Skip to main content

Leiderschap: een cruciale schakel in verzuimbeleid en risicomanagement

  • 27 februari 2024
  • Door: Herman Derks & Marie Catherine Wetzels

In de dynamische en veeleisende wereld van vandaag worden organisaties geconfronteerd met talloze uitdagingen op het gebied van verzuimbeleid en risicomanagement. Eén van de sleutelfactoren die het succes van deze organisaties beïnvloedt, is leiderschap. 

Maar wat is de essentie van leiderschap en hoe kan je met goed en efficiënt leiderschap ervoor zorgen dat je een positieve bijdrage levert aan het verzuimbeleid en risicomanagement binnen je organisatie? In deze blog schijnen we licht op deze onderwerpen dus lees snel verder.

De essentie van risicomanagement en persoonlijk leiderschap

Leiderschap gaat verder dan alleen het nemen van beslissingen op het werk. Bij het opzetten en uitrollen van effectief risicomanagement binnen een organisatie is (persoonlijk) leiderschap een sleutelfactor. Het draagt bij aan het identificeren en beheersen van potentiële bedreigingen voor de organisatie. Organisaties met goed leiderschap voeren een open dialoog met alle medewerkers over risico’s. 

Een goede leider neemt verantwoordelijkheid voor niet alleen zijn eigen gezondheid en welzijn, zowel fysiek als mentaal, maar ook voor dat van zijn of haar medewerkers. Dit houdt in dat men actief streeft naar een gezonde levensstijl, stressmanagement en het vermijden van overmatige werkbelasting. Goede leiders zorgen dat medewerkers zich beschermt voelen en de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Dit doe je onder andere door het proactief identificeren en aanpakken van potentiële gezondheidsrisico's. Dit is dan weer direct van invloed op het verzuimbeleid en risicomanagement van je organisatie.

Risicomanagement binnen organisaties is gericht op het identificeren, evalueren en beheersen van risico's die de doelstellingen van de organisatie kunnen beïnvloeden. Persoonlijk leiderschap is een integraal onderdeel van effectief risicomanagement, omdat het de alertheid van individuen vergroot en hen in staat stelt risico's in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken.

De Impact van leiderschap op verzuimbeleid

Verzuimbeleid is erop gericht om de afwezigheid van je medewerkers te minimaliseren en de gezondheid en productiviteit te bevorderen. Persoonlijk leiderschap draagt hieraan bij door werknemers aan te moedigen hun eigen gezondheid serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen wanneer ze merken dat ze zich niet optimaal voelen.

Hierover de dialoog opzoeken is van essentieel belang. Het uitwisselen van ervaringen en reflecties zorgen voor verbinding en dat je betekenis aan situaties kan geven. Door deze inzichten ontstaat groei en dat is essentieel voor vooruitgang en groei. Zoals hoogleraar en zorgbestuurder Gabriel Anthonio zegt: ‘Wanneer je stilstaat bij persoonlijk leiderschap kun je op een andere manier, zelf en met anderen, weer in beweging komen’. En dat is essentieel voor een gezonde organisatie.

Leiderschap en bedrijfscultuur

Om persoonlijk leiderschap te stimuleren, is een ondersteunende bedrijfscultuur van essentieel belang. Organisaties moeten niet alleen de nodige middelen en programma's aanbieden om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen, maar ook een cultuur creëren waarin het tonen van persoonlijk leiderschap wordt gewaardeerd en aangemoedigd.

Leiderschap op alle niveaus binnen de organisatie speelt hierbij een cruciale rol. Managers moeten het voorbeeld geven door transparant te zijn over hun eigen uitdagingen en successen op het gebied van persoonlijk leiderschap. Open communicatie en ondersteuning bij de ontwikkeling van vaardigheden, zoals time-management en stressmanagement, dragen bij aan het versterken van persoonlijk leiderschap.

Organisaties die investeren in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap bij hun werknemers plukken niet alleen de vruchten op het gebied van gezondheid en welzijn, maar creëren ook een veerkrachtige en wendbare werkomgeving. Door de combinatie van ondersteunende programma's, een positieve bedrijfscultuur en het voorbeeld van leiders op alle niveaus, leggen organisaties een stevige basis voor het succesvol omgaan met de uitdagingen van de moderne arbeidswereld.

Zelf aan de slag met persoonlijk leiderschap in relatie tot verzuimbeleid en risicomanagement?

Op woensdag 20 november geeft Grabriel Anthonio een de masterclass ‘Stilstaan bij persoonlijk leiderschap’. Meld je hier snel aan voor deze unieke kans.

Herman Derks is directeur van de Personal & Corporate Finance opleidingen van Avans+. Mocht je op zoek zijn naar meer informatie dan kun je altijd een vrijblijvend adviesgesprek inplannen. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.