Skip to main content

Inspiratie uit de top: Jack Hommel deelt zijn visie op leiderschap, HR management en verandermanagement

  • 03 januari 2024
  • Door: Jack Hommel & Marie Catherine Wetzels

Voormalig Achmea-topman Jack Hommel, heeft meer dan 30 jaar leidinggevende functies in de verzekeringswereld vervuld waaronder lange tijd bij Achmea. Nu is de tijd aangebroken voor een andere uitdaging, namelijk doceren bij Avans+. Benieuwd welke ervaringen hij te delen heeft en voor welke opleidingen hij dit gaat doen? Lees dan snel verder.

Leer van een van de topmannen in de verzekeringswereld

Nadat Jack getipt werd door een collega over de mogelijkheden om docent te worden bij Avans+, viel dat perfect samen met zijn behoefte om na zijn executieve rollen les te gaan geven. Deze zaken kwamen mooi samen in een aantal gesprekken met Herman Derks, directeur van de Personal & Corporate Finance opleidingen van Avans+. Samen zijn ze naar de tekentafel gegaan en is er een reeks masterclasses uitgerold waarbij Jack gaat doceren. Dit zijn onder andere de Masterclass Leiderschap in turbulente tijden – voor intermediairs en de Masterclasses HRM 1.0 t/m 4.0. De rode draad in deze masterclasses zijn (persoonlijk) leiderschap, verandermanagement en organisatievorming. In deze blog gaan we met Jack in gesprek over zijn kijk op deze begrippen. Deze masterclasses zijn een unieke kans om je samen met een van de topmannen in de verzekeringswereld vast te bijten in relevante thema’s voor jou als adviseur.

Wat is de essentie van goed leiderschap?

Jack: ‘Hier kan ik heel lang over zijn en over de definitie van goed leiderschap zijn natuurlijk al veel boeken geschreven met veel rolmodellen als voorbeeld. Ik denk dat goed leiderschap te maken heeft met authentiek zijn. Als je jezelf voldoende kent en weet waar je kernwaarden en drijfveren liggen dan kun je in het zakelijke leven ook goede keuzes maken en jezelf ontplooien. Daarnaast is als leidinggevende vertrouwen en het creëren van een veilige omgeving vooral belangrijk om zo optimaal mogelijk met je team een bijdrage te kunnen leveren aan je organisatie. Als je kan bereiken dat het individu wordt verbonden aan het team en daarmee aan de organisatie dan ben je denk ik goed bezig met leiderschap’.
‘Johan Cruijff is een van mijn idolen. Wat hij eens zei is me altijd bijgebleven: ‘voetbal is simpel en dat moeten we niet te moeilijk maken maar om dat op het hoogste niveau te doen is ongelooflijk ingewikkeld. Dit is wat ook de beste leiders kenmerkt, het feit dat de moeilijkste dingen makkelijk ogen’ vervolgt Jack.  

Wat is onmisbaar voor goed HR management?

Als we verder inzoomen op de organisatie en de bouwstenen om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen dan ontkomen we niet aan de term verandermanagement. Wat we nu meer dan ooit zien, is dat mensen langer doorwerken en aan de andere kant op hun 18e juist al instromen in het bedrijfsleven. Van Boomers tot Gen Z, hoe brengen we al deze generaties samen en zorgen we er voor dat ze allemaal voor hetzelfde doel gaan?

Verandermanagement anders bekeken

Jack: ‘Laten we het ten eerste geen verandermanagement noemen. Want als we eerlijk zijn dan zijn er maar weinig mensen die graag willen veranderen. Leren en ontwikkelen wilt daarentegen iedereen. Daarom denk ik ook dat het goed is om van de term verandermanagement af te stappen. Je wilt namelijk dat iedereen meedoet. Het samen met heel de organisatie voor de gezamenlijke missie en visie gaan is dan ook altijd mijn doel. Vaak lijkt het of de CEO weet waar ze heen willen en dan wordt deze boodschap door middel van een PowerPoint presentatie de organisatie in geslingerd en is het aan de medewerkers en hun leidinggevende zelf om uit te vogelen hoe dit te realiseren. Maar vaker is de realiteit dat de CEO ook niet zo goed weet wat de juiste weg is die bewandeld moet worden. Daarom vind ik het beter om de OR en enthousiaste medewerkers vanaf het begin te betrekken bij de stappen naar ontwikkeling. Als je deze enthousiaste medewerkers ambassadeur kunt maken van jouw plannen dan laat je dit enthousiasme het verschil maken binnen de organisatie. Toen ik jong was heb ik namelijk nog wel eens de fout gemaakt om juist te beginnen met de medewerkers die pessimistisch waren en stak ik veel energie in het overtuigen van deze medewerkers waarom de ontwikkeling echt nodig of goed was. Ik wil graag ook meegeven in de masterclasses dat het niet erg is om af en toe de hardere kant van HR aan te boren. Om dan tot de conclusie te komen dat de nieuwe richting die je organisatie in wilt slaan nu eenmaal niet voor alle medewerkers kan en zal passen’. 

Zelf aan de slag met een van deze masterclasses?

Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil jij de unieke kans om deel te nemen aan de praktijkgerichte masterclasses van Jack niet missen? Schrijf je dan nu in voor de Masterclass Leiderschap in turbulente tijden – voor intermediairs of een van de Masterclasses HRM 1.0 t/m 4.0. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie, dan kun je altijd een vrijblijvend adviesgesprek inplannen
 

Reacties

Jack Hommel

Wed, 01/03/2024 - 12:00

Ik zie er naar uit om in gesprek te gaan met ambitieuze intermediairs en met mensen die samenwerken met intermediairs (verzekeraars, bankiers, accountants, zakelijke dienstverlening). Ervaringen delen, cases bestuderen, geleerde lessen begrijpen. Leiderschap zit in iedereen!

Beantwoorden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.