Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Persoonlijke Financiële Planning (PFP)

4.666665
6 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 9 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 3.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 06-11-2024 Utrecht
  • 12-05-2025 Breda
Download brochure
Download brochure
Persoonlijke Financiële Planning (PFP)
Iets voor jou?
 • Je denkt en werkt op hbo-niveau.
 • Je vindt complexe financiële vraagstukken een uitdaging.
 • Je bent goed in communiceren en adviseren.

Waarom een opleiding Persoonlijke Financiële Planning bij Avans+?

Als financieel planner geef je particuliere klanten, ondernemers en/of directeur-grootaandeelhouders (dga’s) inzicht in hun inkomens- en vermogensstructuur. Ook geef je advies over hun persoonlijke financiële planning. De opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) leidt jou op tot gecertificeerd lid van de Federatie Financieel Planners. Met de titel GPFP (Gecertificeerd Persoonlijk Financieel Planner) achter jouw naam lever je aantoonbare kwaliteit. De certificering PFP is een uitgelezen mogelijkheid om op basis van uurtarief te (gaan) adviseren.

Wat leer je tijdens de Persoonlijke Financiële Planning opleiding?

Het programma is opgedeeld in 3 onderwerpen: generiek en familie, arbeid en wonen en ondernemer. Deze onderwerpen zijn weer opgedeeld in diverse modules. Thuis bestudeer je de theorie die je tijdens de lessen verwerkt in praktijkopdrachten. 

bavam logo

CFP-examen

De opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) is uiteraard afgestemd op de leerdoelen van de CFP. Onze aanpak en intensieve trainingsdagen zorgen voor een beduidend hogere slagingskans voor het CFP-examen.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent financieel adviseur en denkt en werkt op minimaal hbo-niveau. Je hebt affiniteit met ondernemers/dga’s en beschikt over uitstekende communicatieve technieken en adviesvaardigheden. Complexe financiële vraagstukken vind je een uitdaging.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Thuis bestudeer je de theorie die je tijdens de colleges verwerkt in praktijkopdrachten. Je deelt kennis en ervaringen met mededeelnemers. Ervaren docenten begeleiden je in het leerproces. Je ontvangt per college de casusuitwerkingen en een kopie van de gepresenteerde sheets. Ook syllabi, boeken en CFP-oefenexamenvragen staan tot je beschikking.

  Je sluit de 6 modules af met een toets. Het gemiddelde cijfer van die toetsen weegt mee in je eindcijfer voor het Avans+-examen. Dit examen is een uitstekende manier om jouw kennis te toetsen en een goede voorbereiding op het CFP-examen. Als je een onvoldoende haalt voor een tussentijdse toets, krijg je één kosteloze herkansing.

  Proefles
  Wil je eerst ervaren of de opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) iets voor je is? Volg gratis en zonder verdere verplichtingen een dagdeel van deze opleiding. Neem voor meer informatie contact op met Instituut Scire op telefoonnummer 076 - 525 88 72, of per e-mail: info@instituutscire.nl.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 14 bijeenkomsten van 14:00 – 21:00 uur. 

  De opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) duurt 9 maanden. Daarnaast ben je aan zelfstudie ongeveer 10 uur per week kwijt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 3.450,-
  • Leermiddelen: € 300,-
  • Arrangementskosten: € 150,-
  • Examenkosten € 400,- (vrij van btw)

  Wetteksten Financiële dienstverlening, Fiscaal memo, De kleine gids en een financiële calculator dienen nog zelf te worden aangeschaft.

  De opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) wordt afgesloten met een Avans Hogeschool examen. 

  Je ontvangt na aanvang van de leergang een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financieringsten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

  Diploma

  Diploma

  Als je de opleiding Persoonlijke Financiële Planning (PFP) succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma Persoonlijke Financiële Planning (PFP) van Avans Hogeschool (dus niet Avans+). Je bent gecertificeerd Persoonlijk Financieel Planner en kunt je laten registreren in het Register Financieel Planner. Daarnaast ontvang je PE-uren voor het Register Belastingadviseurs.

  Als je ook voor het examen van de Certified Financiel Planner (CFP) slaagt, wordt je gecertificeerd lid van de Federatie Financieel Planners en mag je de CFP-titel voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze opleiding kun je een inkomens– en vermogensstructurering voor jouw klant uitvoeren. Je kunt hem goed adviseren en schakelt op tijd de juiste financieel specialist in. Je kent de verschillende aandachtsgebieden van financiële planning als geen ander. Of het nu gaat om een particuliere klant, een zelfstandig ondernemer of een dga.

  Na het behalen van het diploma, ben je gecertificeerd Persoonlijk Financieel Planner (PFP) en hiermee ben je gerechtigd je in te schrijven in het Financieel Planner-register van Avans+. Je kunt gebruikmaken van de titel GPFP (Gecertificeerd Persoonlijk Financieel Planner), met gebruikmaking van de bijbehorende banners en logo.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Het programma is opgedeeld in drie onderwerpen, gevolgd door het examen:

  + Generiek en familie
  + Arbeid en wonen (Voor dit onderdeel kun je vrijstelling krijgen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de opleidingsmanager)
  + Ondernemer
  + Examen

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  foto
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.666665
  6 reviews
  Download brochure Inscrijven