Skip to main content

HIT-W: een solide basis om door te groeien

  • 23 april 2020
  • Door: Gerard de Mol

De opleiding HIT-W van Avans+ stimuleert bouwprofessionals om integraal samen te werken en steeds meer smart buildings te ontwerpen. In die gebouwen lopen de verschillende disciplines naadloos in elkaar over. Dat dit mooie ideeën en projecten oplevert, bewijst Gerard de Mol, BIM-engineer bij Kuijpers. Hij rondde in februari 2020 de opleiding HIT-W af door een pand te ontwerpen voor SRON Netherlands Institute for Space Research.

Meer installatietechniek

“Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde aan De Haagse Hogeschool merkte ik dat ik onvoldoende kennis opdeed over installatietechniek. Die had ik voor mijn toenmalige werkgever wel nodig. Ik ben toen op zoek gegaan naar een passende vervolgopleiding. Daarbij kwam ook de HIT-W van Avans+ in beeld, maar ik voldeed op dat moment nog niet aan de toelatingseisen. Toch hielden we contact en zie hier: inmiddels heb ik mijn diploma gehaald.”

Ruimtevaart

“Als afstudeeropdracht heb ik meegewerkt aan het ontwerpen van een nieuw pand voor SRON. Zij doen onderzoek naar ruimtevaarttoepassingen en ontwikkelen onder meer sensoren voor satellieten. Hun bestaande pand in Utrecht was aan vervanging toe. Kuijpers won de aanbesteding en ontwierp een nieuw pand in Leiden. Op het moment dat ik betrokken raakte, was het definitieve ontwerp al klaar. Voor mijn opleiding heb ik me daarom opnieuw verdiept in de wensen van de klant en alle relevante informatie, zodat ik zelf een ontwerp kon maken.”

Concepten vergelijken

“In de bestekfase had ik het geluk om samen te kunnen werken met de betrokken adviseur. Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb de installatieconcepten mee uitgewerkt en voor mijn afstudeeropdracht met elkaar vergeleken. Daarbij heb ik onder meer gekeken naar de levenscycluskosten: wat zijn de totale kosten voor de bouw, de energie en het beheer en onderhoud van een installatieconcept bij de verwachte levensduur? Daarmee heb ik de longlist van oplossingen teruggebracht tot een shortlist van drie. De HIT-W opleiding geeft hier de juiste handvatten voor. Je leert niet zozeer wat de concepten inhouden, maar juist hoe je ze goed met elkaar vergelijkt. Uiteindelijk hebben we het systeem van warmtepompen op basis van mijn berekeningen nét iets slimmer ingericht, waardoor het beter beheersbaar wordt.”

Hoog kennisniveau

“Het voordeel van de opleiding HIT-W is de sterke opbouw: je verdiept je eerst in de theorie, dan in de praktijk, om het vervolgens voor je afstuderen helemaal zelfstandig te doen. Dat levert een hoog kennisniveau op, waarmee je keuzes ook echt goed kunt onderbouwen. De combinatie van werken en leren ligt mij goed; ik vind het prettig om zaken direct in de praktijk te kunnen brengen. Deze opleiding is dan ook zeker een aanrader. Hij kost wel behoorlijk wat tijd en energie, dus mijn tip is: houd het uiteindelijke doel goed voor ogen.”

Zelf lesgeven

“De docenten zijn allemaal mensen uit het vak: ze weten waar ze het over hebben en hoe het werkt. Dankzij hun ervaring hebben ze vaak aan één blik op je plan genoeg om kritische vragen te stellen en gerichte feedback te geven. Geweldig om zo je kennis over te kunnen brengen. Dit najaar ga ik trouwens zelf ook lesgeven bij Avans+. Daarvoor ben ik me nu aan het verdiepen in de basiscursus installatietechniek. En wie weet, kan ik ook ooit de opleiding HIT-W geven. Dat lijkt me wel wat!”