Als accountant of belastingconsulent wil je je klanten de best mogelijke dienstverlening bieden. Maar hoe vaak kom je fiscale vraagstukken tegen die net buiten je expertise vallen? Dit is precies waarom het zinvol is om je verder te verdiepen in de fiscaliteit en fiscaal adviseur te worden. In deze blog gaan we in gesprek met Henk Guiljam, cassatie jurist bij het Ministerie van Financiën en eigenaar van het Fiscaal Studie- en Documentatie Centrum en docent voor onze opleiding Fiscaal adviseur.
Wat doet een fiscaal adviseur?
Een fiscaal adviseur helpt klanten bij het optimaliseren van hun belastingpositie. Dit betekent niet alleen het correct afhandelen van belastingaangiftes, maar vooral ook vooruit denken en fiscale kansen signaleren. Veel financiële en boekhoudkundige zaken hebben een fiscaal component die grote gevolgen kan hebben voor ondernemers en particulieren. Denk aan belastingbesparing, fiscale regelgeving rondom investeringen, de verkoop van de onderneming, bedrijfsopvolging en het voorkomen van fiscale risico’s.
Als fiscaal adviseur kijk je naar het totaalplaatje en help je je klanten niet alleen aan een correcte aangifte, maar ook aan een fiscaal optimale strategie voor de lange termijn.
Waarom fiscaal adviseur worden?
Henk: “Het toevoegen van fiscale expertise aan je dienstenpakket maakt je een completere adviseur. Klanten verwachten steeds vaker een totaaloplossing, en fiscale signalering speelt hierin een cruciale rol. Bovendien zijn er veel fiscale regels en uitzonderingen die invloed kunnen hebben op de financiële situatie van je klanten. Als fiscaal adviseur kun je hier proactief op inspelen en hen helpen bij belastingbesparing en het voorkomen van juridische problemen. Daarnaast biedt een fiscale specialisatie extra marktwaarde. Klanten waarderen het als je hen niet alleen helpt met de boekhouding of accountancy, maar ook met fiscaal strategisch advies.”
Hoe speel je als fiscaal adviseur iedere keer weer in op de specifieke situatie van je klant?
Een van de belangrijkste vaardigheden van een goede fiscaal adviseur is het stellen van de juiste vragen. “Vaak ben je geneigd om direct een fiscale oplossing voor te stellen, maar de kunst is om eerst goed te begrijpen wat de klant écht wil. Pas daarna werk je verschillende scenario’s en keuzes uit, zodat de klant een helder beeld krijgt van de gevolgen van zijn beslissing. Daarnaast is het essentieel om dwarsverbanden te zien. Een fiscale beslissing heeft vaak bredere gevolgen dan voor één belasting. Denk aan juridische consequenties, bedrijfsopvolging, of investeringsstrategieën. Een goede fiscaal adviseur heeft aandacht voor zowel de korte als de lange termijn en weet hoe hij de juiste afwegingen moet maken”, aldus Henk.
Wat leer je in een fiscaal adviseur opleiding?
Tijdens de opleiding tot fiscaal adviseur leer je niet alleen de theorie, maar ook hoe je deze toepast in de praktijk. Actuele fiscale ontwikkelingen spelen een grote rol in de opleiding, omdat je als adviseur snel moet kunnen inspelen op nieuwe wetgeving en belastingregels.
Henk: “Denk bijvoorbeeld aan de recente wijzigingen in box 3 en hoe je klanten hierover adviseert. Een van de belangrijkste lessen uit de opleiding is dat je niet mag vertrouwen op ‘ongeveer weten hoe het zit’. Klanten verwachten van jou een exact antwoord, en dat betekent dat je de wet altijd moet checken en de juiste bronnen moet raadplegen. Dit zorgt ervoor dat je met zekerheid je advies kunt geven en je voorkomt fouten die je later duur kunnen komen te staan. Daarnaast leren deelnemers hoe ze fiscale casussen kunnen analyseren en direct toepassen in hun eigen praktijk. Veel oud-deelnemers geven aan dat ze zich na de opleiding zekerder voelen in hun advies waardoor ze hun klanten beter kunnen adviseren.”
Een praktijkvoorbeeld: waarom kennis van de wet cruciaal is
Tijdens de opleiding delen docenten ook regelmatig praktijkervaringen om complexe fiscale regels begrijpelijk te maken.
“Een opvallend voorbeeld is een zaak waarbij een ex-partner wraak wilde nemen door haar ex aan te geven bij de Belastingdienst vanwege een geheime Zwitserse bankrekening. Wat bleek? Volgens de wet was zij zelf voor de helft van het bedrag belastingplichtig. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om de wet goed te kennen en onverwachte fiscale valkuilen te vermijden”, concludeert Henk.
Flexibele opleidingsmogelijkheden
Wil je starten met een opleiding tot fiscaal adviseur? De opleiding is flexibel in te delen: je kunt bij elke module instappen en als het voor jouw persoonlijke situatie beter uitkomt, de opleiding spreiden over twee jaar. Daarnaast kun je zowel online als op locatie deelnemen, waardoor het makkelijk te combineren is met je werk.
De opleiding is praktijkgericht, zodat je de kennis direct kunt toepassen. Zo kreeg ik laatst een mailtje van een oud-deelnemer waarin stond dat hij nog dagelijks teruggrijpt op alle onderwerpen die in de opleiding aan bod zijn gekomen en hierdoor klanten al deze zaken ook tot in detail uit kan leggen. Dat vond ik een heel mooi compliment omdat we aan de voorkant beloven dat we praktijkgericht zijn. Zo’n mailtje onderschrijft dit dan.
Zelf aan de slag om meer te kunnen doen met fiscaal advies?
Een fiscaal adviseur opleiding is een waardevolle aanvulling voor accountants en belastingconsulenten. Het stelt je in staat om je klanten beter te helpen, fiscale kansen te signaleren en juridisch goed onderbouwde adviezen te geven.
Wil je meer weten over de opleiding? Download dan onze brochure of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.