Skip to main content

Waarom kiezen voor de flexibele en praktijkgerichte MBA studie van Avans+

  • 14 februari 2024
  • Door: Christa Segeren

Het lerarentekort gaat Christa Segeren aan het hart. Als docent ziet ze van dichtbij wat dit tekort doet met collega’s en leerlingen. ‘Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen het landelijke project Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) voorbijkwam. Inmiddels ben ik projectmanager van een van de RAP-regio’s. Daarbij komt mijn ervaring vanuit eerdere projecten zeker van pas, maar RAP is veel omvangrijker en complexer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen. Daarbij heb ik gekozen voor de MBA studie van Avans+, vooral vanwege de flexibiliteit om de opleiding aan te laten sluiten bij de dynamiek in mijn werk.’

Direct in de praktijk toepassen

‘Het project Regionale Aanpak Personeelstekort is zeer veelzijdig. Ik houd me bezig met zaken als de strategie, het projectmanagement, het inrichten van de samenwerking, het schrijven van het projectplan en het aanvragen en verantwoorden van subsidiegelden. Deels had ik daarvoor al de juiste kennis dankzij een cursus scrummaster en eerdere projecten, maar ik wilde mezelf verder ontwikkelen en liefst mijn nieuwe kennis en vaardigheden direct in de praktijk kunnen toepassen. Dat is een groot voordeel van de Master of Business Administration bij Avans+, die zeer praktijkgericht is. De docenten zijn allemaal actief in het werkveld. Zij bespreken herkenbare voorbeelden en je mag alles vragen. Daardoor ga je met grote sprongen vooruit.’

Andere manier van denken met de MBA studie

‘Het belangrijkste wat de opleiding mij gebracht heeft, is een andere kijk op mijn werk en een andere manier van denken. Daarnaast zorgt de master voor nieuwe kennis en inzichten, en een theoretische onderbouwing van de dingen die ik al goed deed. Verder heb ik veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling, onder meer via gesprekken met een coach van Avans+ over mijn persoonlijk leiderschap. Die kijkt van een afstand naar je en geeft op een gestructureerde en professionele manier inzicht en adviezen over relevante persoonlijke ontwikkelrichtingen. Ik vind dat geweldig en het is zeker een aanrader voor iedereen die deze MBA studie gaat volgen. Zo blijf je jezelf verbeteren en pak je ieder volgend project nog beter aan. Het diploma is straks een mooie bekroning van mijn verbeterde kennis en vaardigheden.’

Slimme innovaties die inmiddels zijn gepubliceerd

‘Maar ook innovaties die ik tijdens de master heb onderzocht, zijn inmiddels door meerdere RAP-regio’s overgenomen. Ze zijn gepubliceerd in vaktijdschriften en zelfs onder de aandacht van het ministerie van Onderwijs gekomen. Bijvoorbeeld mijn onderzoek naar bovenbestuurlijke matching. De uitkomsten daarvan zorgen ervoor dat de kandidaten vanuit de wervingscampagnes beter worden gematcht met de scholen in West-Brabant. De afgelopen 3 jaar hebben we in onze RAP-regio al 81 docenten geplaatst en 141 oriënterende stages georganiseerd. Ik ben daarnaast vooral trots op de samenwerking die is ontstaan in de regio.’

Flexibel leren

‘Doordat de MBA studie zo flexibel is ingericht, kan ik telkens de masterclass kiezen die op dat moment het beste bij mijn leerbehoeftes past. Na het onderzoek over bovenbestuurlijke matching wil ik bijvoorbeeld meer leren over de cultuur op de werkvloer om nóg betere matches te kunnen maken. Iedere school is immers net iets anders. Daarom ga ik de masterclass Leiderschap en Cultuur hierna volgen.’

mba studieChrista Segeren

Meerdere varianten van de master

‘De flexibiliteit van Avans+ zie je ook terug in de manier waarop je de masterclasses volgt. Je kunt daarbij kiezen uit 3 varianten, die ik inmiddels allemaal heb ingezet. Door een eerder traject bij een andere aanbieder had ik al specifieke kennis en kon ik een masterclass afronden in de variant 'Valideren van werk'. Daarbij schrijf je een verantwoordingsdocument waarin je aangeeft wat je al geleerd hebt, welke modellen en theorie je hebt gebruikt en waarbij je afsluit met een reflectie. Dit kon ik ondersteunen met publicaties en videomateriaal, en onderbouwen met een eerder behaald certificaat. Na een reflectiegesprek met de beoordelende docent kun je de masterclass dan afronden. Dit is een mooie manier om kennis en vaardigheden te laten toetsen die je al beheerst.

Een tweede mogelijkheid is de zogeheten 'Individuele coaching' variant. Daarbij ga je zelf door alle lesstof heen, waarbij je enkele uren gebruikmaakt van coaching vanuit Avans+. Dat heeft als grootste voordeel dat je flexibeler bent in de momenten waarop je leert. Die studie-uren kun je bijvoorbeeld in de avonden en weekenden plannen, waardoor je overdag niet naar de les hoeft. Dat kwam mij erg goed uit toen ik een drukke periode had op mijn werk. Je rondt een masterclass dan af met een verantwoordingsdocument én een integrale beroepsprestatie (IBP). Gaandeweg heb ik ervaren dat ik de klassikale lessen variant toch het fijnst vindt. Vooral de kennisuitwisseling en feedback van de docenten en het leerteam is waardevol. Waar nodig kan ik natuurlijk nog steeds de andere varianten inzetten. Juist die flexibiliteit zorgt ervoor dat ik een grotere kans van slagen heb, doordat ik de MBA studie kan aanpassen aan de piekuren binnen mijn project.’

De MBA studie is een waardevolle investering

‘De MBA is een flinke investering in tijd en geld, maar ik zie vooral een enorme opbrengst. Ik groei als professional en als mens, wat meteen vanaf het begin ook veel oplevert voor mijn werkgever. Het project is verbeterd en dat verhoogt het aantal geplaatste kandidaten op de scholen. Dankzij die groei zijn mijn innovaties ook in gang gezet in andere RAP-regio’s. Dat is waardevol voor het hele onderwijs. Die winst is nauwelijks in euro’s uit te drukken. Als je aan zo’n opleiding toe bent, is de Master of Business Administration dus zeker goede keuze, die ik van harte aanbeveel.’

Iets voor jou?

Wil jij gaan voor je mastertitel en groeien als professional? Vraag een adviesgesprek aan om samen met een opleidingsmanager te kijken naar jouw ambities en wensen. En wie weet kun jij binnenkort van start met jouw MBA.  
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.