Skip to main content

Operational auditing – een mooi beroep!

  • 11 mei 2023
  • Door: Mark Daamen

Lopen onze processen wel beheerst? Gaan we onze doelen dit jaar wel behalen? Hebben we onze fysieke toegangsbeveiliging wel goed ingeregeld? En is onze administratieve verwerking wel op orde? Zomaar wat vragen die bij het management, de directie en het bestuur van een organisatie zouden kunnen spelen. Of zelfs, waar zij wakker van zouden kunnen liggen!

Ontzorging door operational auditor

Gelukkig biedt de operational auditor uitkomst! Hij of zij kan deze en andere vragen die bij het management en/of bestuur spelen beantwoorden en hen daarmee ontzorgen. Dat doet de operational auditor door op een gedisciplineerde en systematische wijze onderzoek te doen naar de riscobeheersing binnen de organisatie.
Het zwaartepunt ligt hierbij op de vraag of deze beheersing zodanig is, dat het aannemelijk is dat de organisatie haar doelen in de toekomst gaat behalen. Een blik naar voren dus! Het maakt de operational auditor een waardevolle functionaris voor alle middelgrote en grote organisaties.

Wat doet een operational auditor?

Het moge duidelijk zijn: van de operational auditor wordt veel gevraagd. Zo moet hij of zij in staat zijn de werkelijke onderzoeksvraag helder te krijgen, voor het toetsen hiervan een referentiemodel (normenkader) op maat te kunnen ontwikkelen, op een deugdelijke wijze de werkelijke (beheers)situatie in kaart te kunnen brengen en bevindingen op een overtuigende wijze te kunnen presenteren; zodat het management ook daadwerkelijk wordt aangezet tot actie. Want dat is waar de werkelijke toegevoegde waarde van de operational auditor ligt: het lerende vermogen bij het management en de medewerkers van de organisatie verstevigen ten behoeve van doelrealisatie.

En dat alles niet alleen ten aanzien van de reguliere processen, maar ook over tal van onderwerpen die in een snel veranderde wereld van groot belang zijn voor een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan agile, duurzaamheid, informatiebeveiliging, cultuur en soft controls.

De operational auditor moet dus een echte alleskunner zijn; een schaap met vijf poten. Vaardig in onderzoeksmethodiek, gedisciplineerd, analytisch sterk, communicatief vaardig en overtuigend. En niet onbelangrijk, hij of zij moet een rechte rug hebben en staan voor de goede zaak!

Groeien in je vakgebied

Het zijn precies die zaken waar we in de opleiding Operational auditing het accent op leggen. Wij zorgen ervoor dat onze deelnemers na afloop van de opleiding in staat zijn zelfstandig een operational audit te leiden en uit te voeren. En wel zodanig, dat directie en management niet alleen ontzorgd worden, maar ook direct aan de slag kunnen en willen gaan!

Is de opleiding Operational auditing iets voor jou?

Wil je weten of onze opleiding tot operational auditor iets voor jou is? Lees dan alles over de opleiding Operational auditing!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.