Skip to main content

Integraal risicomanagement: samenhangend en allesomvattend

  • 13 september 2021
  • Door: Xander Smit

Al 10 jaar geef ik de opleiding integraal risicomanagement en heel vaak wordt me de vraag gesteld: wat betekent dat woord integraal dan precies? Vanuit de gedachte dat risico’s zich in heel veel verschijningsvormen kunnen voordoen én je daarbij niets op voorhand kunt uitsluiten, moet je trainen om flexibel op situaties te kunnen reageren en te kunnen steunen op je improvisatietalent. 

Maar pas wanneer die flexibiliteit en die improvisatie een aanvulling zijn op een standaard werkwijze waarmee je risico’s onderzoekt en beheersingsmaatregelen ontwerpt, pas dan ben je klaar voor de risico’s die zich onverwacht zullen voordoen. Antifragile noemt Taleb (Black Swan) dat. Ga ook aan de slag met integraal risicomanagement met onze vernieuwde Masterclass Risicomanagement.

Risico’s inschatten

Je zult moeten redeneren vanuit de wetenschap dat risico’s er nu eenmaal zijn en dat de manier waarop die expliciet worden, kunnen verschillen en ook verschillend van impact zullen zijn. Het onvoorstelbare risico van bijvoorbeeld een lockdown is voor ons, na de corona crisis, simpelweg realiteit waarmee je als organisatie te dealen hebt. Enkele jaren geleden werd dat risico misschien nog als erg vergezocht gekwalificeerd. Toch is de manier waarop je kunt reageren op een dergelijk risico cruciaal voor het succes van je organisatie. Zo kunnen er natuurlijk ook andere risico’s verborgen zitten in onderdelen van je bedrijfsmodel zoals je producten, klanten, partners, resources, processen, enz. Die hoef je nú nog niet allemaal te kennen, wel dien je daar zo succesvol mogelijk op in te kunnen spelen als ze zich voordoen.  

Integraal risicomanagement systeem

Om dat te kunnen doen heb je awareness en werkwijzen nodig om over die, nu nog onvoorziene, risico’s te kunnen nadenken en sparren. En dat is nu precies de taak van een risicomanagement systeem, het faciliteren van het gesprek en de sturing op risico’s. Zo’n systeem houdt rekening met alle soorten risico’s en maakt dat je voorbereid bent op het feit dat die risico’s zich in een groot aantal primaire processen kunnen voordoen en ook impact kunnen hebben op uiteenlopende onderdelen van de organisatie. 

Maar daar op een gestructureerde manier op anticiperen en reageren, dát is het kenmerk van goed risicomanagement. Een standaard aanpak, duidelijke rollen en taken en regelmatige checks of er geen risico’s over het hoofd worden gezien. Integraal is dus zowel allesomvattend als samenhangend. Een risicomanagement systeem houdt rekening met alle mogelijke risico’s en kent een logische samenhang.

Benieuwd hoe je dat voor jouw organisatie kunt realiseren? Leer alles over risico’s en hoe jij een integraal risicomanagement systeem kunt implementeren met onze Masterclass Risicomanagement. Download de brochure voor meer informatie en schrijf je meteen in! 
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.