingen worden je uren geregistreerd in het FP register. Wanneer je in het Register Financieel Planner staat, mag je de titel GPFP, GPFA of GMFP voeren waarmee je kunt aantonen dat je een professional binnen het vakgebied bent. 

Twijfel je nog over je keuze of ben je op zoek naar meer informatie? Wij helpen je graag verder. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze opleidingsmanagers of bezoek een voorlichting voor meer informatie.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.